Politic

Ciolacu anunță „un plan extins” de reducere a cheltuielilor statului

Premierul Marcel Ciolacu susține că a găsit aproape 6 miliarde de lei pentru buget, identificând „zeci de măsuri” prin care să reducă cheltuielile statului, dar și prin actualizarea redevențelor cu rata inflației. În plus, 6 miliarde ar urma să vină după eliminarea unor excepții fiscale.

Șeful Guvernului a scris pe Facebook că s-a ajuns, în Coaliție, la un acord „asupra unui plan extins pentru reducerea la maximum posibil a cheltuielilor statului”: „Principiul care stă la baza acestui plan este că, în efortul de diminuare a deficitului bugetar, greul trebuie să-l ducă mai întâi statul, nu cetățeanul și mediul privat”, precizează el.

Ciolacu nu precizează punct cu punct care sunt „zecile de măsuri”, menționând dincolo de eliminarea celor 200.000 de posturi bugetare neocupate, tăierea unor sporuri nejustificate, comasări și desființări de instituții, reducerea numărului de funcții de conducere în sistemul public și plafonarea îndemnizațiilor de conducere la societățile de stat. „În plus, introducem un sistem mai clar de monitorizare a indicatorilor de performanță pentru autoritățile de stat în scopul favorizării proiectelor și investițiilor care chiar fac diferența. Vom forța procesul de descentralizare a unor decizii, mai ales pentru a construi un cadru legal pentru consorții sau parteneriate de achiziții centralizate. Doar așa vor exista economii importante și constante, pe termen lung, la bugetul de stat. În același timp, resursele naturale, aflate în proprietatea statului, nu vor mai fi concesionate la prețuri ridicole: de aceea, primul pas este actualizarea tuturor redevențelor cu rata inflației!”, a mai arătat Ciolacu, precizând că impactul acestor măsuri va fi de circa 5,8-6 miliarde de lei până la finalul anului.

Eliminarea unor excepții fiscale

„Suma va fi aproximativ egală cu ceea ce ne propunem să aducem ca venituri suplimentare la buget prin eliminarea unor excepții fiscale. Fiindcă așa credem că este corect: să existe un efort comun, distribuit echilibrat în societate, pentru un stat mai suplu și mai eficient, în care să existe mai multă echitate și transparență”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Detaliile lui Ciucă: ce și unde se va tăia

Înțelegerea din Coaliție a fost confirmată, tot pe Facebook, și de președintele PNL, Nicolae Ciucă.

• Reducerea cu minim 20 la sută a numărului de secretari de stat și reducerea la jumătate a numărului de membri ai cabinetelor autorităților locale (președinți și vicepreședinți de consilii județene, primari, viceprimari) și ai reprezentanților autorității centrale în teritoriu (prefecți și subprefecți);

• Reducerea numărului de funcții de conducere de la 12 la 8 procente din totalul angajaților, desființarea funcției publice de șef de birou și creșterea numărului de persoane din subordinea celor ce dețin funcții de conducere.

Comasarea între instituții subordonate Parlamentului, Guvernului sau ministerelor. Descentralizarea unor servicii, precum și prioritizarea programelor naționale de investiții.

• În companiile de stat va fi redus cu 50 la sută numărul consilierilor persoanelor din conducereNumărul membrilor consiliilor de administrație va fi redus la cel mult șapte persoane, iar al celor din Comitetele de specialitate va fi redus la cinci. Totodată, indemnizațiile cuvenite acestora vor fi reduse la echivalentul a trei salarii medii brute pe ramura de activitate, dar nu mai mult decât indemnizația lunară a unui secretar de stat. În plus, vor fi limitate salariile de bază ale personalului cu funcții de conducere în companiile de stat.

Va fi creat cadrul legal pentru consorții/parteneriate de achiziții centralizate, la nivelul ministerelor cu OPC, precum și între UAT-uri județene și instituțiile publice subordonate din responsabilitatea altor UAT-uri.

• Acordarea voucherelor de vacanță doar pentru funcționarii publici care au salarii lunare mai mici de 10.000 de lei brut.

Pentru instituțiile publice autonome aflate în coordonarea Parlamentului se va institui o taxă specifică de 80 la sută asupra rezultatului net, dar nu mai puțin de 50 la sută din valoarea taxelor/tarifelor specifice. Salariile conducătorilor acestor instituții vor fi limitate la cel mult de șase ori indemnizația brută a unui ministru, iar a celorlalți angajați la maximum 80 la sută din salariul conducătorului instituției.

• Comasarea a minimum 20 la sută din institutele de cercetare/dezvoltare existente, astfel încât să se reducă cheltuielile de personal cu 15 la sută și desființarea celor care nu mai sunt relevante în actualul context socio-economic.

Articole similare