Cultură

Cela și Costin Neamțu, expoziție de Ziua Femeii la Casa „Vergu Mănăilă”

Eveniment deosebit, în cadrul programului Zilele Femeii la Muzeul Județean Buzău. Vineri, 8 martie, ­înce­pând cu ora 15,00, la sediul Colecției de Etnografie și Artă Populară „Vergu Mănăilă”, are loc vernisajul expoziției de artă, tapiserie și pictură, „Trăiri iconice”, semnată de renumiții artiști Cela și Costin Neamțu. Va prezenta criticul de artă Dorana Coșoveanu și va concerta Orchestra Liceului de Arte „Margareta Sterian”, sub bagheta dirijorului prof. Florentin Boroghină. Accesul este liber.

Cela Neamțu este supranumită „doamna tapiseriei românești”, lucrările ei cucerind toată lumea. Au călătorit la expoziții și saloane de artă în Germania, Rusia, Israel, Turcia, în Alaska și, bineînțeles, la Lausanne, în Elvetia, Mecca artei țesutului. Artista s-a întors din Paris, în 2006, cu medalie de aur. La 15 decembrie 2011, a primit premiul „Ion Andreescu” al Academiei Române, pentru întreaga operă. Dacă ­tapi­seria ar fi un sport, Cela Neamțu ar putea fi pentru poporul român o altă Nadia Comăneci.

La rândul său, Costin Neamțu, soțul artistei, este unul dintre cunoscuții artiști în pastel ai României. Artistul vine pe o filieră cu nume de referință  precum Tonitza, Băncilă, Catul Bogdan, însă notabilă este afirmația sa  în care susține că a învățat de-a lungul timpului și de la elevii săi. Pictorul realizează o rânduială savantă a elementelor cromatice și de figurație în care severitatea clasicizantă se îmbină discret și rafinat cu îndrăznelile avangardei. Costin Neamțu are lucrări în colecții de stat  și particulare din România, Marea Britanie, Franța, Austria, Grecia, Germania, Coreea de Sud, Spania, Liban, Italia, Israel.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker