sâmbătă, 24 octombrie 2020

Celebra herghelie de la Buzău ar putea relua tradiția: „Am găsit un urmaș al unui cal pur sânge deținut de Alexandru Marghiloman”

Nu este un secret pentru nimeni că buzoianul Alexandru Marghiloman, fost prim-ministru al României în anul 1881, a fost pasionat de creșterea cailor de curse. La Vila Albatros din Buzău, Marghiloman avea o herghelie de cai de rasă, pur-sânge arab, din care vindea câte 30-40 de mânji, și cu care participa tot timpul la competiţii. Se spunea despre el că şi dacă ar fi participat la o cursă de cai cu două mârţoage, tot câştiga marele premiu. A câştigat de 27 de ori Marele Derby al României şi chiar şi pe cel al Angliei. Din păcate, după moartea lui Marghiloman, în 1925, familia ajunge să vândă bunurile moştenite, din cauza datoriilor, inclusiv herghelia, iar caii pur-sânge sunt vânduţi la preţul unor cai obişnuit

La aproape 100 de ani de când prețioșii cai ai lui Alexandru Marghiloman s-au pierdut, strănepoata acestuia, Irina Vlăduca Marghiloman vine cu o veste uimitoare. Recent numită cetățean de onoare al Buzăului, strănepoata marelui om politic a mărturisit că a găsit un urmaș al unui cal de rasă deținut de Alexandru Marghiloman.

„Vă dezvălui că la Cislău există un urmaș al unui cal pur sânge deținut de Alexandru Marghiloman. Am descoperit lucrul acesta și încercăm să îl aducem aici, după ce vor fi reabilitate fostele grajduri de la Vila Albatros și poate reușim să obținem de la el mânji”, a declarat Irina Vlăduca Marghiloman cu ocazia dezvelirii statuii lui Alexandru Marghiloman.

Ieri, Consiliul Local a aprobat un prim pas către reabilitarea totală a Complexului Marghiloman, respectiv casa de oaspeți și grajdurile; acestea din urmă vor găzdui herghelia din care va face parte și calul de la Cislău.

 

loading...
error: Content is protected !!