marți, 24 noiembrie 2020

Ce spun autoritățile sanitare despre campania de vaccinare antigripală

Direcția de Sănătate Publică Buzău așteaptă precizări de la Ministerul Să­nătății cu privire la desfă­șurarea campaniei de vaccinare antigripală din această toamnă.

„Aștep­tăm precizări de la Minister pe campaniile de vaccinare. Deocamdată, suntem preocupați de partea de limitare a răspândirii ­coro­navirusului”, spune directorul DSP Buzău, Cristina Ungureanu.

De la nivelul Ministerului Sănătății, Nelu Tătaru are precizări ceva mai concrete. Ministrul  a declarat ca achiziția dozelor de vaccin antigripal pentru acest an se va realiza pe 9 septembrie, urmând ca, după 15 septembrie, să înceapă și campania de vaccinare propriu-zisă.

Specialiștii în domeniul sanitar spun că vaccinul gripal are o perioadă scurtă în care poate să fie eficace, în sensul că, din momentul administrării, protecția oferită este undeva la 6 luni. Acesta este un motiv pentru care, teoretic, vaccinarea ar trebui să înceapă undeva în octombrie

Derularea în bune condiții și fără sincope a campaniei de vaccinare antigripală este importantă în această toamnă cu atât mai mult cu cât, în noile condiții generate de pandemie, oamenilor le va fi dificil să stabilească în funcție de simptome dacă au de-a face cu o simplă răceală, un virus sau o infecţie bacteriană când vor tuși, le va curge nasul sau îi va durea în gât și vor avea febră, știut fiind că, la prima vedere, simptomele noului coronavirus sunt similare unei răceli sau gripe.

Ministrul Sănătății a făcut o declarație pentru Digi 24 în care spune că „pe 9 septembrie noi avem achiziționarea vaccinurilor pentru gripă, iar după 15 (septembrie, n.r.), hai să spunem 1 octombrie, ar trebui să avem și începutul acestui, eu știu, sezon de vaccinare antigripală. Să se vaccineze persoanele cu risc, copiii, cei care lucrează în instituții direct cu persoane, cum ar fi în învățământ, cum ar fi în spitale. Noi discutăm foarte mult în această vară de prezența acestui vaccin și vaccinarea antigripală. (…) Avem în acest moment în intenție acest lucru, urmând ca din a doua jumătate a lunii septembrie, cel mai sigur începutul lui octombrie, să avem și aceste vaccinări’.  

loading...
error: Content is protected !!