joi, 28 mai 2020

Ce se întâmplă cu carantina impusă în localitatea Râmnicelu?

Localitatea Râmnicelu iese din carantină la miezul nopții. Astăzi expiră cele 14 zile de restricții impuse la solicitarea autorităților sanitare, iar măsura nu va fi prelungită. Autorităţile buzoiene au instituit, începând cu 9 mai, carantina în satul Râmnicelu, după ce mai multe persoane care au intrat în contact cu cazuri confirmate cu coronavirus au refuzat să le fie recoltate probe sau să stea izolate la domiciliu. Potrivit Prefecturii Buzău, în 3 mai, un bărbat în vârstă de 30 de ani, din satul Râmnicelu, comuna Râmnicelu, a fost confirmat cu infecţie cu noul coronavirus, la Focşani, unde s-a prezentat pentru investigaţii medicale. Pacientul a fost internat la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică declanşată a identificat şase persoane cu care a intrat în contact, toţi provenind din aceeaşi familie.

Cele şase persoane au fost testate în 5 mai şi confirmate pozitiv în 7 mai. Pacienţii au fost internaţi la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat. Ancheta epidemiologică a continuat în vederea stabilirii tuturor contacţilor.

Determinat de existenţa unui focar familial format din 7 membri, s-a considerat necesar a se interveni şi a se depista clinic şi cu probe de laborator toţi contacţii direcţi susceptibili, prin recoltarea testelor şi stabilirea gradelor relaţionale„, potrivit Prefecturii.

Reprezentanţii DSP Buzău au mers, în 7 mai, în satul Râmnicelu pentru a recolta teste şi pentru a se asigura de internarea celor 6 persoane depistate pozitiv în aceeaşi dată, numai că o parte dintre aceste persoane au refuzat să le fie făcute teste, provocând scandal şi ameninţând că se sinucid, potrivit primarului din Râmnicelu, Dumitru Stanciu.

A fost solicitat sprijinul organelor de ordine, precum şi al autorităţilor locale. În ceea ce priveşte testarea contacţilor celor 7 persoane, acţiunea DSP a întâmpinat rezistenţa categorică a celor în cauză. Toate căile de comunicare, care au avut în centru ideea de dialog cu reprezentanţii comunităţii locale şi cu contacţii ce trebuia să fie testaţi s-au soldat cu refuzul categoric al celor în cauză„, a transmis Prefectura.

În urma discuţiilor purtate în 8 mai, la Prefectură, cu toţi reprezentanţii instituţiilor implicate în această acţiune, s-a decis o a doua încercare în acelaşi scop. Şi de această dată, locuitorii satului au respins orice decizie legată de investigarea biologică sau izolarea la domiciliu.

Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populaţiei din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum şi intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunităţii, DSP a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgenţă. Luând în considerare propunerea DSP Buzău, prefectul judeţului Buzău, domnul Leonard Dimian, a convocat Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău pentru luarea tuturor măsurilor care se impun în această situaţie. Propunerea a fost dezbătută şi acceptată de membrii CJCCI. Ulterior, această propunere a fost transmisă către Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei„, a anunţat Prefectura Buzău.

În Râmnicelu au fost înregistrate, până acum, 34 de cazuri COVID 19.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

loading...
error: Content is protected !!