Politic

Ciolacu apără ordonanța antidrog contestată de șoferi

„Nu e o catastrofă să rămâi două zile fără permis”, susține premierul

Premierul Marcel Ciolacu apără contestata ordonanță antidrog, deși peste 150.000 de români susțin retragerea ei; el a promis că vor fi cumpărate aparate noi de testare.

„În acest moment ceea ce reclamă dânșii (șoferi, n.r.) e că aceste teste se fac într-o perioadă mult prea lungă. Cred că legea e bună, pentru că ne amintim de 2 Mai (accidentul din 2 Mai, n.r.), această lege e și în Germania, și Spania, e peste tot. Statul român trebuie să dea un răspuns în timp real. Consider că între 48 și 72 de ore e un răspuns într-un timp rezonabil, mă refer la testele de sânge. Se face ca în toată lumea primul test Am înțeles că dacă iei nurofen în acel moment poate fi testul pozitiv, se face testul de sânge și în 48 de ore se dă răspunsul. Cred că nu e o catastrofă că două zile rămâi fără permis. Acum nu e această capacitate, mai ales la IML București unde durează trei-patru luni. Luni voi discuta cu ministru Finanțelor. Un astfel de aparat de testare costă 300.000 de euro, nu e un capăt de țară pentru un stat de mărimea României, vedem ca procedurile de achiziție să fie cât mai rapide. După ce statul român își face treaba și e capabil să dea un răspuns în timp real, venim cu aplicarea legii”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministerul Afacerilor Interne nu vrea să schimbe ordonanța care îi poate lăsa fără permis pe șoferii testați fals pozitiv cu testele  antidrog rapide, a spus la Digi24 secretarul de stat în MAI Bogdan Despescu. Ministerul va propune Guvernului să accelereze analizarea rezultatelor de la testele antidrog, astfel încât acestea să vină în cel mult 72 de ore. „În dezbaterile publice reprezentanții INML au venit cu precizări clare, pe partea de competență ne-au asigurat că în cursul acestei veri sa ajungă la maxim o săptămână în toată țara. Problema nu e actul normativ, acest act e pentru a preveni situații cand șoferii drogați omoară oameni. Nu vom aprecia că actul trebuie schimbat. Practica de analizare a rezultatelor, de procesare, tot ce înseamnă aplicarea mecanismului din perspectiva probelor de laborator trebuie îmbunătățit. De aceea vom propune Guvernului o procedură de accelerare a probelor biologice, care să fie undeva până în 72 de ore”, a spus secretarul de stat în MAI.

Bogdan Despescu dă asigurări însă că dispozitivul folosit acum își face bine treaba, asta în timp ce datele arată că unul din două teste antidrog pozitive, făcute de poliție, este fals pozitiv. Asta înseamnă că șoferii rămân fără permis pe nedrept și se aleg cu dosar penal până când vin rezultatele analizelor. „Dispozitivul e un aparat certificat tehnic, un dispozitiv folosit și în alte state. Acest dispozitiv detectează cele mai mici concentrații de substanțe interzise. Dacă aparatul detectează anumite concentrații nu înseamnă că nu există aceste concentrații, că nu a consumat ceva interzis”, a spus el. Pe de altă parte sunt șoferi care spun că sunt foarte multe medicamente care pot duce la rezultate fals-pozitive ale testelor. Secretarul de la Ministerul de Interne le recomandă acestora să fie mai atenți ce medicamente iau și să se consulte cu medicul.

Peste 140.000 de oameni au semnat o petiție online prin care cer anularea Ordonanței care prevede că cei care refuză să sufle în drugtest sunt lăsați fără permis până vin rezultatele testelor biologice. Iar asta poate dura luni de zile. Cu atât mai mult cu cât în unele județe, chiar și jumătate din aparatele de testare antidrog dau rezultate fals pozitive.  Ordonanța a apărut sâmbătă seara, în Monitorul Oficial.

Articole similare