Actualitate

Ce înseamnă Stația de epurare de la Buzău pentru Compania de Apă

Compania de Apă a organizat, miercuri, la Stația de epurare a municipiului, o întâlnire cu reprezentanți ai autorităților locale – Instituția Prefectului, Consiliul Județean, Apele Române, Garda de Mediu – și cu reprezentanți ai beneficiarilor serviciilor operatorului regional de apă și canalizare, res-pectiv ai asociațiilor de proprietari și ai unor mari agenți economici, pentru a face o prezentare a activității de epurare a apelor uzate colectate de pe raza municipiului Buzău.

Conform Simonei Săvulescu, directorul general al Companie de Apă, operatorul buzoian asigură servicii de colectare a apelor uzate prin intermediul canalizării în 12 unități administrativ-teritoriale de pe raza județului din totalul de 33 în care operează. Operațiunile de canalizare și epurare a apelor uzate reprezintă, conform aceleiași surse, 52 la sută din totalul cheltuielor de exploatare pentru cele 27.000 de racorduri de canalizare și cei 186.000 locuitori care beneficiază de acest serviciu. Simona Săvulescu spune că în aria de operare a Companiei de Apă sunt 400 kilometri de conductă de canalizare, 51 de stații de pompare apă uzată și 10 stații de tratare a apelor uzate.

Stația de epurare de la Buzău este deservită de patru stații de pompare ape uzate situate pe raza municipiului și este principalul consumator de energie electrică din întreaga arie de operare a Companiei de Apă (un sfert din consum). Directorul Simona Săvulescu spune că, pentru a reduce facturile de energie electrică, care se situează, în condițiile actuale de prețuri, la nivelul de 50.000 euro lunar, se află în curs de achiziție o centrală fotovoltaică de 600 kW, care va putea acoperi circa o treime din consumul stației de epurare de la Buzău. Vor urma patru proiecte similare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, însă, mai spune directorul Companie de Apă, pentru a deveni independentă din punct de vedere energetic, ar fi necesară o suprafață de 12 hectare de panouri fotovoltaice, de care operatorul regional de apă și canalizare nu dispune.

Despre Stația de epurare de la Buzău și rețeaua de colectare a apelor uzate din municipiu au mai vorbit Claudia Antimir, șef sector Dispecerat, Florina Năstase, șef sector Tratare ape uzate, Alina Popescu, managerul serviciului Laboratoare, precum și reprezentanții mai multor asociații de proprietari. „De la începutul anului, am avut peste 3.000 de intervenții la rețeaua de canalizare a municipiului, pentru remedierea următoarelor probleme sesizate: canalizare înfundată, mirosuri neplăcute, refularea pe la gurile de canal, surpări în jurul căminelor de canalizare și guri de scurgere blocate sau înfundate”, a spus Claudia Antimir.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker