Cultură

Colecțiile Bibliotecii Județene, bogate în volume și studii despre opera lui Emil Cioran

Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” ne reamintește că în data de 8 aprilie, în urmă cu 110 ani,  se năștea EMIL CIORAN, unul dintre cei mai importanți gânditori ai lumii din secolului al XX-lea, descris de Agenția France Press ca „aristocrat al dubiului, dandy al metafizicii sau stilist al disperării” şi încadrat în generaţia interbelică a mentorilor, alături de Noica, Eliade şi Ţuţea. Multe titluri din creația lui Cioran, dar și  studii despre opera sa, se găsesc în colecțiile Bibliotecii Județene „V. Voiculescu”, atât la Sala de Lectură și Secția Împrumut pentru Adulți, cât și la Sala Multimedia și Internet, unde se află DVD-uri realizate de către Biblioteca Astra Sibiu în proiectul „Europa un patrimoniu cultural comun”.

„Fiul unui protopop ortodox, scriitorul și filosoful Emil Cioran s-a stabilit în Franța încă din perioada interbelică (plecat în 1937 cu o bursă a Institutului Francez din București), fără să ceară niciodată cetățenia franceză. A debutat în România, în anul 1934, cu volumul „Pe culmile disperării”, distins cu Premiul Comisiei pentru Premierea Scriitorilor Tineri, needitați, și Premiul Tinerilor Scriitori Români. A fost distins cu Roger Nimier Prix și Grand Prix Paul Morand. În 1990, la 79 de ani, Emil Cioran era considerat cel mai important stilist francez al secolului. În România a fost ales post-mortem, membru al Academiei Române. S-a stins din viață la 20 iunie 1995 și este înmormântat în Cimitirul Montparnasse.

Despre opera lui Cioran a scris și Eugen Simion: „Fragmente critice, volumul 4 – Cioran, Noica, Eliade, Mircea Vulcănescu” – București, Editura Universul Enciclopedic, 2000, volum aflat la Secția Colecții Speciale, cu autograful autorului. De asemenea, deținem volumul „Emil Cioran – Silogismele maladiilor”, Buzău, Editura Alpha MDN, 2007, cu dedicația: „scrisul și cititul definesc umanitatea din noi”, semnat Mihaela N. Grigore, 20.11.2007.

Tot într-o zi de 8 aprilie, în 1829, la București, apare „CURIERUL ROMÂNESC”, primul periodic important în limba română, care-și propune să dea „o culegere din cele mai folositoare și interesante lucruri din gazetele Europei”. Fondator, editor și proprietar este Ion Heliade Rădulescu”, reamintește Biblioteca Județeană Buzău cititorilor buzoieni pe care îi așteaptă la sălile de lectură sau la sălile de împrumut să redescopere opera marelui filozof român.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker