Politic

Ciolacu pentru Bloomberg: „Ar putea apărea sosii ale lui Putin“

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, într-un interviu acordat Bloomberg, că aliații Ucrainei trebuie să continue să susțină țara invadată de Putin. Slăbirea acestui sprijin va duce la încurajarea forțelor populiste, a avertizat șeful guvernului român.

Ciolacu a dat asigurări că România va continua să acorde „sprijin multidimensional” Ucrainei, deși aliații occidentali arată semne de oboseală: „România va continua să ajute Ucraina, indiferent de costurile politice. Aceste costuri politice sunt mai puțin importante decât precedentul pe care l-ar crea o victorie rusă”, a spus Ciolacu.

Premierul a vorbit despre riscul creșterii susținerii pentru forțele populiste în Europa: „Vă puteți imagina câte sosii ale lui Putin am avea printre anumiți politicieni populiști europeni?”, a întrebat Ciolacu.

Bloomberg notează că țara noastră a jucat un rol-cheie în eforturile de a menține o linie de salvare economică pentru Kiev prin exporturile de cereale. În acest context, Ciolacu a amintit că România a crescut capacitatea de a expedia cereale ucrainene la 3 milioane de tone pe lună – față de o jumătate de milion de tone la începutul războiului – și că va continua să o crească la 4 milioane de tone în următoarele luni.

Premierul Marcel Ciolacu a mai dat asigurări că alegerile din 2024 nu vor schimba angajamentul României față de Ucraina. El a amintit că România susține și aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, menționând însă că unanimitatea este greu de obținut din cauza opiniilor pro-ruse ale premierului ungar Viktor Orban și ale premierului slovac Robert Fico. „Să nu uităm că anul viitor avem alegeri pentru Parlamentul European și, dacă vom vedea mai multe voci extremiste, asta ar crea o vulnerabilitate mai mare în interiorul UE”, a mai spus Ciolacu.

Despre conflictul din Orientul Mijlociu, premierul a spus că, cel mai probabil, „se va rezolva mai devreme decât războiul de lângă România”.

Articole similare