Actualitate

„Cod galben” de răcire accentuată a vremii, anunță autoritățile

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Buzău atenționează populația cu privire la avetizarea meteorologică de tip COD GALBEN  pentru intervalul 11 februarie, ora 12. – 15 februarie, ora 10.00  ce vizează răcirea accentuată în toate regiunile țării, emisă de Administrația Națională de Meteorologie.

„Pe parcursul zilei de joi (11 februarie) și în noaptea de joi spre vineri (11/12 februarie) vor fi precipitații în majoritatea regiunilor, la început ploi apoi predominant ninsori în urma cărora se va depune strat de zăpadă și se va forma polei sau ghețuș.

Pentru zona montană (Carpații de Curbură), în perioada 11 februarie, ora 18:00 –  12 februarie, ora 18:00 la altitudini de peste 1.500 metri vântul va avea intensificări susținute în rafale de peste 110-130 km/h”, transmite Biroul de Presă al ISU Buzău.

La nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Neron Lupașcu” al județului Buzău s-au luat deja măsuri de verificare a tehnicii de intervenție și pre-alarmarea personalului din turele libere în vederea asigurării rezervei de personal care să completeze, la nevoie, echipajele de intervenție, mai anunță Biroul de Presă al ISU Buzău.

Avertizarea a fost transmisă către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău, respectiv către comitetele locale pentru situații de urgență de la nivelul județului în vederea dispunerii măsurilor preventive și avertizării operative a populației în eventualitatea apariției unor situații de urgență.

Evoluția fenomenelor meteorologice este permanent monitorizată prin Centrul Operațional Județean din cadrul I.S.U. Buzău, echipajele de pompieri fiind pregătite să intervină în sprijinul autorităților publice locale și populației din zonele posibil a fi afectate pentru limitarea și înlăturarea potențialelor efecte negative.

 Ce recomandări au pompierii pentru buzoieni

Pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă provocate de temperaturile scăzute, pompierii militari buzoieni recomandă cetăţenilor să ţină cont de atenţionările meteorologice și să aibă în vedere câteva măsuri de prevenire a situaţiilor de urgenţă:

  • Pentru că temperaturile sunt destul de scăzute, sfătuim cetățenii să verifice sobele, centralele termice şi coşurile de evacuare a fumului, astfel încât acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere.
  • De asemenea, mijloacele de încălzire trebuie folosite doar dacă nu au defecţiuni și fără improvizaţii, instalaţia electrică nu trebuie suprasolicitată, iar mijloacele de încălzire trebuie amplasate departe de materialele combustibile.
  • Evitați, dacă va fi cazul, deplasările pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar, dacă acest lucru nu este posibil, informați-vă, în prealabil, asupra condițiilor de drum;
  • Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);
  • Parcați autoturismele la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate;
  • Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor.

„În cazul în care observați un eveniment ce poate pune în pericol viața ori bunurile materiale ale oamenilor, anunțați de îndată pompierii militari la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!”, transmite Biroul de Preă al ISU Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker