Educație

FOTO I Colegiul Economic, gazdă pentru partenerii din Spania, Italia, Lituania și Polonia

Nouă profesori din Spania, Italia, Lituania și Polonia au poposit la Buzău, în cadrul proiectului european „Let’s BET for heritage”, derulat de Colegiul Economic pentru al doilea an consecutiv. Este vorba despre un proiect european legat de importanța pa­trimoniului local, regional și național. Cadrele didactice din țările partenere au fost însoțite și asistate pe durata șederii lor de 12 profesori ai Colegiului Economic.

Partenerii buzoienilor provin din IES Nosa Señora dos Ollos Grandes-Lugo (Spania), Istituto di Istruzione Superiore „G. Galilei”- Avezzano (Italia), Powiatowe Centrum Ksztalcenia Zawod­owego i Ustawicznego w Wieliczce- Wieliczka (Polonia) și Druskininku Ryto gimnazija Druskininkai (Lituania), coordonatoarea proiectului fiind școala din Spania.

Întâlnirea de la Buzău a fost dedicată unor workshop-uri cu tematica „Posibilități de valorizare a patrimoniului de către agenți economici” și „Modalități de promovare a patrimoniului”.

Activitățile cele mai importante desfășurate au fost programul săptămânii (prezentat de coordonatorul român), workshop de monitorizare a rezultatelor proiectului, workshop de planificare a anului doi de proiect (mobilități urmă­toare, perioadă, rezultate așteptate, comunicare între parteneri, partenerul italian a detaliat următoarea mobilitate din Italia).

Vizite la Vulcanii Noroioși și la Conacul Grigorescu    

„Profesorii spanioli au condus un atelier despre antreprenoriat, cum să derulăm o afacere legată de patrimoniu, cum să vă promovați afacerea și patrimoniul Partenerul italian a prezentat un exemplu de bună practică a companiei Aurelia din Avezzano, iar partenerul român a prezentat un exemplu de bună practică: inițiativa Ținutul Buzăului a unui ONG (Asociația Ținutul Buzăului) care promovează regiunea Buzău și încearcă să o includă ca Geoparc în cadrul programului UNESCO. A mai avut loc o călătorie de studiu la Vulcanii Noroioși, în cadrul căreia participanții au vizitat zona și au identificat agenții economici și exemplele de bună practică. Participanții au vizitat Conacul Grigorescu și au aflat cum să promoveze patrimoniul cu ajutorul unui site: terracarpatica.com. A fost organizată o sesiune de gătit cu produse locale și folosind rețete locale. Participanții au participat la lecții de antreprenoria și de engleză oferite de profesorii români și au vizitat Co­legiul Economic Buzău. A fost organizată o vizită la Centrul Cultural Marghiloman, urmată de  o conferință cu exemple de bune practici oferite de școlile care desfășoară proiecte de patrimoniu, companii, ONG-uri”, a declarat profesorul Că­tălina Poștovei.

În cadrul conferinței au luat cuvântul, alături de profesorii din țările par­tenere, reprezentanți ai Școlii Măgura, Școlii nr 1 Rm. Sărat, Liceului cu Program Sportiv, Asociației Exploratorilor Buzău și Fundației Pentru Tineret Buzău.

Conferința a fost organizată în parteneriat cu Inspectoratul Județean Bu­zău. Au fost prezenți inspectorul ­ge­neral adjunct daniela Palcău, inspectorii școlari Cristina Drugă, Tony Nicolae, Vero­nica Trandafir, reprezentanți ai Casei Corpului Didactic Buzău, Europe Direct Buzău, Centrului Cultural Județean Buzău.Vi­zitarea unor agenți economici din județul Buzău, a Centrului de interpretare de la Bozioru (Muzeul Trovanților) au completat lista activităților derulate de oaspeții Colegiului Economic.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker