sâmbătă, 24 octombrie 2020

Cine a umflat cu pompa problema tăierii copacilor din centrul Buzăului

Agitaţie mare, miercuri, în spaţiul virtual, în legătură cu acţiunea demarată de societatea Urbis Serv de tăiere a copacilor din centrul municipiului. Muncitorii de la Spaţii Verzi au lucrat toată ziua în zonă la tăierea copacilor şi curăţarea zonei de crengi şi rumeguş.

„Majoritatea copacilor au fost tăiaţi, iar câţiva dintre ei, acolo unde s-a putut, au fost scoşi din rădăcină pentru a fi replantaţi ­alt­undeva. În general erau copaci afectaţi, cu putregai, uscare avansată, dezvoltare lâncedă. Vorbim de frasini, paltini, tei, castani porceşti, adică din specii fără o prea mare valoare urbanistică. Marţi s-au tăiat şi scos cei de pe strada Independenţei, între restaurantul Mioriţa şi Ostrovului, miercuri dimineaţă de pe Aleea Trandafirilor, miercuri la prânz din faţa Pieţei Dacia, iar după-prânz s-a acţionat în faţa Tribunalului. Din cauza uscării, ne făceau probleme şi emoţii, cădeau mereu crengi, fie pe maşini, fie în capul trecătorilor. Alţii crescuseră prea mult şi loveau în geamurile sau acoperişurile caselor, plus că în unele locuri rădăcinile au stricat trotuarul”, a declarat, pentru buzoienii.ro, inginerul Nicu Tănase, din cadrul Urbis Serv.

Operaţiunea de îndepărtare a copacilor din cele 95 de casete de la marginea trotuarelor s-a încheiat miercuri, iar de joi au început noile plantări, după s-a intervenit în prealabil cu un utilaj specializat în îndepărtarea cioatelor şi rădăcinilor. „Avem deja în curte noii copaci, cu baloţi de pământ la rădăcină. Au fost comandaţi din Italia, la cele mai mici preţuri de pe piaţă. Se vor planta cireşi pe Aleea Trandafirilor, platani în zona Tribunalului, arţari în faţa Pieţei Dacia şi salcâmi pe strada Independenţei. Este vorba de copaci cu o coroană sferică, de mai mare valoare urbanistică. Buzoienii care s-au îngrijorat  să stea liniştiţi, se vor pune alţi copaci. Asigur că va fi mai frumos decât înainte”, a mai spus sursa citată.

Tot miercuri, primarul Constantin Toma a făcut, la rându-i, precizări pe pagina sa oficială de Facebook, în urma valului de comentarii din spaţiul virtual pe tema tăierii copacilor din centrul municipiului: ,,Dragi cetăţeni buzoieni, nu intraţi în panică privind îndepărtarea copacilor din centrul oraşului şi noua formă de toaletare a arborilor care a început pe bulevardul Unirii Sud. În strategia noastră de schimbare peisagistică a Buzăului, din cauza faptului că marea majoritate a arborilor din centru sunt fie bătrâni deperisaţi, cu putregai la baza trunchiului şi uscaţi, cu stadiul de dezvoltare lânced, cu trunchi înclinat etc. am luat decizia să-i înlocuim cu arbori ornamentali deosebiţi, care vor da o imagine mult mai frumoasă Buzăului.

Astfel, până la sfârşitul săptămânii vor fi plantaţi deja 95 de arbori, respectiv platani ­glo­bulari, cireşi sferici, arţari sferici şi salcâmi globulari pe străzile Aleea Tribunal, Aleea Trandafirilor, strada Independenţei (între Ostrovului şi Tudor Vladimirescu) şi Tudor Vladimirescu (între Independenţei şi Aleea Tribunal). De asemenea s-a început toaletarea teilor de pe Unirii, care nu este <masacrare>, ci o revigorare şi o înfrumuseţare a copacului. Această operaţie este făcută de un buzoian, salariat la URBIS, care a lucrat în Anglia 11 ani pe toaletări de copaci, având o mulţime de certificate de profesionist în domeniu. Vă mulţumesc pentru încredere şi vă doresc numai bine!”, a scris Toma pe Facebook.

Bârlă şi Ionescu, la luptă cu piepturile goale 

Spre seară, sursa alimentării în spaţiul virtual a subiectului a început să se deconspire. Astfel, ex-viceprimarul Fănică Bârlă, fost consilier municipal social-democrat, în prezent angajat al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – instituţie subordonată celei care a devenit, din vara anului 2016 încoace, loc de azil profesional al membrilor grupării Boşcodeală-Tescaru, respectiv Consiliul Judeţean – a postat pe Facebook următorul panseu: ,,Un pom se dezvoltă în zeci de ani! Un prost în câteva minute!”, postare aplaudată şi aprobată de unii, dar ­ta­xată de alţii (,,Asta e cu mantă la copaci, nu? Petardele deja au luat foc că le-a tăiat copacii. Dar dacă le cădea o creangă în cap, putredă, înjurau primarul că nu a tăiat craca” ori ,,Curat murdar, coane Fănică!”).

La şedinţa extraordinară a Consiliului Local de joi, reprezentantul grupării respectiv, liberalul Constantin Ionescu, a reluat subiectul, în termeni mult mai duri decât îi stă în fire, semn că gruparea Boşcodeală-Tescaru a schimbat omul care compune textele pe care le citeşte şeful aleşilor liberali din deliberativul municipal: ,,Să înţeleg că respectul faţă de buzoieni şi faţă de acest oraş îl aveţi doar în campania electorală? Ieri aţi ras fără niciun fel de justificare peste o sută de pomi sănătoşi din municipiul Buzău, o sută de pomi care au fost plantaţi în urmă cu peste 20 de ani, doar pentru un moft, pentru a-i înlocui cu nu-ştiu-ce pomi dintr-o altă ţară, la preţuri pe care nici în acest moment nu le ştim (…) Acum, din banii de taxe şi impozite, nu mai ţinem cont de cei care v-au votat pe dumneavoastră? Oare, la acest moment, avea nevoie municipiul Buzău să înlocuim pomii de dragul de a-i înlocui şi de a-i cumpăra din nu-ştiu-ce ţări, pe sume exorbitante şi care nu-şi aveau niciun fel de justificare la acest moment? Am rezolvat problema parcărilor, am rezolvat problema reabilitării termice, am rezolvat problema serviciilor, sunt străzile aşa cum trebuie în municipiul Buzău şi aruncăm milioane de euro pe nişte pomi doar de dragul de a-i înlocui pe cei vechi? Am înţeles că aţi dat un milion de euro pe bulbi de lalele şi pe alte flori pentru a înfrumuseţa oraşul, dar să tăiem nişte pomi, ceea ce nu s-a întâmplat în istoria Buzăului, ca cineva să îşi permită să se atingă de ceea ce înseamnă partea de spaţiu verde din municipiul Buzău? Este ceva ce ar trebui să răspundeţi public, pentru care să vă asumaţi toată responsabilitatea”.

Chiar dacă Ionescu a admis că răspunsul pe care l-a primit, ulterior, de la primar – care, în mare, a conţinut aceleaşi elemente cu cele prezentate mai sus – nu l-a mulţumit, semn că ori nu a înţeles nimic, ori că este prea setat pe ceea ce i se ordonă, sperăm că, poate, va pricepe ceva din replica sosită din partea consilierului social-democrat Florin Artene: ,,Înainte ca Sibiul să devină Capitală Culturală Europeană, a fost toaletat. S-au dat jos în jur de 300 de copaci şi au fost aduşi alţii, pentru ca oraşul acela să arate aşa cum ştiţi cu toţii, aşa cum îl apreciaţi cu toţii. Iar primarul Sibiului (Klaus Iohannis, n.r.) a fost votat în continuare la nivel naţional şi datorită rezultatelor pe care le-a avut la nivelul oraşului pe care l-a condus. Nu văd unde ar fi problema, domnule Ionescu, este ca şi cum aţi spune <Mă doare măseaua, nu o să mă mai spăl pe mâini şi nu o să-mi mai rad barba, trebuie să rezolv întâi ­pro­blema aceea>. Putem face toate lucrurile acestea, care, după cum probabil că le vedeţi şi dumneavoastră, sunt apreciate de marea majoritate a buzoienilor. Sunt şi unii care nu le apreciază, şi este şi firesc să fie aşa, ar fi cumplit ca toată lumea să fie de acord cu ceea ce se întâmplă la nivelul hotărârilor Consiliului Local”, a spus Artene.

7 COMENTARII

  1. Astept de la Revolutie ca orasul in care m-am nascut sa fie infrumusetat si sa-si schimbe alura de loc in care nu se intampla nimic. Un pas important a fost reorganizarea si curatenia parcului Crang.Multumim dar se putea si mai bine.Asta pe vremea dlui primar B. Acum , in foarte scurt timp de la preluarea Primariei, vedem un oras curat, un Orasel al copiilor modernizat, circulatie rutiera putin mai buna in centrul orasului,mai ales, autobuza moderne. Cu schimbarea copacilor sunt de acord pentru ca eu am crescut odata cu cei vechi.Si nu era o solutie sa fie pe o alee mai multe categorii de pomi, ar fi fost inestetic. Am o intrebare, ciresii aceia sferici sunt roditori, fac cirese in iunie? Si cand ciresele cad pe jos nu invita mustele la ospat? Sau sunt ciresi japonezi,coreeni , etc.? Poate se finalizeaza si discutiile privind parcarile de resedinta.

  2. Nu vă supărați pe Bebe. Cu el acolo pnl-ul nu se va atinge de postu de Primar 20 de ani de acum încolo. Și nici de cel de vice primar cum poate mai visează. El e un om bun, dar nu are carismă și nici talent pentru zona publică. Postura de țuțăr tescar e maximum ce poate să facă să mănânce și el o pâine de la buzoieni.

  3. Nu vă supărați pe Bebe. Cu el acolo pnl-ul nu se va atinge de postu de Primar 20 de ani de acum încolo. Și nici de cel de vice primar cum poate mai visează. El e un om bun, dar nu are carismă și nici talent pentru zona publică. Postura de țuțăr tescar e maximum ce poate să facă să mănânce și el o pâine de la buzoieni.

  4. „Câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia” acesta este Ionescu, el, săracul habar nu are pe ce lume se află.

  5. Buzoian, Trebuia ca cei sanatosi sa fie toaletati si pusi printre ei alti mai tineri,iar cand isi formau o coroana mai bogata sa fie scosi cei batrani ? La vara nu o sa mai avem umbra ,la asa cap …,e bine sa ne bata soarele in cap .Asta inseamna oameni competenti la Buzau ???

  6. Să facă ce vrea și ce nu vrea puterea politică, să facă legal dar să se gândească să nu falimentăm municipiul. Cu grijă băieți, robinetul mai mici…

  7. In sfârșit avem primar și oameni competenți in jurul său, dar se găsesc sa vorbească cei care nu au făcut nimic pt. Buzau până în 2016. PARAZITII ca ionescu și barla sunt in delir, le fuge pământul. Lumea se desteapta!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!