miercuri, 27 mai 2020

Chihlimbarul de 1 milion de euro poate fi admirat din nou de public la Muzeul Judeţean

Cel mai valoros exponat din chihlimbar din colecţia Muzeului Judeţean poate fi admirat din nou de public după o pauză de mai bine de trei ani. Este vorba despre cea mai mare pepită de chihlimbar din lume, care cântăreşte 3 kilograme şi 450 de grame şi este eva­luată la peste 1 milion de euro, ceea ce înseamnă ­va­loarea a aproape 20 de apartamente în municipiu Buzău.

După ce în ultimii trei ani pepita de chihlimbar a fost ţinută într-un subsol, pentru că la Muzeul de la Colţi nu exista o sală unde să fie expusă, reprezentanţii Muzeului Judeţean au luat o decizie inspirată. Valorosul exponat este prezentat acum publicului în cadrul Centrului de Informare Turistică, care a fost modernizat recent la sediul central al muzeului, din Bulevardul Nicolae Bălcescu.

„Acest Centru de Informare Turistică a fost realizat mai demult, în cadrul proiectului de reabilitare al Muzeului Judeţean, realizat de Consiliul Judeţean, dar anul acesta l-am adus la adevărata sa valoare. Am hotărât ca acest centru să devină prima poartă de intrare turistică a Buzăului. De aceea am ales să expunem mai multe obiecte reprezentative pentru obiectivele turistice din judeţ”, a declarat directorul Muzeului Judeţean, Daniel Costache.

Pe lângă pepita de chihlimbar reprezentativă pentru zona Colţi, în cadrul Centrului de Informare Turistică se mai regăsesc şi exponate reprezentative pentru zonele Lopătari, Mânzăleşti, Năeni.

„Turiştii care vin aici, indiferent dacă sunt buzoieni sau străini, au ocazia să vadă mai multe panouri de prezentare cu Vulcanii Noroioşi, Cloşca cu Puii de Aur, peşterile rupestre etc. De exemplu, în dreptul panoului cu muntele de sare de la Mânzăleşti este expus în vitrină un bulgăre de sare de acolo. Mai avem o vitrină cu piatra de Năeni, care se ştie că este mai specială pentru că conţine cochilii de scoici, şi mai avem două roci din zona Lopătari care prezintă urme de peşti fosilizaţi”, a mai declarat directorul Muzeului Judeţean.

Turiştii care vor merge la Centrul de Informare Turistică de la muzeu pot primi gratuit hărţi cu obiectivele turistice, rea­lizate în limba română, franceză şi engleză. În felul acesta, orice persoană care doreşte să viziteze judeţul va obţine informaţiile esenţiale despre trasee, importanţa şi istoria locurilor.

Povestea comorii folosită să sprijine uşa !
Deşi la prima vedere nu pare decât un bolovan roşiatic, bulgărele de rumanit ascunde o istorie de zeci de milioane de ani, fiind evaluat de specialişti la peste 1 milion de euro. Suma este considerabil mai mare decât valoarea estimată a copiei Tezaurului de la Pietroasele, de aproximativ 15.000 de euro.
„Această bucată de chihlimbar a aparţinut unei doamne a cărei bunică era din Colţi şi i-a lăsat-o moştenire. Doamna, care acum nu mai trăieşte, locuia la Bucureşti şi pentru că nu avea moştenitori a hotărât să vândă chihlimbarul Muzeului Judeţean”, declara pentru OPINIA fostul director al Muzeului Judeţean, cercetător Doina Ciobanu, cea care a achiziţionat personal ­chi­hlimbarul gigant.
Ironia a făcut ca niciodată posesorii pietrei preţioase să nu realizeze adevărata ei valoare. Aşa se explică faptul că bătrâna din Colţi folosea „bolova­nul” de 1 milion de euro să ţină uşa deschisă, iar mai târziu „comoara” avea să fie ratată chiar de hoţii care au spart casa buzoiencei.

„Hoţul i-a făcut vânt cu piciorul”
„Doamna care ne-a vândut rumanitul a povestit că bunica ei sprijinea uşa cu bolovanul ca să nu se închidă. În 1991, buzoiencei i-a fost spartă casa de la Bucureşti, iar hoţul i-a furat un colier de argint pe care îl avea pe masă şi bulgărelui i-a făcut vânt cu piciorul. De atunci pepita are un mic ciob”, mai povesteşte dr. Doina Ciobanu.
În anul 1998, moştenitoarea bulgărelui de chihlimbar s-a adresat Muzeului Judeţean pentru a vinde „comoara”. După o analiză de laborator care a confirmat autenticitatea, conducerea instituţiei avea să cumpere rumanitul la „un preţ minimal”.
Chihlimbarul este o pia­tră preţioasă provenită din anumite specii de pin, a căror răşină cu timpul s-a solidificat ca o substanţă amorfă, fără să fie un ­mi­neral. Vârsta chihlimbarului este apreciată la până la 260 milioane de ani. Rumanitul de Buzău este cel mai preţios chihlimbar din lume. Valoarea este dată de vârsta formării acestuia, care depăşeşte cu mult un milion de ani.

loading...
error: Content is protected !!