Politic

Ce spune Ciolacu despre urgentarea plății despăgubirilor din dosarul „Colectiv”

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, anunţă, într-o postare pe Facebook, că ministrul Finanţelor va solicita, în şedinţa de guvern de miercuri, luarea unei decizii astfel încât familiile victimelor din dosarul „Colectiv” să primească urgent despăgubirile stabilite de instanţă. Aceasta în condiţiile în care preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a reclamat, că Inspectoratul pentru Situații de Urgență şi Primăria Sector 4, în loc să pregătească cele 64 de milioane euro acordate ca daune morale în urma incendiului din Colectiv, au depus contestaţii la solicitările executorilor. Asta înseamnă 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sector 4, care vor amâna acordarea banilor, a precizat Iancu. Prin urmare, dosarele îşi vor urma traseul până la o decizie finală a instanţei.

„Ministrul Finanţelor va solicita, în şedinţa de guvern de astăzi, luarea unei decizii astfel încât familiile victimelor din dosarul <Colectiv> să primească urgent despăgubirile stabilite de instanţă. Oamenii aceştia atât de crunt loviţi de soartă nu trebuie umiliţi! Există două variante de rezolvare a problemei astfel încât instituţiile statului desemnate de justiţie cu plata despăgubirilor civile să primească fondurile necesare pentru efectuarea plăţilor. Sunt convins că premierul va înţelege necesitatea unei decizii rapide astfel încât familiile victimelor de la <Colectiv> să vadă din partea statului, după atâţia ani de chin, corectitudine şi umanitate!”, a scris Ciolacu.

Preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu, a reclamat, marţi seară, ceea ce a numit „o mârlănie” comisă ISU şi  de Primăria Sectorui 4, respectiv faptul că, în loc să pregătească cele 64 de milioane euro acordate ca daune morale, au depus contestaţii la solicitările executorilor. Asta înseamnă 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sectorui 4, care vor amâna acordarea banilor. Eugen Iancu face apel la premierul Nicolae Ciucă, la liderul PSD, Marcel Ciolacu şi la ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, ca situaţia să fie remediată fără alte umilinţe pentru victime.

„ISU şi Primăria Sector 4 au de plătit daune morale şi materiale în valoare de 64 milioane euro în urma deciziei definitive în procesul Colectiv. Se ştia că se va ajunge aici încă de la finalul procesului pe fond. Deci timp arhisuficient ca cele două instituţii să pregătească banii pentru a nu continua sfidarea şi umilirea victimelor incendiului. Ce au ales însă cele două instituţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 să facă? O golănie, o mârlănie de cea mai joasă speţă. Au depus contestaţii la solicitările executorilor, cum că ei nu ştiau, nu au primit documente, au fost luaţi nepregătiţi”, a scris, marţi seară, pe Facebook, preşedintele Asociaţiei Colectiv, Eugen Iancu.

Potrivit acestuia, aceste contestaţii înseamnă aproximativ 1.600 de noi dosare deschise la Judecătoria Sector 4. „Vă daţi seama? 1.600 de noi dosare deschise. Doar motivarea hotărârii din Dosarul Colectiv are 1.096 de pagini. Deci un dosar complet are, să zicem, 1.200 de pagini, înmulţit cu 1.600 de dosare, ajungem în jurul a 2 milioane de coli A4 tipărite, capsate, îndosariate şi prezentate instanţei cu scopul urmărit de a amâna plăţile pentru că, nu-i aşa, ISU şi Primăria Sectorului 4 nu ştiau de Dosarul Colectiv”, a mai afirmat Eugen Iancu.

Potrivit acestuia, ce fac ISU şi Primăria Sectorului 4 reprezintă blocarea justiţiei: „Ce fac domnii ăştia de la ISU şi Primăria Sectorului 4 sub atenta supraveghere a Primului Ministru Nicolae Ciucă, a preşedintelui PSD Marcel Ciolacu, a Ministrului Finanţelor Adrian Câciu şi nu în ultimul rând a preşedintelui Iohannis? Blochează justiţia cu un număr uriaş de dosare menite să amâne câteva luni o plată obligatorie, hotărâtă de justiţia română. Cheltuie din bani publici sume uriaşe pentru plata avocaţilor, dar şi pentru tot efortul ăsta logistic uriaş de a depune peste 1.600 de dosare ce vor trebui reprezentate”, a mai transmis Eugen Iancu.

În 12 mai, Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat sentinţa definitivă în Dosarul Colectiv. În 17 iunie, Guvernul anunţa că specialişti de la nivelul Ministerului Finanţelor şi Ministerului Justiţiei urmează să stabilească în cel mai scurt timp mecanismul concret de plată a despăgubirilor dispuse prin Hotărârea Judecătorească privind Dosarul Colectiv. Executivul preciza că Ministerului Administrației și Internelor a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care prevedea suplimentarea bugetului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) cu suma de aproape 300 milioane lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru plata despăgubirilor civile cuvenite victimelor incendiului din clubul bucureştean Colectiv din 30 octombrie 2015 şi familiilor acestora.

 

Articole similare