Actualitate

Ce se întâmplă dacă nu plătești amenda pentru nerespectarea stării de urgență

Aproape 6.000 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de forțele de ordine în județul Buzău de când s-a decretat starea de urgență din cauza răspândirii noului ­coro­navirus, iar românii au fost obligați să respecte preve­derile ordonanțelor militare. Valoarea totală a sancțiunilor contraven­ționale este de 11 milioane lei, însă doar o parte din sumă se va regăsi în visteria statului.

Cel puțin la nivel teoretic, amenzile nu se stabilesc și nu se aplică pentru ca statul să-și consolideze bugetul, ci pentru ca o ­anumită conduită să fie impusă tuturor.

Cel amendat poate plăti, în 15 zile de la primirea procesului verbal, o jumătate din amenda aplicată de polițiști. De asemenea, tot în 15 zile de la primire, poate contesta amenda, la judecătorie.

Există o opinie împărtășită de mai mulți juriști în sensul că, din interpretarea decretului prezidențial, pe durata stării de urgență sunt suspendate termenele pentru plata și pentru contestarea amenzii.

Legal, dacă cel amendat nu plătește amenda de bunăvoie și nu o contestă, ori o contestă dar i se res­pinge contestația, se va proceda la executarea silită a amenzii. Această amendă este considerată o datorie la stat, iar statul poate proceda la poprire sau la vânzarea silită a unor bunuri. Dacă cel amendat nu are bani sau bunuri care pot fi urmărite, atunci statul va sesiza instanța, care va dispune ca persoane respectivă să efectueze muncă în folosul comunității.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker