Economic

Ce se întâmplă cu împrumuturile firmelor buzoiene la o bancă rusească

Statul român a ales să se retragă din Banca Internațională de Investiții (BII) și din Banca Internațională de Cooperare Economică (BICE), în mod coordonat cu Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria. Potrivit informațiilor oficiale, nu există o procedură prin care România și, implicit, celelalte state să se retragă din aceste bănci cu încasarea unor compensații. Prin urmare, statul român va trebui să renunțe la cele două participații, urmând să piardă cel puțin valoarea ca­pitalului vărsat, de 40 mili­oane de euro, respectiv 26,1 milioane de euro la BII și 14,2 milioane de euro la BICE.

Menționăm că renun­țarea la cele două participații este o inițiativă a Ministerului Afacerilor Externe, o decizie motivată politic, având în vedere sancțiunile aplicate Rusiei în urma invaziei din U­craina, nu una bazată pe rațiuni financiare. Această decizie trebuie adoptată prin lege votată în Parlament, așa cum s-a întâm­plat atunci când s-a luat decizia aderării la aceste două instituții financiare.

România are o participație de 6,14 procente la BII, în timp ce Rusia are 47,46 la sută. La BICE, procentul rusesc este și mai mare, res­pectiv 51,6 la sută, în timp ce România are doar 7,1 la sută. Țările membre BICE sunt Bulgaria, Vietnam, Mongolia, Polonia, Federația Rusă, România, Slovacia și Cehia, iar statele membre BII sunt Bulgaria, Cuba, Cehia, Ungaria, Mongolia, România, Federația Rusă, Slovacia și Vietnam.

Dacă la BICE expu­nerea pe România este marginală, în ceea ce pri­vește BII situația este pu­țin mai complicată, având în vedere că firmele românești au contractat diferite împrumuturi. Concret, BII ar a împrumutat sume importante în lei de pe piața românească, inclusiv prin­tr-o emisiune de obligațiuni listată de Bursa de Valori București. Mai mult, BII a acordat finanțări importante anumitor firme din România și momentan nu se știe ce se va întâmpla cu acestea.

Printre firmele care au cerut împrumut de la BII se numără și două companii cu sediul în Buzău. Este vorba despre Avicola Buzău și des­pre Agricover, care deține la Buzău o fabrică de ulei. Astfel, în iulie 2016, pentru un termen de 5 ani, BII acorda un împrumut pentru Avicola în valoare de 4,3 mili­oane de euro. Fondurile au fost destinate extinderii producției. De cealaltă parte, în anul 2015 Agricover Credit IFN primea, pentru o perioadă de 7 ani, un împrumut de 10 milioane de euro pentru sus­ținerea fermelor mici și mijlocii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker