joi, 04 martie 2021

Ce s-a ales de fostul finanţator al Gloriei Buzău care comanda crime în urmă cu două decenii

Faimos în mediul de afa­ceri din România cu două decenii în urmă, fostul finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău Sergiu Băhăian, care şi-a căpătat renumele de ,,Regizorul morţii” sau ,,Călăul de boschetari”, a mai primit un spor de pedeapsă, astfel încât o nouă sentinţă pronunţată de Tribunalul Giurgiu tota­lizează 30 de ani închisoare cu executare, cu patru ani mai mult faţă de condamnarea iniţială.

În anii 90, învârtea ­mi­lioanele cu lopata, iar procurorii DIICOT l-au trimis în arest după ce a pus la cale un joc piramidal în urma căruia zeci de mii de români au rămas fără bani. Apoi, cu ajutorul unor complici, ar fi comandat uciderea mai multor persoane care deveniseră ,,pioni” într-un scenariu halucinant.

În urma anchetei efectuată de DIICOT, s-a demonstrat că Sergiu Băhăian a constituit o reţea de tip mafiot, care se ocupa cu infracţiuni financiare, dar şi cu omoruri în serie. Fostul om de afaceri a ,,contabilizat” în timp mai multe pedepse, invocând, în luna decembrie 2020, ,,legea mai favorabilă”, respectiv Codul Penal din 1969. La finalul anului trecut, judecătorii de la Tribunalul Giurgiu au pronunţat o nouă sentinţă în dosarul lui Sergiu Băhăian. Magistraţii au ­des­contopit, astfel, pedepsele individuale pe care acesta le-a pri­mit şi l-au condamnat pe fostul om de afaceri la pedeapsa cea mai grea, respectiv 21 de ani de închisoare, la care se adaugă un spor de 9 ani de închisoare, urmând ca Băhăian să execute 30 de ani de detenţie pentru infracţiunile sale. Această condamnare finală de la Tribunalul Giurgiu îi era necesară lui Sergiu Băhăian pentru a putea cere, la un moment dat, eliberarea condiţionată. Pe data de 17 ­ia­nuarie 2021 se vor împlini 11 ani de detenţie şi, practic, după alţi opt-nouă ani, res­pectiv prin 2030, dacă fostul om de afaceri va primi ­recom­pense şi dacă va ieşi la muncă, va putea fi liber.

Peste jumătate de milion de euro prin „metoda pionilor”

Sergiu Băhăian, fost finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău, a fost condamnat în 2013 de magistraţii Curţii Supreme la 26 de ani de închisoare. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată pentru înşelăciune, omor şi fals. Alături de cinci executanţi, Sergiu Băhăian a fost arestat pentru că a ordonat uciderea a cel puţin patru persoane în judeţul Constanţa. Printre acestea s-au aflat Ionel Ulezu, Emilian Leonte şi Petrică Captalan. Bărbaţii, cunoscuţi ca asociaţi ai lui Băhăian, au fost omorâţi după ce creierul operaţiunii a tras ţepe de peste 650.000 euro mai multor firme folosindu-se de identitatea acestora. Astfel, el a încercat să scape de anchete după ce pe numele său au fost depuse mai multe plângeri penale. Victimele erau îngropate de vii sau aruncate în Canalul Dunăre-Marea Neagră. În momentul reţinerii, Sergiu Băhăian a încercat să fugă cu o maşină, lovind un poliţist şi rupându-i mâna.

Pentru a-şi pune în aplicare planul diabolic, Sergiu Băhăian a folosit metoda „pionilor” pe care i-a „mutat” în aşa fel încât profitul său să fie maxim, iar prejudiciul creat de gruparea sa a fost de 2.706.948,7 lei (echivalentul a 640.939,98 euro).

Procurorii DIICOT au demonstrat, pas cu pas, că „Regizorul morţii” s-a folosit de oameni ai străzii pentru a contracta credite bancare, după care a ordonat ca aceştia să fie ucişi. În schimbul serviciilor oferite de oamenii fără adăpost, Sergiu Băhăian îi îmbrăca, oferindu-le mâncare şi băutură. Numai că, la un moment dat, boschetarii au devenit incomozi. Lipsit de scrupule, „călăul de boschetari” le-a cerut complicilor să acţioneze fără milă. Oamenii au fost îmbătaţi de complicii lui Băhăian, fiind apoi ucişi cu mai multe lovituri de ciocan în cap. Cadavrele au fost aruncate în canalul Dunăre-Marea Neagră sau îngropate în ciment. Sergiu Băhăian a fost capturat în luna ianuarie a anului 2010, după o urmărire ca-n filmele de acţiune.

În luna aprilie a anului trecut fostul om de afaceri a cerut ca pedeapsa să îi fie redusă. Aflat în Penitenciarul Giurgiu – acolo unde se află încarceraţi cei mai periculoşi infractori din România -, Sergiu Băhăian nu mai afişează, potrivit surselor, atitudinea „mafiotului” care reuşea să pună la cale „afa­cerile” de sute de mii de euro şi eliminarea martorilor incomozi, potrivit gândul.ro.

„A cedat psihic”, au transmis sursele respective, mai ales după ce a primit încă zece de ani de detenţie într-un alt dosar. „E retras, nu vorbeşte cu ceilalţi deţinuţi, mănâncă foarte puţin”. „Călăul de boschetari”, ajuns la capătul puterilor, este doar umbra celui care comanda crime cu sânge rece. Slăbit – „numai piele şi os” – apatic şi îngândurat, Sergiu Băhăian nu mai doreşte, acum, decât ca pedeapsa să îi fie redusă, fiind „de nerecunoscut”.

La jumătatea lunii martie 2020, Băhăian a primit o nouă lovitură din partea conducerii Penitenciarului Giurgiu. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale a Pe­nitenciarelor au formulat, la Judecătoria Giurgiu, o contestaţie la executarea pedepsei lui Sergiu Băhăian, după ce, pe numele deţinutului, au ajuns, în România, alte două condamnări pe care acesta le-a suferit, în trecut, în Spania şi Italia. Potrivit unor surse judiciare, citate de gândul.ro, ar fi vorba des­pre o condamnare de doi ani în Italia şi alta de nouă luni în Spania pentru infracţiuni care ar avea legătură cu piaţa prostituţiei.

loading...
error: Content is protected !!