duminică, 09 august 2020

Colegiul Tehnic, parteneriat european pentru combaterea fenomenului „bullying”

16 elevi de la Colegiul Tehnic Buzău şi profesorii însoţitori vor participa la activităţi în Marea Britanie, Grecia, Polonia şi Italia. Este vorba despre un proiect interşcolar, „KA229 I’m Safe at School!”, coordonat de Colegiul Tehnic în parteneriat cu şase licee din ţări diferite, cu scopul de a aborda problema bullyingului şi efectele sale asupra tinerilor.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere şi de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoştinţe sau de către colegi, care îl strigă într-un anume fel. Uneori aceste tachinări se transformă în îmbrânceli sau chiar, în ­une­le cazuri, în atacuri fizice. Potrivit statisticilor, bullyingul este un fenomen în creştere în şcoala românească, trei din zece elevi fiind ameninţaţi cu bătaia de colegi.

Colegiul Tehnic va derula acest proiect în parteneriat cu licee din Grecia, Marea Britanie, Turcia, Polonia şi Italia.

Ce acţiuni vor fi organizate

Folosind punctele tari ale fiecărei instituţii (experienţa în implementarea de proiecte, echipele sudate, infrastructura existentă), expertiza fiecărei şcoli în domeniul proiectului va fi împărtăşită, dezvoltând astfel o strategie comună eficientă împotriva bullyingului.

„Activităţile propuse duc la o creşterea stimei de sine a elevilor provenind dintr-o varietate de comunităţi, regiuni, religii, vor fi descoperite stiluri de viaţă şi va fi crescut spiritul de toleranţă al participanţilor la proiect. Aceştia vor deveni <luptători> împotriva bullyingului în toate formele sale. Dintre acti­vităţile care vor avea loc amintim doar o parte: filmuleţe cu o zi din viaţa unui adolescent, ateliere pentru elevi şi părinţi cu un psiholog (care sunt semnele prin care recunoaştem un tânăr care este victima bullyingului, cum să procedăm dacă suntem martorii unui act de bulling), cyberbullying – cum să ne protejăm online, comunicarea online cu elevii din celelalte ţări, realizarea unei rame foto tematice pentru Facebook şi utilizarea sa de cât mai mulţi deţinători de cont pe această platformă, realizarea unui spot video comun şi difuzarea sa de către televiziunile locale”, a declarat Anca-Mădălina Fotin, coordonatoarea proiec­tului.

loading...
error: Content is protected !!