Cultură

Cine sunt premianții din acest an ai Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”

În perioada 13-14 octombrie 2023, în cadrul Concursului Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”, ediția a XXXV-a, Primăria municipiului Buzău, Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”  și Primăria comunei Pârscov organizează ample manifestări culturale dedicate marelui scriitor de origine buzoiană, Vasile Voiculescu.

 • Manifestările vor fi deschise cu un Simpozion omagial, în data de 13 octombrie 2023, ora 11.00, la Centrul Iazul Morilor, la care vor participa și în acest an  personalități de marcă. Pe lista de invitați se află Wilhelm Christian Schenk, scriitor, istoric literar, traducător, membru de onoare al Academiei din Berlin – „Traducerea și promovarea operei lui V. Voiculescu în limbi de circulație europeană”, Lucian Chișu, prof. univ. dr., director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” al Academiei Române – „V. Voiculescu între tradiționalism și realismul magic – file de istorie literară” – revista „Capul de rățoi” publicată de V. Voiculescu împreună cu G. Ciprian la Liceul Lazăr, Marcela Chiriță – „Articole, comunicări, documente, privind contribuția cercetătorilor buzoieni la cunoașterea și valorificarea operei lui Voiculescu”, și Dumitru Ion Dincă, membru al Uniunii Scriitorilor, cavaler al Ordinului Meritul Cultural, moderatorul evenimentului.
 • După-amiază, în aceeași zi, la ora 16.00, va avea loc o depunere de flori la bustul scriitorului Vasile Voiculescu, în Parcul „V. Voiculescu” din zona  Palatului Comunal Buzău.
 • A doua zi, în data de 14 octombrie, este programată festivitatea de premiere a câștigătorilor concursului, care va avea loc, începând cu ora 11.00, la Casa Memorială „V. Voiculescu”,din Pârscov.

Juriul, format din scriitori buzoieni, respectiv din scriitorii Dumitru Ion Dincă – președinte, și membrii Daniela Șontică, Ionel Stănuță, Paul Negoiță și Cristinel Popa, a analizat 70 de lucrări de proză, poezie și publicistică și 33 lucrări în manuscris ale elevilor de liceu, sosite pe adresa Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, și a stabilit în unanimitate de voturi următorii laureați:

 • MARELE PREMIU – în valoare de 1500 de lei, acordat de Consiliul Județean Buzău – CHRISTIAN W. SCHENK din Germania pentru volumul „Vasile Voiculescu Auslese Gedichte”.
 • PREMIUL NAȚIONAL PENTRU POEZIE, în valoarea de 1.000 lei, acordat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” – DAN MIRCEA CIPARIU din București, pentru volumul „Meta vers”
 • PREMIUL NAȚIONAL PENTRU PROZĂ, în valoare de 1.000 lei, acordat de Biblioteca Județeană V. Voiculescu Buzău – ANDREI BREABĂN din Suceava, pentru volumul „Poarta Războiul Sfânt”.
 • PREMIUL NAȚIONAL PENTRU PROZĂ (ex aequo), în valoare de 1.000 lei, acordat de Televiziunea Națională Tele Moldova+ – DUMITRU MANOLACHE din Călărași, pentru volumul „Violoncelul de țărână”
 • PREMIUL NAȚIONAL PENTRU PUBLICISTICĂ, în valoare de 1.000 lei, acordat de Primăria Pârscov –CAMELIA GABRIELA LUNGEANU din Sinaia, pentru volumul „În Crimeea, peste mare”
 • PREMIUL NAȚIONAL PENTRU LITERATURĂ CU CARACTER RELIGIOS, în valoare de 1.000 lei, acordat de Ziarul Lumina al Patriarhiei Române – DORINA STOICA din Bârlad, pentru volumul „Minunea credinței”
 • PREMIUL SPECIAL, în valoare de 700 lei, acordat de Revista Detectiv Cultural București – RODICA FERCANA din Bistrița-Năsăud, pentru volumul „În Siberii de gheața”
 • PREMIUL SPECIAL, în valoare de 700 lei, pentru cel mai tânăr autor din județul Buzău – acordat de Editura Omega – BIANCA ANDREEA NICA din Buzău, pentru volumul „Glasul iubirii și al răzbunării. Prăpastia dintre noi”, vol 1.
 • PREMIUL SPECIAL, în valoare de 500 lei, oferit de Asociația Culturală „Renașterea buzoiană” – GEORGE BRATU din Buzău, pentru volumul „Trecătoarea”
 • PREMIUL SPECIAL, în valoare de 500 lei, oferit de Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” – MARIA CALCIU pentru volumul „Silabii Contrarii”

Premiile pentru elevi

 • PREMIUL SPECIAL „VASILE VOICULESCU” pentru proză, în valoare de 500 lei, acordat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” – ALEXANDRA ANAMARIA GHEORGHE din Buzău
 • PREMIUL SPECIAL „VASILE VOICULESCU” pentru proză, în valoare de 500 lei, acordat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” – MICLĂUȘ ANTONIA-MARIA din Cluj-Napoca
 • PREMIUL SPECIAL „VASILE VOICULESCU”, în valoare de 500 lei, în valoare de 500 lei, acordat de Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” – TUDOR MARIA din Mehedinți
 • PREMIUL „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU” pentru poezie, în valoare de 400 lei, acordat de publicistul CRISTINEL POPA – MANEA MIRUNA din Pârscov, Buzău
 • PREMIUL „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU” pentru poezie, în valoare de 400 lei, acordat de publicistul CRISTINEL POPA – DOBRE IOANA din Pârscov, Buzău
 • PREMIUL „ACASĂ LA VASILE VOICULESCU” pentru poezie, în valoare de 400 lei, acordat de publicistul CRISTINEL POPA – CĂTĂLIN MIRUNA-ANDREEA din Pârscov, Buzău

 

 

Articole similare