Actualitate

Cercetătoarea Oana Ristea prezintă echipa care studiază poluarea cu plastic pe râul Buzău

Studiile privind PLASTICUL ca  poluant prezent în apele râului Buzău și acumularea Siriu, din cadrul proiectului „ProtectStreams4Sea”,  realizat pe fracția de macroplastic, respectiv de microplastic, pe ape interioare (lac și râu), în zona-pilot acumularea Siriu și râul Buzău din dreptul localității Pătârlagele și respectiv Siriu, prezentat de cercetătoarea Oana Ristea pe 22 martie, de  Ziua Apei, la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”,  a captat atenția  buzoienilor. Din acest motiv, cercetătoarea a adus în fața buzoieilor și echipa care a lucrat pentru obținerea rezultatelor.

„Aceste rezultate au fost obținute prin contribuția unei echipe formată din extraodinarele Alina Constantin, Mirela Marinescu, Laura Zaharia , Bogdan Albu, și pentru studiul legat de microplastice, Iulian Pojar de la Institutul de cercetari GeoEcoMar. Iulian Pojar este unul ditre primii experți care au studiat prezența microplasticului în Dunăre și Marea Neagră, fiind și pentru el primul studiul realizat pe ape interioare”, spune Oana Ristea.

Oana Ristea este cea este cea care a propus studierea acestui recent și omniprezent poluant, PLASTICUL. Cercetătoarea povestește  că subiectul i-a captat atenția încă din 2015-2016.

„Oportunitatea studierii celor două fracții de deșeu de plastic, macroplastic și microplastic a venit în 2018 prin proiectul ProtectStreams4Sea, finanațat prin Programul operațional Black Sea 2014-2022.

Astfel, prin consultarea unei bibliografii vaste am putut aplica, prin adaptare pentru ape interioare (râuri și lacuri) pentru prima dată la noi în țară, Ghidul european privind monitorizarea deșeurilor marine și am colaborat cu specialiștii de la GeoEcoMar în realizarea studiului pe microplastic”, spune cercetătoarea buzoiană, care a propus și a achiziționat prima ambarcațiune de colectare a deșeurilor plutioare deținută de Apele Române.

Cercetătorii  au vrut să afle  și originea plasticului poluant. De aceea, mai spune Oana Ristea, noutatea acestui studiu a fost că, după identificarea microscopică a fragmenetelor de microplastic, ele au fost analizate chimic (Spectrometrie FT-IR), pentru determinarea polimerului din care este fabricat, astfel realizandu-se o analiză de amprentare pentru aflarea originii acestor fragmente microscopice.

Mai multe detalii legate de proiect și de toate activitățile de educație și conștientizare pe care le realizăm, le găsiți pe pagina Apele Romane Buzau-Ialomita.

Cercetătoarea Oana Ristea își dorește ca această apreciere pentru munca echipei să se transforme într-o atenție sporită  din partea buzoienilor și pentru mediul înconjurător. De altfel, pentru a atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă poluarea râului cu plastic. în luna martie, lună dedicată APEI, Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița a organizat mai multe evenimente în care principalul subiect de dezbatere a fost poluarea cu PLASTIC.

În cadrul evenimentelor numite generic „Fii schimbarea pe care TU o aștepți în lume”, Oana Ristea a prezentat impactul deșeurilor de plastic asupra sănătății mediului dar și a sănătății umane, și a demonstrat prezența microplasticului în mediu, prin rezultatele obținute din studiile realizate în cadrul proiectului ProtectStreams4Sea .

Un eveniment a fost organizat cu elevii Liceului Teoretic „Nicolae Iorga” din Nehoiu, la care a participat și ONG Alunis Art Center, cu proiectul „Viitoruri curate. Nu viituri”

Un alt eveniment a avut loc la Colegiul Național „B.P. Hasdeu Buzau”. După prezentarea reprezentantei ABA Buzău-Ialomița, elevii Clubului de Debate, au realizat un joc de rol privind moțiunea propusă de echipa „Guvern” legat de „Înlocuirea plasticului sintetic cu cel BIODEGRADABIL”. Argumentele adus de echipa „Opoziție” au înclinat voturile spre respingerea acestei moțiuni, și îndreptarea eforturilor către educație și conștientizare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker