Administrație

Ce spune primarul Toma despre reabilitarea Colegiului „Mihai Eminescu”

Reabilitarea clădirii unde își desfășura activitatea Colegiul Național „Mihai Eminescu” va continua cel puțin până la sfârșitul lunii noiembrie, susține primarul Constantin Toma. În timpul ședinței Consiliului Local Municipal de joi, primarul a fost întrebat cam cât mai durează lucrările de reabilitare începute în 2019 și prelungite din varii motive.

Vizibil mâhnit de problemele întâmpinate din cauza constructorului, primarul Toma a spus că firma care se ocupă de reabilitare a promis că va finaliza lucrările în toamnă, urmând ca mai apoi Primăria, împreună cu conducerea unității de învățământ, să achiziționeze mobilierul și restul dotărilor necesare desfășurării activității didactice. Cât privește motivul pentru care lucrările au durat atât de mult, Constantin Toma a invocat pandemia de Covid-19, care s-a răsfrânt financiar asupra firmei constructoare și care a intrat în insolvență, fiind în prezent în administrare judiciară.

Cu toate acestea, se pare că lucrările au fost reluate, iar primarul speră că nu va mai interveni nicio problemă, astfel încât, imobilul să fie finalizat și predat conducerii Colegiului „Eminescu”, iar elevii să se întoarcă în clădirea emblematică a orașului. „Angajamentul constructorului – și deocamdată se ține de cuvânt -, este ca până la sfârșitul lunii noiembrie să finalizeze toate lucrările aici și să părăsească Colegiul Național, clădirile de acolo și să le putem preda, bineînțeles, după ce vom face și dotarea aferentă. Practic, împreună cu conducerea Colegiului și cu profesorii de acolo, o să facem și la o rectificare de buget o să adăugăm și sumele pentru dotarea cu mobilier și cu tot ce le trebuie pentru începerea noului an școlar acolo, vorbesc în prima parte a anului viitor. Din păcate, s-a lungit foarte mult, a fost și Covid, firma a intrat și în insolvență, e în administrare judiciară. O mulțime de probleme care să sperăm că au fost depășite. Deocamdată se țin de cuvânt, au comandat și tâmplăria, a început să le vină, să poată continua”, a spus Constantin Toma.

Colegiul Național „Mihai Eminescu” (în trecut, Școala secundară de fete, Liceul „Constantin Angelescu” și Școala Medie) a fost înființat în 1919 ca Școală secundară de fete, iar instituția și-a desfășurat activitatea mai întâi în localul școlii evreiești din strada Dobrogei (actualmente Alexandru Marghiloman) și în sediul Școlii „Dionisie Romano”, din apropierea pieței centrale a orașului. Ulterior, Banca Națională a României a pus la dispoziție spațiul din strada Independenței, iar în 1925 au început lucrările de construire a clădirii actuale. După inaugurarea acestui nou sediu de către ministrul educației, Constantin Angelescu, în 1931, școala a devenit liceu și a purtat numele acestuia până în 1938. Ulterior, instituția de învățământ a devenit Școala Medie, iar din 1958 liceul a primit numele lui Mihai Eminescu, pentru ca din anul 2000, să primească titulatura de „Colegiu Național”.

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker