Economic

CocoRico a cumpărat cu 20 de milioane de euro afacerea unui concurent

În urma acestei tranzacții, grupul brazilian BRF a plecat din România

O tranzacție-surpriză vine din partea producă­torului cărnii de pui CocoRico, care, în mod discret, a preluat afacerile locale ale unuia dintre concurenții săi, compania Banvit Foods. Conform profit.ro, tranzacția este de peste 20 de milioane de euro.

Banvit Foods este unul dintre principalii jucători de pe piața alimentară din România, cu afaceri de aproape 160 de milioane de lei și peste 150 de angajați. Este o companie producătoare de carne de pui deținută de grupul Banvit, cel mai mare producător de nișă din Turcia, care, la rândul lui, este controlat de BRF, o companie ­brazi­liană, fiind una dintre cele mai mari companii alimentare din lume.

Vânzarea către Aaylex a fost efectuată prin intermediul firmelor Nutrinvestment, înregistrată în Olanda, și Banvit Bandirma Vitaminli Yem Sanayii, din Turcia, companii controlate indirect de BRF. Va- loarea totală a tranzacției  s-a cifrat la 20,3 milioane euro. O echipă de la casa de avocatură Șuca, Zbârcea și Asociații, coordonată de Silvana Ivan, partener al firmei, a asistat vânzătorul în tranzacție. După ce și-a vândut afacerea către grupul Aaylex, grupul bra­zilian BRF și-a făcut exitul din România.

Grupul Aaylex este condus de omul de afaceri Bogdan Stanca și are în portofoliu mai multe companii, Avicola Buzău, Aaylex Prod, Aaylex Distribution și CocoRico, și deține în total 24 de ferme în Buzău, Brăila, Călărași, Galați, Giurgiu și Prahova. Mai mult, această companie are și două stații de incubație, două ferme de reproducție de păsări-adulți și două ferme de reproducție pă-sări-tineret.

În 2020, grupul Aaylex număra peste 2.000 de angajați și o cifră de afaceri ce depășea 651 de milioane de lei. În urmă cu cinci ani a fost inaugurată o fabrică de hrană pentru păsări la Făurei, cu o capacitate de 15 tone furaje/oră și 110.000 tone/anual, aparținând gru­pului Aaylex. Pentru aceas­tă companie, România re­pre­zintă principala piață de desfacere, aproximativ 70 la sută din producție fiind vândută în țară.

Grupul Aaylex a investit peste 50 de milioane de euro în ultimii patru ani, pentru integrarea și consolidarea întregului lanț de activități pe verticală în industria cărnii de pui, conform celor susținute de reprezentanții Aaylex, în portofoliul căruia se află produsele sub marca CocoRico. Pe piața cărnii de pui din România activează și alți jucători majori, precum Transavia sau Agricola Bacău. Ca și tendință, importurile de carne de pui au scăzut în 2018 și 2019, comparativ cu un vârf atins în 2017. Cu toate acestea, din 2020 tendința s-a inversat, România înregistrând un deficit în comerțul cu carne de pui, conform celor relatate de Departamentul American de Agricultură.

Articole similare