Actualitate

Ce mesaj transmite medicul palestinian din Spitalul Râmnicu Sărat colegilor din țara sa natală

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, medicul chirurg, specialist în chirurgie laparoscopică, Adnan Al Aloul  angajat al Spitalului Râmnicu Sărat, desemnat pentru tratarea bolnavilor  covid în luna martie,  le împărtăşeşte prietenilor din Palestina, sufocată acum de pacienţi infectaţi cu SARS-CoV-2, experienţa pe care a acumulat-o în câteva luni  în unitatea medicală râmniceană. Nu este medic epidemiolog, dar situația a fost de așa natură încât a trebuit să se pregătească din mers pentru a veni în sprijinul pacienților , întrucât la Râmnicu Sărat spitalul a funcționat în toată această perioadă doar cu un medic infecționist angajat și acela pensionabil.  ”Primii 40 de pacienţi ne-au fost distribuiţi tuturor medicilor indiferent de specialităţi. Partea mea a fost de 12 pacienţi, iar trei zile mai târziu, încă opt, adică aproximativ 20 pacienţi, toate cazuri non-chirurgicale, cazuri ciudate pentru mine, pentru că nu este specialitatea mea”, relatează în postare chirurgul Adnan Al Aloul momentul în care a început să trateze pacienții cuCovid 19 repartizați la unitatea medicală râmniceană.

Medicul explică cum a învățat din mers protocoalele medicale pentru pacienţii cu boli infecţioase, de la colegii specialişti şi din comunicările epidemiologilor români care actualizează permanent strategia de luptă împotriva pandemiei de COVID-19: „ Am început să aplic ceea ce am citit despre covid în ultimele două luni; aproape că m-am numit expert în această boală, și mi-am chemat colegii la consult;, am avut 7 cazuri medii, condiția foarte critică era în recuperare, iar restul cazurilor sunt mediocri spre lumină”.

Relatarea medicului chirurg Adnan Al Aloul  care lucrează la Spitalul din Râmnicu Sărat este făcută pentru a-i încuraja pe colegii medici din țara sa natală  să înveţe noţiunile de bază din specialitatea medicală care se ocupă cu diagnosticarea şi tratarea bolilor contagioase, pentru a veni în ajutorul medicilor infecţionişti, având în vedere valul de îmbolnăviri care a cuprins și Palestina,  care înregistrează la această dată peste 8500 cazuri și 60 decese.

medicul Adnan Al Aloul

„Le spun fraților și colegilor mei medici din Palestina și Hebron, mai ales, că toți ar trebui să recunoaștem tratamentul acestei boli, nu doar specialistul bolii infecțioase, sau patologul intern; noi toți și toate specialitățile ar trebui să știm să-l ajutăm și pe ceilalți colegi; folosiți din experiențele colegilor noștri cu specialitate, pentru că dacă sunt multe cazuri și puțini patologi infecțioși, nu pot controla tratamentul acestei boli”, le transmite medicul chirurg Adnan Al Aloul.

Reamintim că Adnan Al Aloul, un  medic palestinian stabilit în România, a avut mesaje de încurajare și pentru colegii râmniceni, dar și pentru populația din zonă la momentul la care că spitalul lor a devenit devine unitate tampon pentru pacienții cu Covid-19.

”Suntem siguri că o să facem față acestei provocări neprogramate și că nu ne lasă conducerea spitalului și primăria fără echipamente și medicație specială de care avem nevoie pentru această boală nouă. Pacienții o să fie tratați în spital, personalul medical o să fie echipat complet pentru a nu fi ei înșiși infectați și nici pentru a nu transmite boala mai departe”, scria în martie, în  postare medicul Adnan Al Aloul.

 

 

Articole similare