vineri, 10 iulie 2020

Ce vor să devină cei zece buzoieni cu media 10 la Evaluarea Națională

Zece elevi buzoieni au obținut media 10 la Evaluarea Națională, clasând Buzău pe poziția a 16-a în topul județelor cu cele mai multe medii maxime. Reușita lor nu este o chestiune de noroc, dovadă stând mediile generale care stârnesc admirația tuturor. Dincolo de note, cei zece buzoieni te uimesc prin siguranța cu care vorbesc despre viitorul lor. Aproape toți știu ce vor să facă în viață după ce vor absolvi liceul. În plus, cu o singură excepție, toți vor deveni colegi în cadrul aceluiași liceu.

Trei dintre absolvenții de 10 sunt elevi ai Colegiului Hasdeu, alți trei ai Șco­lii nr. 11, iar ceilalți sunt abso­lvenți ai Școlii nr. 1, Școlii 15, Școlii „Vasile Cristoforeanu” Rm. Sărat și Liceului „Ștefan cel Mare” din Rm. Sărat.

Cu o singură excepție, cei zece elevi cu medii maxime la Evaluarea Națională au fost de acord să vorbească pentru OPINIA despre experiența celui mai important examen din viața lor de până acum și despre ce vor să facă mai departe în viață.

„Vreau să merg la Medicină în străinătate”

„Subiectele la Evaluarea Națională mi s-au părut de dificultate medie, dar au fost și unele cu cerințe ceva mai grele pentru a face diferența între concurenți. Din punctul meu de vedere, nu a fost mai greu decât la Simulare. Media mea de absolvire a claselor V-VIII este 9,98 și vreau să rămân în conti­nuare în Hasdeu, la profilul Științele Naturii. După ce termin liceul vreau să merg la Medicină în străinătate”, a declarat Dan Ionuț Calcan (Colegiul Hasdeu).

„Teologie sau inteligență artificială”

„La Matematică mi s-a părut ceva mai complicat, dar m-am ­des­curcat. La Română a fost ușor, pentru că s-a dat pentru prima dată genul dramatic care eu cred că este cel mai ușor. La grama­tică a fost accesibil pentru toți. Cred că diferența între concurenți a făcut-o Matematica. Am media de absolvire generală 10 și voi merge mai departe la București, la Liceul Internațional de Informatică, la o clasă de Mate-Info. Admiterea aici se face pe baza rezultatelor la olimpiadele naționale. După liceu nu știu sigur ce voi face. Am două alternative: Mate-Info, ori Teologie. Dacă voi alege Teologie, vreau să devin preot, iar dacă aleg să continui cu matematica, probabil mă voi îndrepta către cercetare sau spre inteligența artificială”, a declarat Luca Pană (Școala nr. 1), deținător în 2017 a medaliei de aur la Olimpiada Națională de Mate­matică și a medaliei de argint în acest an. De asemenea, anul acesta, Luca s-a calificat în lotul lărgit de juniori pentru Balcaniadă și a trecut patru din cele cinci baraje.

„După absolvirea liceului vreau să dau la Arhitectură”

„Comparativ cu alți ani, examenul din acest an a fost mai ușor. Poate la Matematică subiectele au fost mai dificile decât în 2018, iar la Română doar textul de la subiectul I ar fi putut pune ceva probleme. Media mea de absolvire a claselor V-VIII este 10 și îmi doresc să rămân la Hasdeu, la Mate-Info. După absolvirea liceului vreau să dau la Arhitectură. Există și posibilitatea să fac facultatea în străinătate, dar după, îmi doresc să profesez în țară”, a declarat Maria Ciobanu (Colegiul Hasdeu).

„Cred că în viață trebuie să îmbini ceea ce îți place cu ceea ce trebui să faci”

„Eu cred că subiectele au avut un nivel de dificultate mediu. Poate la Matematică au fost ceva mai grele. Media mea de absolvire a claselor V-VIII este 10 și sunt foarte feri­cită că media generală îmi permite să intru la Hasdeu și să aleg orice profil îmi doresc. Momentan, oscilez între Mate-Info și Științele Naturii. Cât de mult trebuie să muncești pentru asemenea rezultate? Eu cred că în viață trebuie să îmbini ceea ce îți place cu ceea ce trebui să faci. Când nu învăț, îmi place să citesc, să cânt și să ies cu prietenii. După absolvirea liceului aș vrea să merg la Medicină dar nu sunt sigură că până atunci nu îmi voi mai schimba opțiunea. Vreau să mulțumesc tuturor profesorilor care m-au îndrumat și în special doamnei diri­ginte Liliana Smreciu și doamnei profesoare de matematică Mihaela Chirac pentru efortul depus pentru evoluția mea”, a declarat Mara Miruna Răducan (Școala nr. 11).

„Îmi doresc să devin informatician”

„A fost un examen de dificultate medie. M-am pregătit foarte mult în toți anii, dar anul acesta în mod special. La Matematică eram deja foarte bună, am muncit și la Română și am făcut față examenului. Am fost încântată că ne-a picat genul dramatic la Română. Cred că departajarea s-a făcut la Matematică la subiectul cu punctele coliniare, pe care nu s-a pus accentul la școală. Eu însă m-am pregătit în particular și am fost și la olimpiadă. Media mea de absolvire a claselor V-VIII este 9,99 și vreau să merg la Hasdeu, la Mate-Info intensiv Informatică. Îmi doresc să devin informatician, să lucrez în domeniul IT și probabil voi urma facultatea de Automatică sau Politehnica”, a declarat Andreea Radu (Școala 15).

„Îmi place să citesc și să cânt la vioară”

„Nu a fost un examen dificil, dar trebuia atenție și a fost mult de scris. Departajarea cred că a făcut-o subiectul de geometrie. Media mea de absolvire este 10 și voi merge la Hasdeu la Biochimie, iar mai departe la Medicină sau la Facultatea de Farmacie. Pentru a obține aceste rezultate trebuie să înveți mult, dar cu drag, pentru că altfel nu poți reuși. Am avut timp să mă și distrez ca orice elev de vârsta mea. Îmi place să citesc și să cânt la vioară. Am învățat să cânt la vioară în particular cu un profesor de la Liceul de Arte. Îmi doresc să duc mai departe acest hobby, mai ales că a trecut greul examenelor”, a declarat Alexandra Elena Moldoveanu (Școala 11).

„Voi profesa în România, să fac țara mândră de mine”

„A fost un examen accesibil, dar care necesita multă atenție. Cred că departajarea s-a făcut la proba de Matematică, în special la subiectul 3, care putea pune în dificultate elevii. Am media de absolvire 10 și îmi doresc să merg la Colegiul Hasdeu, la profilul Mate-Info Bilingv. Mă bucur că mă număr printre cei mai buni elevi din Buzău și că voi putea face parte din această clasă (n.r., unde anul trecut ultima medie a fost 9,78). După liceu îmi doresc să merg la Medicină. De mică mi-am dorit să fiu medic și să ajut oamenii. Sper să devin cardiolog pentru că, încă de la orele de Biologie, am fost atrasă de anatomia inimii. Nu știu încă dacă voi ajunge să studiez în străinătate. Mi-ar face mare plăcere, dar în principiu cred că voi profesa în România. Vreau să fac țara mândră de mine”, a declarat Elena-Christiana Catrinoiu (Școala nr. 11).

„Cred că sunt în continuă dezvoltare și că voi avea o paletă largă de alegeri”

„Eu consider că un efort constant arată nivelul unui elev la astfel de examene. Un elev care a muncit continuu are capacitatea de a rezolva subiectele la Evaluarea Națională și nu ar fi trebuit să aibă surprize. Eu cred că departajarea s-a făcut, la Română, la compunere, unde se urmărea limbajul pe care îl folosim, iar la Matematică, la subiectul 3, unde se urmărea să se vadă dacă avem viziune în spațiu. Media mea de absolvire a claselor V-VIII este 10 și vreau să merg mai departe la Colegiul Hasdeu la Mate-Info Bilingv. În general ne cunoaștem între noi de la olimpiade și mi-ar face mare plăcere să ne regăsim în același liceu. Nu m-am hotărât încă ce voi face după absolvirea liceului. Cel mai probabil mă voi îndrepta tot către profilul real. Cred că sunt în continuă dezvoltare și că voi avea la dispoziție o paletă largă de alegeri”, a declarat Maria Spiță (Liceul „Ștefan cel Mare” Rm. Sărat).

„Este nevoie de muncă pentru a obține astfel de rezultate”

„Pentru mine examenul a fost mai dificil decât ­Si­mularea și cred că diferența la note a făcut-o, ca de obicei, proba de Matematică. Media mea de absolvire a claselor V-VIII este 9,99 și vreau să merg la Colegiul Hasdeu, la Mate-Info. Cât de greu este să obții astfel de rezultate? Am fost și la olimpiade însă fără a ajunge la fazele superioare… Cred că este nevoie de muncă. Am făcut multă meditație, nu am mai ieșit atât de des cu prietenii…. Sunt un elev obișnuit pentru vârsta mea, îmi place să citesc, sunt pasionată de seriale, de telefonul mobil…”, a declarat  Bianca Luminița Perian (Școala „V. Cristoforeanu” Rm. Sărat).

Cel de al zecelea buzoian cu media 10 la Evaluarea Națională este Nicolae Cristian Macovei (Colegiul Hasdeu). Anul acesta Cristian a obținut premiul III la Olimpiada Națională de Chimie, participând și la proba de baraj în baza căreia a fost făcută selecția pentru lotul național lărgit.

loading...
error: Content is protected !!