joi, 22 octombrie 2020

Ce planuri are Consiliul Judeţean cu un liceu în care anul acesta nimeni nu a luat Bac-ul

Considerat una din „oile negre” ale învăţământului buzoian, Liceul Tehnologic din Pătârlagele ar putea primi o gură de oxigen la iniţiativa Consiliului Judeţean. Preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu a declarat că a propus autorităţilor din Pătârlagele să înceapă demersurile pentru a transforma liceul în şcoală profesională, lucru care a duce la stoparea rezultatelor dezastruoase la Bacalaureat şi ar face ca tinerii din zonă să înveţe o meserie care se caută pe piaţa muncii.

În fiecare an Liceul Tehnologic din Pătârlagele apare în „topul ruşinii” după publicarea rezultatelor la examenul de Bacalaureat. Anul acesta, niciunul dintre cei 12 candidaţi nu au reuşit să promoveze Bac-ul în prima sesiune, acelaşi lucru întâmplându-se şi la prima sesiune a examenului din 2017. În plus, elevi cu medii de 2 şi 3 la Evaluarea Naţională sunt admişi la Liceul Tehnologic din Pătârlagele, aceasta fiind singura şansa pentru respectivii elevi să urmeze cursurile unui liceu, şi compromisul pe care liceul din Pătârlagele îl face pentru a putea realiza numărul de clase.

„Am avut discuţii în teritoriu,  în zona Pătârlagele, unde sunt două licee: unul de tradiţie, Liceul <Radu Vlădescu>, care are rezultate foarte bune şi un alt liceu, tehnologic, care cam scârţâie. Am propus autorităţilor locale din Pătârlagele şi voi propune şi Inspectoratului Şcolar ca acest liceu tehnologic să fie transformat în şcoală profesională. De ce? Pentru că oricum are acest profil şi este păcat ca acei elevi să nu îşi ia o diplomă de electrician, mecanic auto etc. Îmi pare rău că trebuie să spun, dar maxim unul, doi copii iau Bacalaureatul în acest liceu. Deci nu are rost să investim bani în găuri negre. Mai bine şcolarizăm copii în şcolile profesionale, unde învaţă o meserie. Autorităţile locale au fost de acord şi vom face demersurile necesare ca în planul de învăţământ liceul să devină şcoală profesională. Bineînţeles actualii elevi vor fi aşteptaţi să termine liceul”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Petre Emanoil Neagu.

1 COMENTARIU

  1. Daca se respecta ordinea si cerintele marilor scoli profesionale din anii 60-70, este imposibil ca acest liceu sa scoata un elev capabil de o meserie, avand in vedere ca niciunul nu a luat BAC-ul. Imi amintesc ca pe atunci, majoritatea elevilor, mergeau la profesionala, nu ptr. ca erau mai putin dotati, ci ptr. ca familia nu putea sustine financiar cursurile unui liceu. Cei de la profesionala , majoritatea erau de la sate, unde nu existau liceu, iar naveta, sau chiria nu se pute achita de parinti. La profesionala se facea multa carte, mult desen tehnic, tehnologia metalelor, etc. Nu se facea literatura, matematica sau limbi straine la nivel de liceu dar erau alte materii mult mai grele. Era disciplina militara, era SCOALA. Niciodata nu va mai exista o sc. profesionala a la’ Steagu Rosu, „Torpedo” Zarnesti, Tractorul, Rasnov, etc.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!