Actualitate

Ce se întâmplă în „Săptămâna Prevenirii Criminalității”

Ziua de luni,  23 mai, a fost dedicată de către Poliția buzoiană activităților privind  prevenirea discriminării.  Marți, 24 mai, este  ziua în care polițiștii buzoieni vor desfășura activități pentru prevenirea violenței domestice, iar miercuri, 25 mai, și-au propus să acționeze pentru prevenirea victimizării și a disparițiilor de minori. Joi, 26 mai,  Poliția are în vedere prin activități preventive să aducă în atenția buzoienilor problematica legată de  siguranța în mediul online, iar în ziua de vineri,  27 mai, se vor desfășura activități specifice pentru prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului și siguranța rutieră. Toate aceste activități cu tematică specifică, programate pe parcursul întregii săptămâni,  sunt incluse în calendarul  „Săptămânii Prevenirii Criminalităţii”, o campanie intrată în tradiție, derulată la nivel naţional de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

Săptămâna Prevenirii Criminalității a debutat astăzi cu o conferință de presă la care șeful Inspectoratului Județean de Poliție, cms. șef, Laurențiu Pantazi, a trecut în revistă în fața invitaților ce au reprezentat instituțiile cu care Poliția buzoiană a dezvoltat parteneriate, tematica făcând aprecieri legate de situația infracțională. „Nu avem o problematică deosebită pe niciunul dintre domeniile menționate, dimpotrivă, chiar anul trecut am înregistrat scăderi pe toate aceste segmente. Nu sunt scăderi semnificative, dar noi le punctăm ca atare”, a precizat șeful IPJ Buzău.

Dacă în zona discriminării nu  sunt probleme deosebite la nivelul  județului Buzău, șeful IPJ Buzău semnalează creșteri în mediul online, un domeniu în care există neașteptat de multe grupuri ce prezintă vulnerabilitate, de la minori la adulți. Nici în privința dispariției minorilor, spune șeful IPJ Buzău că nu sunt probleme deosebite. „Pe linia victimizării și dispariției minorilor nu am avut probleme deosebite; am reușit să clarificăm situația, spunem noi, cu operativitate în marea  majoritate a cazurilor. Ieri am avut o zi plină în acest domeniu, dar spunem noi cu  rezultate pozitive în cele din urmă, în sensul că s-a clarificat situația minorilor”, a  mai spus șeful IPJ Buzău. În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, conducerea IPJ Buzău spune că și aici se înregistrează o scădere constantă suntem. Cu toate acestea, siguranța rutieră întotdeauna a constituit o problematică  la nivelul județului Buzău, spune cms. șef. Laurențiu Pantazi, care subliniază  problema este în strânsă legătură că infrastructura  existentă,  dar și cu faptul că  municipiul Buzău este un nod important în ceea ce privește tranzitul dinspre București spre Moldova și București spre Transilvania.

În rest, neînregistrându-se probleme deosebite, intervenția cms. șef Laurențiu Pantazi  s-a dorit a fi un semnal din care buzoienii să înțeleagă faptul că  întotdeauna este bine să prevenim ceea ce se poate preveni,  fiind atât în beneficiul  cetățeanului , dar și al Poliției care își poate folosi mai eficient resursele și tot ceea ce înseamnă activitate polițienească. Scurte intervenții au avut și invitații șefului IPJ Buzău, președintele Consiliului Județean Buzău Petre Emanoil Neagu și subprefectul Gabriel Ilie, ambii subliniind importanța activităților preventive pentru menținerea unui climat de liniște și pace în comunitățile buzoiene.

La debutul evenimentului au fost alături de inspectorul șef al IPJ Buzău Laurentiu Pantazi s-a aflat adjunct al șefului IPJ Buzău Tudor Florin Boancă,  șefii structurilor implicate Poliția municipiului Buzău – Ordine Publică, cms. șef Silviu Dinu – Serviciul Rutier, cms. Emilia Mihăilescu – Biroul Siguranță Școlară și , insp. pr. Andreea Marchidan – Prevenirea Criminalității, precum și alți ofițeri și subofițeri din structurile IPJ Buzău implicate și de la Biroul de Presă, s-au aflat reprezentanți ai Instituției Prefectului Buzău, Consiliului Județean Buzău, Primăriei Buzău, Centrului Prevenire Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, DGASPC, Inspectoratul Școlar Județean, IJJ Buzău, ISU, Direcția de Asistență Socială Centrul Cultural și Educațional , Alexandru Marghiloman, ASCHF, Episcopia Buzăului și Vrancei, Fundației „Sf Sava” și Asociației  „Ionașcu Filofteia Dănuța”.

Articole similare