sâmbătă, 11 iulie 2020

Ce vor social-democraţii buzoieni: normalitate în partid şi un post de vicepreşedinte naţional

Sâmbătă dimineaţă, la Sala Mare a Consiliului Judeţean, a avut loc Conferinţa Judeţeană Extraordinară a Partidului Social Democrat, organizată în vederea Congresului Extraordinar al PSD din 10 martie. La conferinţă au participat 291 de delegaţi, din cei 310 convocaţi, care au ales, prin vot deschis, componenţa delegaţiei, formată din 140 de persoane, care va reprezenta organizaţia buzoiană la congres. Acesta a fost, de altfel, scopul principal al adunării, la începutul căreia ­li­derul PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, a anunţat şi ­ca­lendarul unei suite de întâlniri pe care le va avea, alături de preşedintele executiv Petre Emanoil Neagu, cu organizaţiile social-democrate din teritoriu.

Grosul discuţilor s-a purtat, însă, cu uşile închise, iar rezultatul acestora, cel puţin în ceea ce priveşte poziţia organizaţiei PSD la Buzău la Congresul din 10 martie, a fost sintetizat de liderul Marcel Ciolacu: „Sus­ţinem în continuare guvernul, programul de guvernare şi pe preşedintele partidului, Liviu Dragnea”. În ceea ce priveşte aşteptările organizaţiei buzoiene – una dintre cele mai pu­ternice din ţară -, acestea se referă, în afară de a intra „într-o normalitate, cât mai repede”, după cum a precizat Marcel Ciolacu, şi la obţinerea unui post de vicepreşedinte la nivel naţional de către un buzoian. Aici lucrurile nu sunt prezentate în mod unitar, cel puţin la nivelul declaraţiilor oficiale, dat fiind că preşedintele executiv Neagu susţine că l-ar dori într-o asemenea funcţie pe Marcel Ciolacu, preşedintele pe municipiu, Constantin Toma, a declarat că l-ar susţine pe Petre Emanoil Neagu, iar preşedintele Marcel Ciolacu spune că „în principiu, nu” ar viza o asemenea demnitate.

„Au fost o serie de premiere la PSD Buzău, am avut doar membri din organizaţie pe listele de parlamentari, am avut miniştri în Guvern, avem secretari de stat; acum să fie şi pentru prima dată când avem o funcţie de vicepreşedinte sau o funcţie în conducerea PSD? Văzând determinarea domnului Neagu, o să mă gândesc bine pe care dintre ei doi (Toma sau Neagu, n.r.) să îi susţin să ocupe această funcţie, pentru că mie nu cred că îmi trebuie, cel puţin acum. Nu îmi place în congres extraordinar, mie îmi plac acelea la termen”, a spus liderul social-democrat buzoian Marcel Ciolacu.

,,Când faci parte dintr-o echipă, mi s-a părut corect să merg până la capăt cu echipa respectivă“    

Liderul PSD Buzău a ţinut să precizeze că, în ciuda evenimentelor ce au avut loc spre finalul mandatului premierului Mihai Tudose, nu este în niciun conflict cu liderul naţional al social-democraţilor, Liviu Dragnea: ,,Mi-am expus punctul de vedere şi nu sunt într-un conflict, aici era marea discuţie, că aş fi eu în conflict cu condu­cerea partidului la nivel central. Nu, nu sunt în niciun conflict cu domnul preşedinte Liviu Dragnea. Pot spune că avem o relaţie cât se poate de prietenească şi de corectă unul cu celălalt (…) Eu am spus, şi în conferinţă, în interiorul partidului eu nu am duşmani şi n-am adversari. În afara partidului, de asemenea, nu am duşmani, am adversari politici. Eu, de exemplu, cu domnul Sorin Grindeanu suntem foarte buni prieteni. Când s-a decis în partid să votăm într-un anumit fel, eu eram lider de grup. Vă daţi seama că aveam o poziţie influentă în grupul Partidului Social Democrat. Am ­res­pectat decizia partidului, pe care am s-o respect întotdeauna. Totuşi, am îmbătrânit în acest partid, din anul 1990 şi până astăzi, nu pot gândi altfel şi nu funcţionează altfel lucrurile într-un partid. Când s-a luat decizia cu guvernul Tudose, înainte de se lua decizia, domnul fost prim-ministru Mihai Tudose a spus că orice decizie s-ar lua, dânsul va respecta decizia Comitetului Executiv, nu va face ca domnul Grindeanu. După amândouă schimbările de Guvern, ce mă bucură este că eu în continuare sunt prieten şi cu Sorin Grindeanu şi cu Mihai Tudose. Acum, când faci parte dintr-o echipă, mi s-a părut corect să merg până la capăt cu echipa respectivă, fără a încerca cineva din Guvern să-l schimbe pe domnul Dragnea, sau să aibă un atac asupra funcţiei dânsului, de preşedinte al partidului. Au fost anumite disensiuni, iar eu am rămas alături de Guvern până când s-a decis în Comitetul Executiv, şi pe urmă mi-am dat demisia. Sunt lucrurile cât se poate de normale, nu puteam eu să-mi dau demisia mai devreme, nu era corect. Dar nu e un defect, e o calitate, gestul meu. Sau aşa îl consider eu”, a spus preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Social Democrat, deputatul Marcel Ciolacu.

loading...
error: Content is protected !!