Cultură

Cel de-al șaselea sezon KineDok se instalează pentru o lună în Buzău

Buzoienii sunt invitați în sălile de cinematograf, unde pot viziona o selecție de filme documentare din cadrul celui de-al șaselea sezon al programului european KineDok. În perioada 20 februarie – 11 martie 2021, patru documentare europene multipremiate din catalogul programului KineDok vor rula pe ecranele Happy Cinema Buzău. Proiecțiile sunt urmate de discuții antrenante cu invitați locali despre ­educație, stereotipuri etnice, experiența emigrării și viața din Nordul Europei.

Pe 20 februarie, de la ora 18.00, rulează „Srbenka” – „Sârboaica” (Nebojša Slijepcevic, Croația, 2018). Moartea violentă a unei tinere fete de etnie sârbă, în contextul conflictelor sârbo-croate de la începutul anilor ’90, devine subiectul unui spectacol de teatru. Regizorul Nebojša ­Slijep­cevic înregistrează procesul de punere în scenă a cazului Alexandrei Zec, o fată de 12 ani, care a fost ucisă în cadrul conflictelor interetnice din anii ‘90. Deși autorii crimei au fost dezvăluiți, ei nu au fost niciodată condamnați. Procesul de producție a spectacolului scoate la suprafață traume ascunse, transformând repetițiile în psihoterapie colectivă.

Pe 27 februarie, de la ora 16.30, puteți viziona „Distanța dintre mine și mine” (Mona Nicoară, Dana Bunescu, România, 2019). Cu o reputație de femeie fatală, băutoare și fumătoare prodigioasă, poeta avangardistă, compozitoarea și graficiana Nina Cassian are și cu ce să se lupte: după ce în anii fascismului în România s-a refugiat în ilegalismul comunist, a devenit simultan complice și problematică pentru nou-instalatul regim stalinist, ca apoi să intre în conflict direct cu regimul Ceaușescu, sfârșind într-un exil nedorit la New York în 1985. Un film despre credințe, artă și putere, „Distanța dintre mine și mine” explorează fricțiunea dintre memoria personală și arhiva oficială, dintre realitatea actuală și narațiunile pe care le construim despre trecut.

Pe 6 martie, de la ora 16.30, rulează „Profu” (Alex Brendea, România, 2019). „Profu” construiește un portret intim, autentic și plin de umor al unui profesor neconvențional și carismatic de matematică din Bistrița care își dă demisia din învățământ și deschide o școală de meditații în micul său apartament de bloc. De-a lungul unui an academic, îi urmărim efortul de a retrezi dragostea de învățătură în elevi, schimbându-le astfel viețile o dată pentru totdeauna.

Ultimul documentar va rula pe 11 martie, de la ora 16.00. „O pogorâre în ­Mae­lstrom” (Jan Vardøen, Norvegia, 2019), compoziția lui Philip Glass inspirată de nuvela „O pogorâre în Maelstrom” a lui Edgar Allan Poe,  devine ambianța sonoră a unei călătorii în peisajele deopotrivă lirice și aspre din nordul Norvegiei. În acest documentar suntem alături de orchestra filarmonică arctică pe vârful muntelui Ryten unde interpretează muzica compusă de Glass chiar deasupra Moskenesstraumen. Muzica impresionantă și peisajele magnifice fac din piesa ,,O pogorâre în Maelstrom” o odă dedicată frumuseții și vieții aspre din nordul Norvegiei. Filmul a luat premiul pentru cel mai bun documentar norvegian.

Cele patru documentare produse în România, Croația și Norvegia sunt proiectate și la Happy ­Cinema Alexandria, Bacău, Bistrița, București și Focșani. KineDok este un program unic în Europa prin amploarea sa, desfășurându-se concomitent în șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Polonia, Bulgaria și România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns partene­riat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai interesante documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele șapte țări, generând astfel o comunitate cultu­rală impresionantă. Proiectul se face remarcat prin abordarea sa aparte, proiecțiile fiind sub formă de cineclub și desfă­șurându-se pe tot parcursul anului în spații cât mai accesibile. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme și să participe la discuții cu invitați care au legătură cu tema filmelor, încurajând astfel dialogul social și dezvoltarea unui public activ.

Articole similare

error: Continut protejat!!