Actualitate

Care sunt noile măsuri luate de autorităţile judeţului pentru prevenirea şi combaterea infecţiilor cu coronavirus

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au adoptat, joi, 27 februarie, noi măsuri pentru prevenirea și combaterea infecțiilor cu noul coronavirus.Pe de o parte s-a decis identificarea cu exactitate a persoanelor care se întorc din zonele afectate, iar pe de altă parte amenajarea unor spaţii pentru carantzinarea lor. astfel,  sarcina identificării persoanelor sosite din ţări afectate de coronavirus a fost trasată preşedinţilor comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă.” Președinții comitetelor locale pentru situații de urgență constituite la nivelul unităților administrativ teritoriale din județul Buzău vor identifica persoanele sosite din toate țările afectate de noul coronavirus (COVID -19) și vor întocmi o situație  care va conține datele de identificare, țara din care au sosit, locurile de îmbarcare, tranzitare și perioada de ședere în țara respectivă”, transmite Instituţia Prefectului.

O altă măsură constă în achiziţii de module de tip container. Achiziţia cade în sarcina Primăriei municipiului Râmnicu Sărat:”Primăria municipiului Râmnicu Sărat va achiziționa și va amenaja două module tip container pentru a le folosi la nevoie ca spații de carantinare a persoanelor posibil a fi infectate cu noul coronavirus”, precum şi a Jandarmeriei.”O altă construcție modulară aflată în proprietatea Inspectoratului Județean de Jandarmi va fi amenajată de către Consiliul Județean Buzău și va fi pusă la dispoziție în caz de necesitate”, mai transmite Instituţia Prefectului. O altă măsură va fi luată de Primăria municipiului Buzău care ” va identifica spații de carantinare și va achiziționa un modul tip container pentru a-l pune la dispoziție atunci când va fi nevoie”. Şi Spitalul Judeţean a amenajat cel de-al doilea spaţiu de carantinare destinat persoanelor care prezintă un risc înalt de coronavirus. Acesta se află în incinta Secției Boli Infecțioase a Spitalului Județean.

Care este situaţia persoanelor carantinate în judeţul Buzău

În prezent, la nivelul județului Buzău, 32 de persoane sunt monitorizate la domiciliu și o persoană se află în carantină în centrul de la Arbănași. Pentru cinci persoane au fost recoltate probe pentru analize, iar rezultatele în cazul a patru dintre ele au arătat că nu sunt infectate cu noul coronavirus, iar pentru cea de-a cincea sunt așteptate rezultatele de la Institutul ”Matei Balș”.

Ce ordin a emis Ministerul Sănătăţii

Ministerul Sănătății a emis un ordin pentru instituirea măsurii de carantină a persoanelor în situația de urgență de sănătate publică internațională determinată de infectarea cu COVID-19 și stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii și limitării efectelor epidemiei. Conform documentului, se instituie măsura de carantină pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile și va fi organizată în spații special amenajate. De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localități din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcțiile de sănătate publică și prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică și membrilor de familie care locuiesc la același domiciliu. De asemenea, persoanele din alte provincii/ orașe din China continentală și din alte localități din Regiunile Lombardia și Veneto  intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România. La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

Persoanele pentru care se stabilește măsura de carantinare în spațiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform OUG 158 din 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiției de caz și care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgență. În cazul în care testul este pozitiv pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secție / spital de boli infecțioase.

Ieșirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât și la externarea din spital dacă pacientul este clinic sănătos se va face după efectuarea a două teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

Măsuri de igienă dispuse de serviciile veterinare

Pentru a contribui la limitarea difuzării acestei epidemii, serviciile veterinare oficiale române dispun următoarele măsuri: evitarea contactului cu persoanele care suferă de infecții respiratorii acute și interzicerea acestora de a veni în contact direct sau indirect cu animalele; spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu soluții dezinfectante, în special după contactul direct cu persoanele sau cu animalele bolnave;evitarea contactului neprotejat cu animalele din ferme sau cu animalele sălbatice; folosirea echipamentelor de protecție complete în acțiunile de prevenire și combatere a bolilor la animale, în laboratoarele de diagnostic, în activitățile de inspecții în abatoare, ferme/gospodării ale populației, cabinete medicale/clinici veterinare etc; toate produsele de origine animală în stare crudă (carne, organe, lapte etc) trebuie manipulate cu grijă pentru a evita contaminarea încrucișată cu alimente ce nu necesită gătire, conform bunelor practici de siguranță alimentară; gătirea temeinică a cărnii, ouălor, laptelui (produselor și subproduselor de origine animală); respectarea procedurilor de curățare şi dezinfectare, precum curățarea minuțioasă a  suprafețelor  cu  apă  și  detergent  şi   aplicarea   de dezinfectanți; efectuarea de schimburi  comerciale cu evitarea oricărui risc.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker