miercuri, 28 octombrie 2020

Ce surprize li se pregătesc buzoienilor cu ocazia aniversării a 125 de ani de bibliotecă publică la Buzău

Timp de aproape două săptămâni, Biblioteca Judeţeană „V. Voiculescu” organizează o serie de evenimente culturale speciale, dedicate aniversării a 125 de bibliotecă publică la Buzău. Sub mottoul „Un centenar, o bibliotecă”, aula Basil Iorgulescu a bibliotecii va găzdui lansări de carte, dezbateri, sesiuni de ­refe­rate, concursuri, expoziţie de fotografie etc. Cel mai aşteptat moment va fi prezenţa la Buzău a Luciei Hossu Longin, cunoscuta realizatoare a serialului do­cumentar „Memorialul durerii”, care prezintă persecuţia, închisorile, lagărele de muncă forţată şi acţiunile represive ale „Securităţii” din România comunistă.

Despre întregul program al manifestărilor aniversare a vorbit pentru OPINIA directorul ­Bi­bliotecii Judeţene „V. Voiculescu”, Sorin Burlacu.

„Aniversăm 125 de ani de bibliotecă publică la Buzău şi trebuie să subli­niem că anul acesta, pentru că biblioteca este pe picior de plecare pentru reabi­litarea clădirii, proiectul este realizat prin intermediul Asociaţiei Bibliotecilor Publice din România, filiala Buzău, cu sprijinul Primăriei Buzău şi al Consiliului Judeţean. Este un eveniment dedicat istoriei bibliotecii, publicului ei şi celor care, de-a lungul timpului, au creat cărţile”, a declarat directorul bibliotecii.

Seria manifestărilor va debuta vineri, 16 noiembrie, de la ora 11,00, cu tradiţionala sesiune de comunicări şi referate ale elevilor cu tema ,,Viaţa şi opera lui Voiculescu”, eveniment desfăşurat în parteneriat cu Colegiul Hasdeu şi profesorul Iulia Lazăr. Invitat special va fi Luigi Bambulea, cercetător la Muzeul Literaturii Române. Luni 19 noiembrie, de la ora 9,00, va debuta ziua dedicată preşcolarilor, care sunt invitaţi să îşi demonstreze calităţile la desen, având sarcina de a desena personajele preferate.

Lucia Hossu Longin despre „Închisorile lui Voiculescu”    

„Marţi, 20 noiembrie, de la ora 17,00, sunt aşteptaţi toţi buzoieni care apreciază valoarea doamnei Lucia Hossu Longin, realizatoarea celebrului serial documentar <Memorialul durerii>, despre perioada grea în care au fost exterminate valorile României. Va fi vorba despre un ­do­cumentar pe care, chiar dacă nu este realizat de dânsa, îl ştie foarte bine: <Închisorile lui Voiculescu>. A acceptat invitaţia noastră imediat deşi este o persoană foarte ocupată la Televiziunea Română chiar şi după ce a ieşit la pensie”, a mai declarat Sorin Burlacu.

Miercuri, 21 noiembrie, de la ora 12,30, biblioteca va fi gazda unei întâlniri cu membrii Clubului 3,14 din Colegiul Hasdeu.

„Elevii din acest club vor da naştere unui eveniment deosebit bazat pe discuţii libere în prezenţa elevilor din alte licee buzoiene. Tema manifestării ne-a fost sugerată chiar de ei: <Lectura este o formă a fericirii. Ultima la care vom renunţa>. Mi-am propus ca anul viitor să pot duce acest club în faţa colegilor mei de la Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor, să prezinte acest moment la nivel naţional”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene.

Ziua de joi, 22 noiembrie, va fi dedicată lansărilor de carte. Îşi vor lansa cele mai noi volume buzoianca Elena Liliana Popescu – „Clipa aceea”, Passionaria Stoicescu – „Pe uliţa mijlocie”, Ilie Mândricel – „Mărturii buzoiene în colecţia Bibliotecii Academiei Române”, Lucian Mănăilescu – „Patria amară”, Nicolae Pogonaru – „Cartea cu femei” şi Titi Damian – „Călător”.

Lansări de carte, moment festiv în prezenţa autorităţilor şi expoziţie de fotografie

„Seria manifestărilor va continua vineri, 23 noiembrie, de la ora 11,00, cu un moment festiv în adevăratul sens al cuvântului. Vom avea alături pe colegii din administraţia publică, de la Consiliul Judeţean, de la Primărie, scriitori ai Uniunii Scriitorilor şi nu numai. Ne vom aduce cu toţii aminte despre cel care a avut iniţiativa înfiinţării bibliotecii buzoiene, Basil Iorgulescu, şi ne vom aminti despre evenimentele găzduite de-a lungul timpului. De asemenea, vom avea şi o expoziţie compusă din 125 de fotografii cu imagini din cei 125 de ani de bibliotecă publică la Buzău. Sunt imagini cu diverse personalităţi care au participat la bibliotecă, diverse proiecte, întâlniri cu publicul, cu artişti etc. Vă pot da un singur exemplu: o imagine cu Zoe Dumitrescu Buşulenga prezentă la bibliotecă la invitaţia domnului Alex Oproescu. Au mai fost prezente şi alte perso­nalităţi, precum Gheorghe Zamfir, Dan Puric, principele Radu Duda sau unii care nu mai sunt în viaţă, cum ar fi Gyuri Pascu”, a mai declarat Sorin Burlacu.

Ultima zi va fi dedicată unei publicaţii buzoiene mai puţin cunoscute. Este vorba despre Curierul Zoriştean, realizat în loca­litatea Zoreşti, din comuna Verneşti, publicaţie care se află la numărul 100.

loading...
error: Content is protected !!