duminică, 17 ianuarie 2021

Ceremonie la Smeeni, la Monumentul eroilor din teatrele de operaţii

Ziua Veteranilor din teatrele de operaţii va fi sărbătorită, vineri, 9 noiembrie de militarii din garnizoana Buzău printr-o ceremonie militară şi religioasă, începând cu orele 11,00 la Monumentul Eroilor din Teatrele de Operaţii din comuna Smeeni, acolo unde anul trecut a fost ridicat un monument în memoria celor doi militari buzoieni căzuţi la datorie în Afganistan în 2016, în urma unui atac într-o bază de instrucţie a poliţiei afgane, de lângă Kandahar. Monumentul a fost realizat cu sprijinul familiei din Smeeni a sublocotenentului post-mortem Iulian Dumitrescu şi a soţiei camaradului său, sublocotenentul Adrian Vizireanu.

La ceremonie vor participa reprezentanţi ai administraţiei publice locale, notabilităţi şi veterani de război.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

România se alătură, astfel, Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii, precum şi altor state din Europa care, la 11 noiembrie, îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei, respectiv intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11,00, a armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan.

În ţara noastră se sărbătoreşte şi Ziua ­Ve­teranilor de Război, pe data de 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Patru militari buzoieni au căzut la datorie în Afganistan. În luna mai 2016, sublocotenenţii post-mortem Iulian Dumitrescu şi Adrian Vizireanu au fost ucişi, în apropiere de localitatea Kandahar, de persoane care purtau uniforme ale poliţiei afgane de apărare şi securitate. Amândoi aveau 36 de ani. Iulian Dumitrescu era din comuna Smeeni, iar Adrian Vizireanu din Buzău. La jumătatea lunii septembrie 2017, un alt militar  buzoian a fost ucis în teatrele de operaţii din Afganistan. Vorbim despre sublocotenentul (pm) Mădălin Stoica, ucis pe 15 septembrie, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune, în regiunea Kandahar din Afganistan. Primul militar buzoian ucis în Afganistan a fost subofiţerul Dan Ciobotaru, din localitatea Pinu, comuna Brăeşti, care şi-a pierdut viaţa pe 23 iunie 2010, alături de un camarad, în timpul unei misiuni, pe autostrada Kabul-Kandahar.

În timpul misiunilor din teatrele de operaţii, 28 de militari români şi-au pierdut viaţa şi alţi peste 180 au fost răniţi.

 

loading...
error: Content is protected !!