Politic

Ciolacu: „Nu sunt de acord că am pierdut bătălia cu drogurile la categoria adulţi”.

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, vineri, într-o dezbatere la Ministerul Justiţiei, că societatea așteaptă de la oficiali un răspuns clar cu privire la două probleme majore: traficul de droguri și evaziunea fiscală. El a subliniat că în trecut, răspunsul statului la aceste probleme a fost adesea prea indulgent și ezitant. Premierul a subliniat necesitatea impunerii unei politici de „toleranță zero” față de traficul de droguri și a cerut ca toate instituțiile de aplicare a legii să pună combaterea acestei amenințări în prim-planul activității lor. În ceea ce privește evaziunea fiscală, premierul a subliniat că aceasta reprezintă o problemă semnificativă, deoarece peste 10% din Produsul Intern Brut (PIB), adică mai mult de 150 de miliarde de lei, sunt canalizate anual în afara bugetului statului prin diverse metode, în loc să alimenteze bugetul țării, ajungând în buzunarele infractorilor.

Despre ridicarea MCV, premierul a declarat că „este un mare pas înainte, însă crede că este timpul să ne stabilim foarte clar noile priorităţi strategice”: „Cred că astăzi societatea aşteaptă de la noi un răspuns foarte clar, foarte ferm şi foarte direct cu privire la două probleme uriaşe: drogurile şi evaziunea fiscală. Sunt două probleme unde răspunsul statului până acum a fost de cele mai multe ori prea moale şi ezitant. Este timpul să declarăm toleranţă zero pe tot ceea ce înseamnă trafic de droguri. Toate instituţiile de forţă şi cele care aplică legea în România trebuie să pună combaterea acestui flagel în prim-planul activităţii”, a spus Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că nu este de acord cu ideea că statul a pierdut bătălia cu drogurile la categoria adulţi: „Această luptă va fi pierdută doar când o vom abandona noi. Şi nu avem acest drept. Nu putem să închidem ochii şi să vedem cum şi mai multe vieţi sunt distruse şi mai multe familii suferă, în timp ce clanurile mafiote prosperă. La fel cum cred că trebuie să acţionăm mult mai dur în ceea ce priveşte proliferarea acestui fenomen în rândul adolescenţilor şi tinerilor. Şi vă spun ceva: strategii am tot avut de-a lungul timpului. Sunt pline sertarele instituţiilor de strategii şi analize legate de droguri. Însă realitatea crudă ne demonstrează că pe stradă sunt tot mai multe droguri la care copiii noştri au acces imediat. Drogurile au depăşit chiar porţile şcolilor, iar dacă nu realizăm asta acum vom avea generaţii întregi pierdute”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Premierul a spus că a tot văzut păreri şi acţiuni îndreptate împotriva acestor copii care ajung din diverse motive să consume droguri: „Vă spun doar atât: fără destructurarea reţelelor de trafic, nu vom avea un consum mai mic în rândul tinerilor. Am ajuns să blocăm instanţele cu tot felul de dosare pentru consum, care în final se clasează, dar marii rechini scapă aproape întotdeauna nepedepsiţi. Nu cred că suntem în direcţia corectă. Trebuie să depăşim clişeul de acum câţiva ani că România era o ţară de tranzit. Nu mai este. Şi tocmai de aceea cred că trebuie să ne concentrăm pe marile dosare de trafic, pe marile reţele şi pe marile clanuri. Avem nevoie de acţiune imediată şi de coordonare între instituţii. Traficul de droguri este rădăcina răului! De aici începe totul şi aici trebuie să acţionăm cu foarte mult curaj. Să acţionăm, nu să reacţionăm! Cred că aceasta este aşteptarea legitimă a întregii societăţi”, a afimat Ciolacu.

Articole similare