Actualitate

Cod roșu de… urși!

Creștere impresionantă în județul Buzău

Agenția de Mediu Buzău a publicat rezultatele recensământului pe 2024 al animalelor sălbatice protejate, iar cifrele sunt surprinzătoare. Populația de urși din județul nostru a crescut cu 135 de exemplare în ultimul an, reprezentând o creștere de aproape 10 la sută. În prezent, județul adăpostește 1.392 de urși, un număr considerabil pentru o suprafață relativ mică acoperită de dealuri și munți, concentrată în partea de nord. Această creștere a populației de urși explică de ce numărul atacurilor și prezența acestora pe drumurile frecventate de oameni s-au intensificat. De exemplu, luna trecută, un urs a fost văzut plimbându-se pe strada principală din Cernătești și, mai târziu, a atacat o stână, omorând 13 capre.

Contrastând cu alte țări europene, precum Germania și Franța, care nu mai au urși în sălbăticie, în România, întâlnirile cu urșii sunt tot mai frecvente și periculoase. În Germania și Franța, urșii au fost eliminați cu zeci de ani în urmă pentru a proteja locuitorii și industria turismului.

Pe lângă urși, recensământul a arătat și creșteri mici ale populațiilor de lupi (7 exemplare), râși (12 exemplare) și pisici sălbatice (5 exemplare). Totuși, aceste cifre sunt nesemnificative în comparație cu creșterea impresionantă a populației de urși. Situația din județul Buzău devine din ce în ce mai critică, iar măsurile de gestionare a populației de urși devin imperios necesare pentru a preveni incidentele tragice și pentru a asigura siguranța locuitorilor și a turiștilor.

Ministrul Mediului propune măsuri dure

Problema urșilor care atacă gospodării și chiar oameni a revenit în atenția publicului după o recentă tragedie. O tânără de 19 ani și-a pierdut viața în timpul unei drumeții pe traseul Jepii Mici din Bucegi, fiind atacată de un urs. Incidentul a provocat reacții intense, determinându-l pe ministrul Mediului, Mircea Fechet, să propună modificări legislative dure.

Ministrul Mediului intenționează să propună modificarea legislației astfel încât urșii care se apropie de așezările umane să poată fi împușcați fără proceduri birocratice complexe. „Voi propune din nou Academiei Române un ordin privind cotele de prevenție și de intervenție, similar cu cel de anul trecut, pentru 500 de exemplare”, a declarat Fechet. El a subliniat că metoda relocării urșilor nu funcționează, afirmând că mutarea acestora dintr-un județ în altul nu rezolvă problema.

Tânăra a fost atacată pe potecă, mușcată, târâtă și ulterior lăsată în prăpastie. Ministrul a explicat că urșii care se apropie la 1-3 km de așezările umane trebuie „gestionați”, adică împușcați sau eutanasiați. El a menționat că dintr-un fond de vânătoare, în ultimii ani, au fost relocați peste 100 de urși, fără succes în reducerea problemelor.

Mircea Fechet a accentuat că protejarea vieților omenești este mult mai importantă decât a urșilor, chiar dacă aceștia sunt o specie protejată prin lege în România și alte state europene. „Datoria pe care o avem este aceea de a proteja natura, de a proteja biodiversitatea. Totuși, înainte de toate trebuie să protejăm viața oamenilor. Nimic nu este mai presus de viața umană. Din acest motiv, acum un an de zile, când am venit în minister, am înaintat un ordin. Ordinul reglementa numărul urșilor care puteau fi împușcați pentru prevenirea unor atacuri sau pentru intervenția în caz de atac. Ordinul era pregătit pentru 500 de exemplare. După consultații cu mai multe instituții, printre care și Academia Română, s-au aprobat 220 din cele 500. Populația totală a urșilor în România, astăzi, după estimările specialiștilor este de aproximativ 8.000 de exemplare. Însă, dincolo de această cifră, care este extraordinar de mare, vedem în fiecare zi câte o știre cu un urs care a ajuns fie într-un sat, fie într-un oraș, fie pe Transfăgărășan, sau a generat o tragedie precum este cea de la Bușteni”, a spus ministrul. În trecut, a fost propus un ordin care reglementa împușcarea a 500 de urși pentru prevenirea atacurilor, dar numai 220 au fost aprobați.

În România, populația de urși este estimată la aproximativ 8.000 de exemplare, o cifră foarte mare care generează frecvent știri despre urși în sate, orașe sau pe drumuri turistice. „Este cert că avem o problemă cu populația de urși din România. Este și motivul pentru care am pus pe masa Consiliului de mediu al UE un document prin care am solicitat serviciilor să constate că populațiile de urși din România trebuie gestionate”, a mai spus Fechet, menționând că a solicitat Consiliului de Mediu al Uniunii Europene să recunoască necesitatea gestionării populațiilor de urși din România.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare