Politic

Certificatul verde, îngropat în Coaliție. Ciolacu vs. Cîțu

Subiectul certificatului verde a fost îngropat în Coaliție după ce, timp de o lună, liderii Partidului Social Democrat și ai Partidului Național Liberal au facut ping-pong cu asu­marea responsabilității adoptării acestuia. Social-democratul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, la Parlament, că este tardivă o lege privind certificatul verde în acest moment, pentru că este o ordonanță de urgență în vigoare în acest sens. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, aruncă res­ponsabilitatea la PSD și-l acuză pe Rafila că a renunțat la discutarea acestuia în Parlament.

,,Cred că am dat zeci de explicații în ceea ce priveș­te certificatul verde, atât eu cât și colegii mei, cât și coaliția, cât și ministrul (Sănătății, n.r.). Este tardivă o lege cu certificatul, în acest moment este tardivă. Mai mult, știu că este o ordonanță de urgență în vigoare, în ceea ce privește certificatul verde”, a declarat Marcel Ciolacu, la Parlament. Președintele PSD a ținut să precizeze că nu a fost de acord cu introducerea obligativității certificatului verde la locul de muncă, deși, proiectul propus de Alexandru Rafila și girat de PSD conținea o astfel de prevedere. ,,Eu nu am fost de acord cu așa ceva”, a mai spus Ciolacu.

De partea cealaltă, preșe­dintele PNL, Florin Cîțu, îi acuză pe partene­rii de guvernare că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Ale­xandru Rafila. ,,Decizia la Ministerul Sănătății și Guvern este că nu mai e nevoie de un certificat verde. Ca să fiu de acord cu ceva (că nu mai trebuie certificat verde, n.r.) trebuie să fie prezentate argumentele unei decizii. Deocamdată noi vorbim pe declarații. Aș vrea să văd cum a fost fundamentată decizia că un certificat verde nu ar duce la creș­terea numărului de vaccinări. Dacă există specialiști care spun că chiar dacă adoptăm certificatul verde în acest proiect de lege și ne arată fundamentat că nu ar fi dus la o creștere a numărului de persoane vaccinate, bine­înțeles că nu aș avea nicio pro­blemă”, a declarat Florin Cîțu într-o emisiune la Digi 24.

Cu binecuvântarea lui Iohannis

Dincolo de declarațiile politice, cu largul concurs al președintelui Klaus Ioha­nnis, nici PSD și nici PNL nu au dorit să-și asume ­res­ponsabilitatea introducerii obligativității certificatului verde, temă care a creat tensiuni în interiorul coaliției de guvernare. Înainte de sărbători, liderii coaliției – Marcel Ciolacu, Florin Cîțu, Nicolae Ciucă și Kelemen Hunor – au discutat despre necesitatea introducerii certificatului COVID. Social-demo­crații au propus ca Guvernul să-și asume răspunderea în Parlament pe un proiect inițiat de ministrul Sănă­tății, Alexandru Rafila, astfel încât, noile reglementări să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022. Social-democrații sperau că, prin asumarea răspunderii Guvernului, să elimine posibilele costuri de imagine care le-ar fi generat introducerea obligativității certificatului COVID la locul de muncă. În plus, în Parlament ar fi existat riscul ca o parte dintre parlamentarii PSD să nu voteze proiectul de lege. De partea cealaltă, președintele PNL, Florin Cîțu, s-a opus de la început proiectului inițiat de PSD. El a contestat în diferite rânduri, în interiorul ședințelor coaliției, propunerile social-demo­craților și a cerut public ca proiectul PSD să fie dezbătut în Parlament.

În acest context, preșe­dintele Klaus Iohannis, într-o discuție cu liderii Coaliției, le-ar fi cerut să renunțe la obligativitatea certificatului la locul de muncă. Astfel, subiectul introdu­cerii certificatului verde a fost închis în Coaliție. Ulterior, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anun­țat, în plin val 5 al pandemiei, că certificatul nu mai este o urgență, pentru că, până la implementarea lui, numărul de cazuri va scădea din nou: „Nu mai văd urgența certificatului verde, pentru că orice procedură legislativă – să spu­nem că se face o procedură de urgență, asumarea răspunderii e cea mai ­ra­pidă, presupune și un timp de la momentul adoptării până la implementarea efectivă, care vor mai însemna câteva săptămâni și eu sper ca acest val 5 în România să se încheie peste câteva săptămâni. Deja avem două săptămâni din valul 5 și sper că până la sfârșitul lunii februarie să ajungem într-o situație”, explica ministrul Sănătății.

Articole similare