Cultură

FOTO | Cine și-a adjudecat Marele premiu al concursului de fotografie „Albatros”

Un matematician se impune a doua oară consecutiv la Salonul Anual de la Buzău

Mihai Plaino, absolvent al Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universității București, un mare pasionat de fotografie încă din vremea copilăriei, a câștigat pentru a doua oară consecutiv, Marele Premiu al  Salonului Anual de Fotografie „Albatros” de la Buzău. Anul acesta este cea de-a patra ediție a Salonului Anual de Fotografie „Albatros” organizată de Centrul Cultural „Alexandru Marghiloman” în parteneriat cu Clubul de fotografie „Pietroasa”. Dacă anul trecut a obținut premiul pentru lucrarea „Balerina”, de această dată Plaino a fost apreciat de juriu pentru întregul grupaj prezentat în concurs.

Juriul – format din publicistul Ionel Stănuță, președintele Clubului buzoian de fotografie „Pietroasa” George Gomoescu, regizorul Nicolae Cabel (președintele juriului), profesorul Victor Velculescu de la Facultatea de Arte Vizuale și Fotografie și artistul plastic Gheorghe Ciobanu – a mai acordat următoarele premii:

  • Premiul I la secțiunea monocrom: lucrarea „Aluat pentru coci”, ce aparține fotografei Adela Lia Rusu din Oradea,
  • Premiul I la secțiunea color: lucrarea „Prospețime” a fotografului Mircea Anghel din Craiova și lucrarea „Dimineață magică” a fotografei Cornelia Loredana Fotescu din Constanța

Mențiuni pentru lucrările a doi fotografi buzoieni

Jurul a acordat și mențiuni. Astfel, mențiunea la secțiunea monocrom este atribuită Laurei Țăranu din București, pentru  lucrarea „Moș Laurian”; tot mențiune la monocrom a fost atribuită și lui Viorel Dima din Buzău, pentru lucrarea „Nunta”.

Mențiunile la secțiunea color au fost obținute de Cornel Nișcoveanu din Buzău, pentru lucrarea „Picnic”, și de Vasile Neagu Mihai Dinu din Buzău, pentru  lucrarea „Radioactiv”.

Premiul „Victor Iliu”, pe care  regizorul Nicolae Cabel îl acordă în fiecare an, a fost obținut de Mircea Anghel  din Craiova, pentru lucrarea „Din alt veac”.

Juriul a avut de ales lucrările câștigătoare pentru stabilirea laureaților din cele 312 lucrări de artă fotografică din toată țara și din străinătate, cu toate că salonul de fotografie de la Buzău nu a devenit încă unul internațional. „Avem o participare din Belgia și una din Macedonia, dar cei care participă sunt de naționalitate română și trăiesc acolo”, spune președintele fotoclubului buzoian, George Gomoescu.

Tot de la acesta mai aflăm că buzoienii vor avea posibilitatea să vadă expuse la Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman” circa 70 de lucrări. „Salonul de anul acesta este posibil să crească din punct de vedere calitativ, având în vedere numărul mare de lucrări. Vor fi selectate în jur de 70 de lucrări, care vor fi expuse. Finanțarea este făcută de Primăria municipiului Buzău cu ajutorul Consiliului Local Municipal. S-au acordat  șapte premii: Marele premiu, care va fi de 1.500 de lei, premiul I la secțiunea color, în valoare de 1.000 lei, premiul I la categoria monocrom, la fel, 1.000 lei, și patru mențiuni – două la monocrom, două  la color -, în valoare de câte 700 de lei fiecare”, precizează George Gomoescu.

Articole similare