Actualitate

Ce limbaj foloseau traficanții de cannabis din Mărăcineni pentru a-și masca activitatea

Vânzătorii de cannabis organizați într-o rețea de familie, la doi pași de municipiul Buzău, în Mărăcineni, au fost trimiși în judecată. Unul dintre cei zece inculpați, student la București, și-a recunoscut vina și a încheiat cu procurorii DIICOT un acord de recunoaștere care i-a fost admis de instanță, însă a fost obligat să presteze muncă în folosul comunității la Primăria din Mărăcineni pe o perioadă de 60 de zile. Trimiterea în instanță a rechizitoriului a scos la iveală schema după care au acționat inculpații timp de aproape doi ani, palierele și gradul de implicare a fiecăruia în afacere, dar și ce termeni foloseau pentru a ascunde adevărata preocupare.

Gruparea cu o structură piramidală, în vârful căreia se află inculpatul L. Marian Gabriel, aflat în Spania la data comiterii faptelor, a acționat pe mai multe paliere.

Pe primul palier de existență a grupării infracționale s-au remarcat două persoane ca și dealeri, respectiv inculpații L. Cătălin Andrei și L. Nicolae, care au aprovizionat, în mod constant, piața de consumatori și dealeri de pe raza județului Buzău, prin organizarea, sub coordonarea lui L. Marian Gabriel, de transporturi cu droguri de risc (cannabis) disimulate în colete expediate din Spania către România, respectiv către localitățile Mărăcineni și Buzău.

Al doilea palier al grupării este constituit din persoane (dealeri) care fac parte din anturajul celor doi dealeri din primul palier, respectiv L. Laurențiu-Ionuț, L. Dumitru-Marius, și P. Georgian. Aceștia cumpăru de la primii drogurile de risc (cannabis) și le revindeau dealerilor din al treilea palier.

Al treilea și ultimul palier al grupării este reprezentat de alți dealeri – F. Florin-Daniel, D. Mihai-Alexandru, P. Răzvan-Andrei, P. C.- E. și P. Nicolae-Laurențiu care procurau drogurile de risc (canabis) de la persoanele din primul și al doilea palier, și care, la rândul lor, vindeau drogurile către consumatorii finali de pe raza județului Buzău.

Modalitatea de aprovizionare se realiza prin intermediul firmelor de curierat internațional, altfel încât inculpatul L. Marian Gabriel și dealerii din primul palier organizau transporturi din Spania, către România, loca­litatea de destinație a coletelor fiind în localitățile Mărăcineni și Buzău. Coletele cu droguri erau ridicate de către T. M., L. N. și P. N. Laurențiu, fiind transportate și depozitate la domiciliul unuia dintre ultimii doi, din Mărăcineni. După depozitarea drogurilor, L. Nicolae și L. Cătălin Andrei porționau drogurile, le ambalau și le vindeau persoanelor din palierul al doilea. Existau situații când cei doi remiteau drogurile dealerilor din palierul al doilea cu scopul de a le vinde, iar după ce vindeau o parte din aceste droguri, cei doi primeau banii pentru cantitatea de droguri pusă la dispoziție.

După ce intrau în posesia drogurilor, dealerii din palierul al doilea contactau mai departe dealerii din palierul al treilea, punându-le, periodic, la dispoziție, cantități mai mici de droguri de risc (1 gram – 10 grame cannabis), cu scopul de a le revinde rapid și de a primi, zilnic sau la două zile, banii rezultați din vânzarea de cannabis.

Dealerii din palierul al treilea aveau rolul de a procura, periodic, drogurile de risc de la dealerii din palierul imediat superior și de a anunța consumatorii că au intrat în posesia unor cantități de droguri. Astfel, consumatorii contactau periodic dealerii pentru a cumpăra droguri și anunțau alți consumatori des­pre faptul că dealerii din palierul al treilea dețin droguri în scopul vânzării.

Substanțele interzise erau achiziționate fie vrac, fie deja porționate și ambalate în plicuri transparente din mate­rial plastic ori din hârtie, ce conțineau, în medie, 1 gram de cannabis.

Colaborarea dintre membrii grupării se materializa și prin aceea că în situația în care unii dintre aceștia rămâneau fără ”marfă” cumpărau de la ceilalți sau se împrumutau între ei, astfel încât fiecare să aibă droguri pentru vânzare.

După procurare, drogurile erau depozitate temporar la locuințele acestora (fie la domiciliu, fie acolo unde locuiau fără forme legale) ori în autovehiculele pe care le utilizau pentru deplasare sau pentru a se întâlni cu consumatorii, în vederea porționării și vânzării ulterioare către consumatori.

După porționare și ambalare, drogurile erau vândute către consumatorul final contra unui preț ce varia între 50 lei și 60 de lei/gramul.

Vânzarea se realiza direct de către dealerii din palierul al treilea și rareori de către dealerii din palierul al doilea ori prin intermediul altor persoane, de regulă alți consumatori, ce aveau de „câștigat” o parte din marfa vândută. Sub acest aspect, existau situații în care consumatorul final care solicita contra-cost substanțe interzise de la unul din membrii grupării care nu avea ”marfă” în acel moment, era direcțio­nat către un alt membru al grupării ce avea ”marfă” disponibilă.

Termeni codificați

Membrii grupării infracționale stabileau telefonic datele aprovizionării și distribuirii de droguri prin folosirea de termeni codificați. De exemplu, pentru droguri este folosit termenul ,,ceară”, pentru plata drogurilor se folosesc termenii ,,plata chiriei”, iar pentru indicarea cantității de droguri se folosea termenul ,,o pereche”.

Tranzacțiile au avut loc pe raza județului Buzău, cele mai multe fiind pe raza comunei Mărăcineni.

În cadrul cercetărilor efectuate, au fost interceptate de organele de urmărire penală  colete expediate din Spania, care însumează peste 20 de kg de cannabis, în valoare de peste 200.000 de euro pe piața neagră a drogurilor de risc.

La 18.06.2019 au ajuns la sediul unei firme de curierat două colete expediate din Spania, El Ejido, destinatar fiind  L. N. M. În colete au fost identificate 41 de pachete ce conțineau materie vegetală, ambalate în pungi din plastic transparente, vidate, ambalate, la rândul lor, în patru saci din material plastic de culoare argintie, sigilați. Anchetatorii au substituit cele 41 de pachete ce conțineau masă ­ve­getală, cu miros și aspect specific cannabisului stabilindu-se că acestea conțineau cantitatea totală de 10.095 grame (10,095 kg) cannabis.

Coletele în cauză, ce conțineau produsele substituite, au fost ridicate din localitatea Mizil, județul Prahova, de către inculpatul L. Nicolae.

La data de 3 iulie 2019, la sediul firmei de curierat a ajuns un colet pe numele de L. Nicolae, cu destinația tot Mizil, județul Prahova, cu greutatea de 25 de kg.

În colet au fost  identificate șase pungi din plastic, ce conțineau materie vegetală, cu miros și aspect specific cannabisului, una dintre acestea cu cantitatea de aproximativ 250 grame cannabis, rămânând în coletul inițial, ce a fost repus în circulație către inculpații L. Nicolae și L. Cătălin Andrei.

Din raportul de constatare tehnico-științifică a rezultat că cele cinci pungi din plastic din colet, ridicate de organele de urmărire penală, conțineau 2.042,6 grame de cannabis.

La 04.07.2019, în jurul orei 09:30, coletul a fost ridicat din localitatea Mizil, județul Prahova de L. Nicolae, ce era însoțit de C. F.

Trei luni mai târziu, pe 2 octombrie 2019 inculpatul P. Nicolae-Laurențiu a primit pe numele său un colet expediat din Spania către România în care erau disimulate droguri de risc (cannabis). În colet au fost  identificate în șapte pungi din plastic, transparente, vidate ce conțineau materie vegetală, cu miros și aspect specific cannabisului, cu cantitatea totală de circa 7 kg. Coletul ce conținea, după substituire, o punguță cu cantitatea de cca. 200 de grame cannabis, a fost repus în circulație către inculpatul P. Nicolae-Laurențiu, care l-a ridicat în dimineața zilei de 03.10.2019. La scurt timp, inculpatul L. C.-A. a mers la locuința lui P.N. Laurențiu, la scurt timp cei doi fiind surprinși ieșind din curtea locuinței, după desfa­cerea coletului în cauză.

În afara celor trei colete (formate, în fapt, din pachete) identificate și interceptate de organele de urmărire penală, probatoriul administrat în cauză a relevat existența și a altor transporturi de droguri (cannabis), prin modalitatea descrisă, respectiv 12 colete expediate, în intervalul 2018-2019, din Spania în România, ce conțineau substanțe interzise.

Deși coletele erau expediate, în fapt, de L.M. G., la numele expeditorului figurau datele altor persoane fictive ori reale, de natură a crea aparența că pachetele sunt trimise de rude ale destinatarilor, iar la conținut erau înscrise bunuri de folosință personală (haine, șampoane, dulciuri etc).

Jumătate de an de filaj 

Mai bine de jumătate de an le-a trebuit oamenilor legii să identifice mecanismele rețelei prin intermediul căreia zeci de kilograme de droguri de risc au ajuns să fie distribuite în cercuri exclusiviste din Buzău, dar și din București. Gruparea ,,de familie” era organizată la doi pași de municipiul Buzău, în localități limitrofe, iar de acolo plecau drogurile către furnizori după ce ajungeau în România din Spania. Procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Buzău, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Buzău, au prins în flagrant un suspect în vârstă de 23 de ani, din Buzău, în timp ce oferea unui alt suspect, în vârstă de 21 de ani, un colet cu opt kilograme de droguri de risc.

Flagrantul a fost urmat de 12 percheziții în locații frecventate de membrii grupării, multe la domicilii din comuna Mărăcineni, iar zece suspecți au fost conduși la audieri în baza mandatelor de aducere. Totodată, au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor două arme cu aer comprimat.

De fapt, 11 persoane sunt vizate de cercetări pentru infracțiuni de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de risc în formă continuată, trafic intern de droguri de risc în forma continuată și deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu.

Activitatea amplă de mo­nitorizare tehnică și investigativă a fost declanșată în perioada aprilie-septembrie 2019, fiind vizată o grupare infracțională cu o structură piramidală, organizată pe trei paliere, care a acționat în direcția introducerii în țară de droguri de risc (canabis), acestea fiind disimulate în colete expediate dintr-o țară a Uniunii Europene, respectiv Spania, către România, prin intermediul firmelor de curierat internațional, ulterior fiind depozitate temporar, manipulate, porționate, ambalate și vândute către consumatori. Cei mai mulți dintre membrii grupării sunt veri, indivizi pentru care traficul de droguri, dar și consumul, devenise un mod de viață. Unii au fost săltați de acasă, din comuna Mărăcineni. Un altul, care coordona din Spania rețeaua, a fost și el arestat.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reținut faptul că membrii grupului infracțional au facilitat introducerea în țară a cantității de 20 kilograme de canabis, în valoare de peste 200.000 euro pe piața neagră a drogurilor. Ar putea fi însă vorba despre o cantitate mult mai mare de droguri pe care indivizii ar fi adus-o în țară. Potrivit unor surse judiciare, gruparea  intrase în atenția anchetatorilor încă de anul trecut.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker