Politic

Ciolacu: Primele două măsuri din pachetul ”Sprijin pentru România” au fost adoptate

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunţat că Parlamentul a adoptat, miercuri, două măsuri din pachetul „Sprijin pentru România”: dublarea valorii normei de hrană în spitale la 22 lei/zi şi majorarea la 3.000 de lei a salariului minim în agricultură şi industria alimentară.

„Astăzi, Parlamentul a adoptat primele două măsuri din pachetul <Sprijin pentru România>! Am dublat valoarea normei de hrană în spitale la 22 lei/zi şi am majorat la 3.000 de lei salariul minim în agricultură şi industria alimentară. Ambele măsuri vor intra în vigoare de la 1 iunie. Toate măsurile din acest pachet economic şi social vor fi aplicate EXACT cum au fost anunţate. Românii, agricultura şi economia românească au nevoie de soluţii şi de sprijin pentru a trece cu bine peste această criză, nu de contre politice”, a scris Marcel Ciolacu, miercuri, pe Facebook.

El are un mesaj şi pentru Opoziţie: „Iar celor care au atacat sau criticat acest program, le reamintesc că nu au fost în stare să prezinte nicio soluţie alternativă. Doar au criticat Guvernul, dar nu au propus nimic în loc”, a completat Ciolacu. Liderul Partidului Social Democrat a reamintit că „miniştrii USR ai Sănătăţii au găsit 780 de milioane de euro pentru a cumpăra zeci de milioane de doze de vaccin, cu mult peste necesar, însă nu au găsit resurse să asigure o masă decentă pacienţilor din spitale (…) Ruşine!! De asta trebuie să rămână în opoziţie!”, a conchis Marcel Ciolacu.

„Este important că am ținut cursul euro sub 5 lei”

Ciolacu a vorbit și despre creșterea inflației, la 10,2 la sută în luna martie, în contextul impactului bugetar al pachetului de măsuri „Sprijin pentru România”, care este de aproape 4 miliarde de euro, dintre care 1,8 miliarde de euro fonduri europene,  care reprezintă 3,4 la sută din PIB.

El susține că inflația crescută la peste 10 la sută este influențată de Zona Euro. Președintele Camerei Deputaților a spus că și în state precum Franța, Italia, Germania există inflație cu două cifre. De asemenea, Ciolacu a precizat că „cel mai important lucru este că împreună cu BNR am ținut cursul euro până în 5 lei”: „Este o influență venită din Zona Euro. Și în Franța și în Spania și în Italia și în Germania, mai ales, există o inflație cu două cifre. Vom vedea cu aceste măsuri, fiindcă de aceea am luat măsurile, și în zona de consum dar și în zona de ofertă, căutând și în economie să încurajăm producția, dar dacă produci, trebuie să aibe și cine să cumpere, de aceea am venit cu ele, ca inflația să nu scape din mână și veți vedea că vor avea efecte directe. Cel mai important lucru pe care îl văd eu întâmplându-se este că împreună cu BNR am ținut încă cursul euro până în 5 lei”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament.

Articole similare