Actualitate

Ceremonial de sfințire a Drapelului la Biserica Militară

Ziua Drapelului Naţional este marcată în fiecare an, la 26 iunie, fiind instituită prin Legea 96/1998. Cu acest prilej, în municipiul Buzău este organizată, la această oră, o ceremonie publică de înălţare a Drapelului Naţional. Drapelul care va fi ridicat pe catarg în fața Primăriei Buzău a fost sfințit în această dimineață la Biserica Militară cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt” ce aparține Diviziei 2 Infanterie „Getica”. Ceremonialul religios  de sfințire a drapelului a fost asigurat de preoții militari Alexandru Tudose și Constantin Neagu. La finalul slujbei, la îndemnul părintelui Alexandru Tudose, preotul paroh al Bisericii Militare, toți credincioșii au sărutat Drapelul sfânt al Patriei.

Drapelul este, alături de stemă, sigiliu şi imn, un simbol naţional, aşa cum prevede Constituţia României din 1991 modificată şi completată prin Legea de revizuire nr. 429/2003. În forma actuală, Constituţia stabileşte, prin Articolul 12, că „drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare, începând de la lance: albastru, galben, roşu”, potrivit www.constitutiaromaniei.ro.

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească, la 14/26 iunie 1848, având deviza „Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el, aşa cum arată „Istoria României în date” (Ed. Enciclopedică, 2003). De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor (în materie de proporţie şi poziţie) s-a schimbat într-o anumită măsură, fiind egalizată după Revoluţia de la 1848, când, sub impactul spiritului revoluţionar francez, multe dintre statele Europei au adoptat ca drapel naţional steagul standard cu trei culori. Documente sigilografice atestă faptul că, în unele epoci istorice, drapelul românesc avea cele trei culori dispuse orizontal, cu roşul în partea superioară, galbenul în mijloc şi albastrul la bază. De asemenea, proporţia culorilor nu a fost aceeaşi cu cea de acum (33% pentru fiecare culoare). Cele trei culori pot fi identificate pe steaguri datând din vremea lui Mihai Viteazul şi chiar a lui Ştefan cel Mare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker