Educație

Ce mesaj transmit absolvenții Colegiului Pedagogic elevilor de-a VIII-a

În ajunul sărbătoririi a 190 de ani de tradiție pedagogică la Buzău, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” se face remarcat prin rezultate notabile, care, așa cum spune directoarea Cristina Iuliana Iacob, îl fac să fie mereu tânăr. Un astfel de rezultat este reușita elevilor la Examenul de Bacalaureat. Nu mai puțin de 35 de elevi ai Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău – printre care și Loredana Sîrbu, colega noastră de la OPINIA – au fost notați cu 10 la proba de logică, argumentare și comunicare a acestui examen național.

„Suntem extrem de mândri să anunțăm că elevii Colegiului Național Pedagogic <Spiru Haret> din Buzău au obținut rezultate excepționale la proba de logică, comunicare și argumentare din cadrul Examenului Național de Bacalaureat. Acest rezultat impresionant demonstrează atât dedicarea și munca asiduă a elevilor noștri, cât și angajamentul profesorilor noștri de a oferi o educație de înaltă calitate. Suntem onorați să constatăm că cei mai mulți elevi care au obținut nota 10 la proba de logică, argumentare și comunicare, la nivel național, sunt absolvenții noștri”, a notat pe pagina de socializare directoarea Cristina Iuliana Iacob.

Remarcabil este însă nu numai rezultatul lor la examenele naționale, care au dus școala pe primele poziții în clasamentul județean, ci și entuziasmul cu care absolvenții își exprimă prețuirea față de școala care i-a format.

Ana Maria Șoldan: „Am avut șansa să experimentez emoția de a fi pe podiumul țării în Olimpiada de Psihologie”

Ana Maria Șoldan este una dintre absolventele Colegiului Național „Spiru Haret”, viitoare elevă a Școlii de Maiștri Militari și Subofițeri a Forțelor Aeriene „Traian Vuia” și a Facultății de Psihologie și Științele Educației. Ea răspunde celor care își pun întrebarea „Cum ar fi să merg la Pedagogic?” cum a luat ea decizia de a urma acest liceu. Pentru ea totul a început cu un gând spontan… de a merge la Pedagogic, gând însuflețit și de ideea de a urma pașii bunicii sale în modelarea copiilor.  Spune că nu a regretat nicio clipă alegerea sa pentru că, spune ea, „am descoperit persoane minunate, mentori și modele în viață. Aici am avut parte de experiențe de neuitat… de la emoțiile primei lecții la grădiniță și școala primară, de a trece de la <elev> la <doamna>, până la faimoasa replică <Mă ajutați să decupez materiale pentru lecție?>”.

Ea face și o confesiune cu privire la modul în care și-a descoperit pasiunea, Psihologia. „Primele proiecte de lecții, primii elevi ce m-au privit cu admirație, și de asemenea… descoperirea pasiunii mele… PSIHOLOGIA. Alături de profesori și mentori minunați am avut șansa să experimentez emoția de a fi pe podiumul țării în Olimpiada de Psihologie. Datorită dascălilor de excepție ai acestui colegiu de prestigiu și datorită miilor de ore de studiu, am reușit să promovez examenul maturității cu media 9,40”, povestește Ana Maria Șoldan.

Cu toate că nu va continua călătoria de cadru didactic, Ana Maria mărturisește că această școală și-a lăsat vizibil amprenta asupra sa: „Această școală m-a învățat să fiu un adevărat lider”.

Andrei Dinu: „Colegii mei au devenit prieteni de suflet”

Andrei Dinu este un alt absolvent al Colegiului Pedagogic „Spiru Haret” care vede școala pe care a urmat-o ca pe o adevărată familie. „În calitate de elev care a petrecut 12 ani la Colegiul Național Pedagogic Buzău și a trecut prin toate etapele, inclusiv Bacalaureatul, aș dori să vă împărtășesc câteva gânduri și să vă încurajez să vă înscrieți la această școală minunată. Colegiul Național Pedagogic Buzău nu este doar o instituție de învățământ, ci o adevărată familie. Aici veți găsi profesori dedicați care nu doar că vă vor împărtăși cunoștințe valoroase, dar vă vor și ghida în dezvoltarea voastră personală. Acești profesori sunt mai mult decât cadre didactice; sunt mentori și prieteni care vă vor sprijini la fiecare pas”.

Aici este și locul unde a legat cele mai frumoase  prietenii. „Atmosfera colegială și prieteniile pe care le-am format aici sunt de neprețuit. Colegii mei au devenit prieteni de suflet, iar împreună am trecut prin momente de bucurie, dar și de provocare, învățând mereu unii de la alții”, povestește Andrei.

El a petrecut 12 ani în această școală și a avut șansa de a participa la numeroase activități extracurriculare care l-au ajutat să se descopere. „De la concursuri academice la activități artistice și sportive, Colegiul Național Pedagogic Buzău oferă un mediu prielnic pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a fiecărui elev”, spune absolventul.

Rebeca Necula : „Pedagogic a fost diferit, a fost POVESTE”

O altă mărturie impresionantă, pentru că reușește să transmită emoția ce o încearcă, este a absolventei Rebeca Necula. În urmă cu patru ani, spune ea, „nu aș fi crezut vreodată că în Pedagogic voi găsi prietenii ce-i căutam de-o viață, că cei pe care îi etichetasem greșit la început vor ajunge să dea formă și culoare anilor de liceu. Pedagogic nu mi-a fost doar liceu, a fost locul în care am întâlnit bucăți din sufletul meu: profesorii care au crezut în mine și m-au sprijinit, colegii care au devenit de neînlocuit, DOAMNA NUȚI care îmi facea diminețile mai bune cu  un <Bună dimineața, frumoaso!>. Dacă aș da timpul înapoi, tot Pedagogic ar fi prima opțiune! Peste ani, dacă aud de <Peda> voi zâmbi, amintindu-mi de toate lecțiile de viață oferite de <Diriga>, care iubea să transforme fiecare lecție în poveste și noi o iubeam pe ea. Doamna Stanciu avea alt mod de a preda, acel ceva ce te atrage, iar să îi auzi Andiei melodiile în fiecare dimineață era… <THE BEST>. Pedagogic a fost diferit, a fost POVESTE”, este mesajul absolventei Rebeca Necula.

Mărturisirile de acest fel, care vin din inima unor tineri care acum își croiesc un drum în viață și simt că au în bagaj tot ceea ce le-ar fi trebuit de la școală, sunt frumoase pentru că, dincolo de mesajul sincer al trăirilor lor, înglobează și dorința de a ajuta pe cei mai mici decât ei, care le-ar putea călca pe urme, care ar putea avea experiențe la fel de frumoase precum cele pe care le-au trăit ei.

Articole similare