Actualitate

Cine nu dorește eliberarea condiționată a fostului primar de la Cochirleanca

Fostul primar de la Cochirleanca Ilie Nicolae a reușit, săptămâna trecută, să convingă judecătorii de la Focșani că și-a învățat lecția și poate ispăși restul condamnării în libertate. Procurorii nu sunt însă de aceeași părere, astfel că, pe 9 octombrie, la două zile după decizia Judecătoriei Focșani de eliberare condiționată a lui Ilie Nicolae, a fost depusă o contestație ce urmează să fie analizată la instanța superioară.

Ilie Nicolae a ajuns după gratii în urmă cu doi ani, după ce Curtea de Apel Ploiești l-a condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare, într-un dosar în care a fost judecat pentru abuz în serviciu și fraudă în obținerea de fonduri europene. Soția primarului și secretara primăriei, judecate în același dosar, au scăpat cu pedepse mai ușoare, respectiv suspendarea executării închisorii.

Ilie Nicolae a fost acuzat că a încheiat un contract de închiriere a izlazului comunal cu o asociație a crescătorilor de animale administrată chiar de soția sa. În baza acestui contract, familia primarului a beneficiat pe nedrept de fonduri europene. Procurorii Direcției Națio­nale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești l-au acuzat pe Ilie Nicolae de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, abuz în serviciu, conflict de interese și inducere în eroare a organelor judiciare. Aurica Nicolae, președinte al ”Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Carabașa de Cochirleanca”, a fost acuzată  de săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de do­cumente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.  Mariei Borcan, secretar al comunei Cochirleanca, la data faptei, i-a fost invocată acuzația de complicitate la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului, în luna aprilie 2013, inculpatul Ilie Nicolae, în calitate de primar al comunei Cochirleanca, județul Buzău, beneficiind de ajutorul inculpatei Maria Borcan, secretar al primăriei Cochirleanca, a încheiat în mod nelegal și la un preț diminuat, contractul de închiriere a izlazului comunal Cochirleanca, cu „Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine Carabașa de Cochirleanca”, al cărei președinte era soția acestuia, inculpata Aurica Nicolae.  În baza acestui contract de închiriere, precum și a altor acte false, inculpata Aurica Nicolae a depus la A.P.I.A. Buzău cererea de plata în cadrul schemelor de sprijin pe suprafața (SAPS), având drept rezultat decontarea pe nedrept a sumei de 89.346,2 lei, sumă ce reprezintă prejudiciul adus Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură – Centrul Județean Buzău.  De asemenea, prin încheierea la un preț diminuat, de către inculpatul Nicolae Ilie, a contractului de închiriere a izlazului comunal Cochirleanca, primăria localității a fost prejudiciată cu suma de 52.446,2 lei, reprezentând diferența dintre prețul stabilit de consiliul local prin hotărâre și suma achitată efectiv de asociația respectivă cu titlu de chirie.

După începerea cercetărilor împotriva sa, inculpatul Ilie Nicolae, cu ocazia audierii, a depus la dosarul cauzei un înscris întocmit în fals în scopul de a dovedi existența unei fapte prevăzute de le­gea penală, pretins comisă de inculpata Maria Borcan, de natură a crea o stare de pericol pentru buna desfășurare a justiției.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker