Actualitate

Ce probleme grave scot medicii veterinari în stradă

Luni, 9 noiembrie, a fost prima zi de protest a medicilor veterinari în fața  sediului Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Buzău (DSVSA). Protestele ar putea continua până vineri, când se apreciază că vor intra în cont toți banii pe luna septembrie pe care aceștia îi așteaptă de la stat. Protestul  a avut loc în întreaga țară, nu numai la Buzău, pentru că nemulțumirile medicilor ­ve­terinari de liberă practică sunt legate de nerespectarea, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), a contractelor încheiate cu ei, dar și față de subfinanțarea activității lor de teren. „Ei vor picheta în fiecare zi până primesc banii. Undeva pe vineri ar putea primi banii în cont.  În fața Direcției Sanitar Veterinare vin câte zece în fiecare zi și pichetează,  pentru că trebuie respectate măsurile de siguranță sanitară împotriva Covid 19”, spune medicul Iulian Moca din cadrul Direcției Sanitar Veterinare Buzău.

Pe lângă plățile restante pentru lunile septembrie și octombrie, medicii veterinari  mai cer și alocarea de fonduri pentru achiziționarea echipamentelor sanitare de protecţie în contextul pandemiei de COVID-19.

În plină pandemie de COVID,  medicii sanitar-ve­terinari trebuie să meargă din ogradă în ogradă pentru campaniile de vaccinare a animalelor, pentru recensă­mântul acestora și pentru inspecția sanitară. În aceste condiții, ei trebuie să-și cumpere botoșei, mănuși, mască, salopetă, cizme, pe care trebuie să le schimbe pentru fiecare gospodărie pentru a nu se transforma ei înșiși în vectori de transmitere a bolilor, fie că vorbim de Covid 19, în cazul oamenilor, fie că vorbim de pesta porcină africană, care bântuie prin județ, la acest moment fiind 12 astfel de focare active. În plus mai trebuie să achiziționeze și dezinfectanți.

Lipsa banilor este motivul principal care i-a scos în stradă pe medicii veterinari.  Nemulțumirea de zilele acestea a pornit de la faptul că nu au primit banii, câte 10.000 lei în lunile septembrie și octombrie, potrivit unei ordonanțe de urgență, cu toate că ei au cam făcut tot ce ținea de ei pentru îmbunătățirea activității la cabinetele din comunitățile buzoiene, inclusiv respectarea unui program de opt ore la cabinete prin angajare de personal. Medicul Iulian Moca din cadrul DSV Buzău oferă mai multe explicații cu privire la situația creată: „Este vorba despre Legea 236/2019 care prevede plata unei sume lunare de 10.000 lei către orice cabinet din teritoriu care asigură asistența sanitar veterinară în fiecare localitate, în cele 82 de circumscripții din județ, la nivelul cărora sunt 60 de medici ve­terinari. În zona de munte, unde sunt circumscripții mai mici, cu mai puține animale, un medic poate avea două- trei cabinete. Obligațiile medicilor erau ca, în fiecare lună, în baza unui eșantion de la DSV, să facă consilierea  în fiecare exploatație asupra respectării normelor de biosecuritate, mai ales în contextul devoluției pestei porcine africane. Fiecare medic merge, în baza eșantionului trimis de DSV, în gospodăriile respective și stă de vorbă cu  proprietarii de animale  – o consiliere de minim două ore -, și le explica să folosească echipament de protecție, să folosească material dezinfectant, să nu introducă persoane străine în zona unde crește animale, să  fie împrejmuită cu gard locația de creștere a suinelor sau celorlalte animale, să anunțe medicul veterinar, să nu meargă pe câmp să aducă furaje și cu aceeași îmbră­căminte să meargă la animale pentru a le hrăni și să nu administreze hrană animalelor de tip<lături>. De asemenea, medicii veterinari trebuiau să-i pună la curent pe gospodari și cu privire la normele de bunăstare. În acești bani  mai intrau deplasarea medicilor la DSV, transportul probelor de la sediul cabinetului la DSV și pentru ridicarea materialelor necesare desfășurării activității, precum eprubete, ace, seringi. Medicii veterinari aveau, pentru suma respectivă, obligația respectării unui program de opt ore la cabinet, astfel încât fermierul să găsească de luni până vineri  medicul veterinar sau asistentul la dispensar opt ore. Prin această lege s-a, timp de creat programul de lucru permanent. Și, începând de la 1 septembrie, medicii și-au angajat tehnicieni veterinari, le-au plătit salariile, impozitele, taxele, dar n-au primit acești bani. Acesta motivul principal al pichetării DSV”.

Marea majoritate a medicilor, acolo unde sunt circumscripții mici și puține animale, nu își permiteau din punct de vedere financiar să angajeze unul sau doi tehnicieni pentru desfă­șurarea activității. Dacă  medicul avea câteva cazuri, în această situație, la dispensar nu putea să fie prezent decât o oră-două pe zi. Ei au mizat pe sumele promise de la stat și au angajat tehnicieni pentru care au plătit taxele la stat, dar nu au primit până la această dată banii promiși.  Chiar și fără acești bani medicii veterinari considerau că nu sunt plătiţi pentru ceea ce fac la valoarea reală a muncii. Procedurile de inventariere a animalelor din gospodăriile populației, pe care ei trebuie să le facă acum pe final de an, sunt foarte stufoase, sunt încărcate peste măsură cu hârtii și acte care trebuie întocmite. În acest sens crește foarte mult timpul alocat fiecărei exploatații.  Ei susțin că tarifele pe  exploatație nu acoperă nici 50% din timpul cheltuit.

Funcționarii responsabili cu plățile au intrat în concediu…

Ministrul spune că nu s-au făcut plățile către medicii veterinari pentru că la nivelul Direcției Economice a ANSVSA, 17 angajați au intrat „subit” în concediu medical și, astfel, nu au mai putut fi efectuate la timp plățile către medicii veterinari de liberă practică.

„Întârzierea plăților a fost cauzat de un blocaj instituțional din cadrul Direcției Economice (…), toate aceste îmbolnăviri subite, peste noapte, a multor persoane care trebuiau să își facă datoria și să își ducă la îndeplinire atribuțiile de serviciu. Din numărul total de 28 angajați ai Direcției Economice, aproape 17 au intrat subit în concediu medical”, a menționat el, scrie agepress.

În acest context, șeful ANSVSA a anunțat că a dispus verificarea funcțio­narilor publici cu atribuții în acest sens: „Am sesizat instituțiile și organele de urmărire penală pentru a efectua cercetări cu privire la încălcarea atribuțiilor de serviciu de către funcționarii publici din cadrul ANSVSA. Acest lucru, fără precedent la nivelul autorității, nu a făcut decât să blocheze și să nu pună în aplicare o prevedere legală. Toate aceste aspecte am vrut să le aduc la cunoștință tuturor medicilor veterinari de liberă practică din România, să le spun că munca lor, toată activitatea prestată, va fi răsplătită”, a adăugat Ro­bert Chioveanu.

Conform OUG 117/2020 medicii veterinari de liberă practică trebuiau să pri­mească conform prevederilor legii suma 10.000 de lei pentru fiecare contract, din bugetul ANSVSA, până la finalizarea acestora.

Care sunt nemulțumirile medicilor veterinari de liberă practică

Medicii veterinari de liberă practică spun că Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) nu respectă contractele încheiate cu medicii veterinari, referitoare la:

  • Efectuarea plăților aferente lunilor septembrie și octombrie 2020, conform Legii 236 / 2019 și OUG Nr. 117/2020, către beneficiarii contractelor aflate în derulare.
  • Adoptarea unor proceduri pentru realizarea inspecțiilor în exploatațiile nonprofesionale, care exced ­le­gislației în vigoare și care introduc atribuții și competențe suplimentare medicului veterinar de liberă practică împuternicit (m.v.l.p.i. ) prin cadrul aceluiași tarif.
  • Lipsa unui răspuns la solicitarea m.v.l.p.i. de actualizare a tarifelor pentru acțiunile sanitare veterinare contactate cu statul – actualmente m.v.l.p.i. lucrează cu tarifele stabilite în anul 2013, fără nici o indexare timp de șapte ani. Cheltuielile salariale, utilitățile și alte cheltuieli aferente funcțio­narii unui cabinet s-au triplat în acest timp.
  • Nu s-a asigurat echipamentul de protecție și nici nu s-au stabilit proceduri clare pentru prevenirea răspân­dirii virusului SARS-COV2, în condițiile în care m.v.l.p.i. și personalul medical veterinar angajat desfășoară zilnic activități care presupun intrarea in gospodăriile proprietarilor de animale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker