Politic

Ciolacu despre eşecul dezbaterii şi votului la moţiunea de cenzură: ,,A fost o strategie”

Partidul Social Demo­crat nu a reuşit să adune în sala de şedinţă a Parlamentului suficienţi senatori şi deputaţi astfel încât moţiunea de cenzură pe care a iniţiat-o să fie dezbătută şi votată. Şansele ca lista de prezenţă să fie completă au fost mici încă de la începutul şedinţei. Cu doar 170 de parlamentari care au răspuns la apel, şedinţa a fost suspendată pentru o oră. Aceasta a fost reluată cu un apel no­minal, însă numărul parlamentarilor a fost de doar 226, insuficienţi pentru dezbatere şi vot.

A fost o strategie de a nu se face cvorum. A fost o strategie a PNL. În acest moment, PSD nu are 233 de voturi, am încercat să creăm o majoritate (…) În două zile vom lua o decizie”, a declarat liderul PSD, Marcel Ciolacu, care, la final, a sugerat că, dacă s-ar fi ajuns la vot, moţiunea ar fi trecut.

PSD a iniţiat moţiunea de cenzură ,,Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. Pentru a fi adoptată, iar guvernul demis, ea trebuia votată de cel puţin 233 de parlamentari. În afară de PSD, PRO România şi ALDE au anunţat că votează ,,pentru”, iar PNL, USR, PMP şi UDMR au anunţat că nu asigură cvorumul şi nu participă la vot. De asemenea, cei 17 deputaţi ai minorităţilor au lipsit. Din tabăra PSD au lipsit cinci parlamentari, Marcel Ciolacu anunţând că va propune excluderea acestora din partid.

A patra moţiune care nu a ajuns la vot din ultimii 30 de ani

În istoria parlamentarismului post-decembrist, doar patru moţiuni de cenzură, din peste câteva zeci, nu au mai ajuns să fie votate. Una dintre acestea a fost moţiunea depusă de PSD acum două săptămâni, care nu a mai întrunit luni cvorumul de şedinţă necesar.

1. Moţiunea de cenzură „Educaţia rămâne, Guvernul pleacă”, depusă, la 29 octombrie 2008, de 130 deputaţi şi senatori. Pentru că doi dintre parlamentari şi-au retras semnăturile în ultimul moment, nu a mai fost dezbătută.

2. Moţiunea „Legea ­Edu­caţiei Naţionale, o lege anti-educaţie şi anti-românească”, depusă de 137 deputaţi şi senatori în data de 29 octombrie 2010.

3. Moţiunea „Legea salarizării guvernului iresponsabil”, introdusă la data de 16 decembrie 2010 de deputaţi şi senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale Alianţei Politice PSD + PC şi ale grupurilor parlamentare ale PNL din Camera Deputaţilor şi Senat.

4. Moţiunea “Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mită generalizată. Belşug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”, depusă pe 17 august 2020 de deputaţi şi senatori aparţinând grupurilor parlamentare ale PSD.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker