miercuri, 28 octombrie 2020

Ce profesii şi-au ales cei trei buzoieni cu media 10 la Bacalaureat

Trei elevi buzoieni au obţinut anul acesta media 10 la Bacalaureat. Petruţ Dinu, Andreea Nica şi Mădălina Popescu sunt toţi trei absolvenţi ai Colegiului Hasdeu şi au obţinut rezultate deosebite de-a lungul anilor de liceu la olimpiadele şcolare. Cei trei au vorbit pentru OPINIA despre planurile profesionale şi facultăţile la care vor susţine admiterea.

La nivel naţional s-au înregistrat 104 medii de 10.

„Sunt sigur că vreau să urmez o carieră didactică în mediul universitar“

Până la vâsta de 18 ani, Petruţ Dinu a publicat deja trei cărţi, remarcându-se în rândul tinerelor condeie din Buzău. Însuşi celebrul critic literar Alex. Ştefă­nescu a declarat despre buzoian: „Deşi foarte tânăr, neverosimil de tânăr, Petruţ Dinu are un talent de care nu se poate face abstracţie”. În plus, hasdeianul este multiplu olimpic naţional, reuşind să obţină un premiu şi la o fază internaţională.

„Încă nu m-am hotărât sută la sută ce facultate voi urma. Ştiu însă sigur că vreau să predau, să urmez o carieră didactică în mediul universitar. Prima mea opţiune este Facultatea de Litere, a doua de Filozofie şi a treia, Facultatea de Drept.

Bacalaureatul mi s-a părut de nivel mediu. Eu m-am pregătit pe parcursul celor patru ani de liceu, pentru că am fost olimpic naţional la toate cele trei materii la care am dat Bacalaureatul: Română, Istorie, Filozofie. Cel mai bun rezultat obţinut la olimpiadă a fost în clasa a XI-a, când am obţinut locul II pe ţară atât la Olimpiada Naţională de Română, cât şi la Olimpiada de Lectură. Asta mi-a permis să merg mai departe la faza internaţională a olimpiadei de Lectură, unde am obţinut premiul special.

Fiind obişnuit cu participările la olimpiade, mintea mea era pregătită, eram obişnuit cu modul de a gândi la examene.

Sunt pasionat de literatură. Până acum am publicat trei cărţi, două de proză şi una de versuri”, a declarat pentru OPINIA Petruţ Dinu.

„Mă pregătesc pentru Facultatea de Automatică“

Pasionată de dans sportiv, sport pe care l-a practicat la nivel de performanţă, Andreea Nica este olimpică la matematică. În 2016, hasdeianca a obţinut medalia de argint la Olimpiada Naţională de Matematică şi mărturisea că se simte motivată foarte tare atunci când are satisfacţia de a rezolva o problemă. În copilărie obişnuia să facă competiţie cu bunica ei, cine spune cel mai repede rezultatul unei înmulţiri.

„Momentan mă pregătesc de admitere la Automatică, urmând ca după absolvire să lucrez în domeniul IT, cel mai probabil. Nu sunt foarte hotărâtă în legătură cu profesia, dar sunt încântată de perspectivele pe care ţi le oferă această facultate.

Examenul de Bacalaureat nu mi s-a părut greu. În ceea că mă priveşte, a fost o presiune mare pentru că am vrut să dau tot ce e mai bun. Pentru a obţine o medie bună la Bac aveai nevoie să acumulezi mai multe cunoştinţe de-a lungul celor patru ani şi cred că acest examen a fost o ocazie bună pentru a arăta ceea ce ai asimilat în liceu”, a declarat pentru OPINIA Andreea Nica.

„Îmi doresc să fiu medic neurochirurg“

Mădălina Popescu era deja admisă la Facultatea de Medicină înaintea examenului de Bacalaureat, după ce în clasele a XI-a şi a XII-a a obţinut premiul III la Olimpiada naţională de Biologie. A fost la un pas să devină şefă de promoţie a Colegiului Hasdeu. Din clasa a V-a şi până în clasa a XII-a a avut doar medii de 10, cu o singură excepţie: o medie de 9 la matematică în clasa a X-a. Astfel, a absolvit Hasdeul cu media 9,99, la o sutime distanţă de Maria Burlacu.

„Vreau să merg la Medicină. De fapt, sunt deja admisă datorită premiilor luate la olimpiadă. Nu trebuie să mai dau admitere pentru că am obţinut premiul III la Olimpiada Naţională de Biologie, atât în clasa a XI-a, cât şi în clasa a XII-a. Asta îmi asigură intrarea la facultate fără examen. Îmi doresc foarte mult să fac Neurochirurgie. Sper să şi fiu făcută pentru asta. Îmi voi da seama abia la facultate dacă asta este ceea ce mi se potriveşte. Mi-aş dori să fac anumite specializări în străinătate pentru că vreau să mă perfecţionez, însă, categoric, voi rămâne în ţară să profesez pentru că vreau să dau ceva înapoi ţării care m-a educat şi în care am crescut”, a declarat Mădălina Popescu la festivitatea de absolvire a Colegiului Hasdeu.

Promovabilitate 100% la Hasdeu

„Anul acesta Hasdeul nu are niciun elev care a picat Bacalaureatul. Dintr-un total de 298 de elevi, sunt 173 de medii peste 9 şi trei medii generale de 10. Toţi cei trei care au obţinut media 10 au confirmat astăzi ceea ce noi ştiam despre ei. Nica este cu matematica şi româna, Popescu Mădălina este olimpică la biologie, iar Petruţ Dinu are rezultate deosebite la nivel naţional şi la română şi la filozofie, este autor de cărţi. Sunt nişte copii extraordinari. Mă aşteptam la mai multe medii de 10. M-am aşteptat la cinci medii de 10. Probabil nu au fost suficient de concentraţi pentru că fiecare dintre cei cinci puteau lua media 10. În orice caz, rezultatul înregistrat anul acesta la Bacalaureat, la nivelul Colegiului Hasdeu, este excelent. Mă bucur şi că unii copii care au cam <şchiopătat> au promovat Bacalaureatul”, a declarat directorul Colegiului Hasdeu, Ionel Banu.

Buzăul, în topul judeţelor cu cei mai mulţi candidaţi promovaţi la Bac

Potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei, judeţul Buzău a înregistrat o rată de promovare care îl plasează în Top 10 licee cu cele mai bune rezultate. Mai exact, Buzăul ocupă poziţia a IX-a, cu o rată de promovare de 73,80%, în timp ce procentul la nivel de ţară este de 67,7%.

Judeţele cu cele mai bune rezultate la Bacalaureatul din acest an sunt:

 1. Cluj – 81,14%
 2. Iaşi – 80,27%
 3. Bacău – 77,26 %
 4. Brăila – 77,13%
 5. Sibiu – 75,67 %
 6. Alba – 74,80 %
 7. Galaţi – 74,52 %
 8. Braşov – 74,28 %
 9. Buzău – 73,80
 10. Botoşani – 70,57 %

1 COMENTARIU

 1. Felicitări tuturor bacalaureaților, succes in carierele pe care si le vor dezvolta, nu însă in ultimul rând, felicitări si corpului profesoral pentru dăruirea cu care educatorii s-au aplecat asupra tinerilor elevi.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!