Economic

Ce înseamnă profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este un concept fundamental pentru menținerea unei danturi sănătoase și a unui zâmbet strălucitor. Reduce semnificativ riscurile de apariție a afecțiunilor dentare, care pot avea consecințe negative nu doar asupra sănătății orale, ci și asupra stării generale de bine a organismului, și influențează aspectul zâmbetului tău. Ce înseamnă de fapt profilaxie dentară vei afla mai jos.

Ce este profilaxia dentară?

Profilaxia dentară este un termen folosit în stomatologie pentru a se descrie totalitatea măsurilor preventive care au ca scop principal prevenirea apariției afecțiunilor dentare, precum cariile, bolile parodontale, dar și depistarea precoce a problemelor deja existente.[4]

Care sunt principalele componente ale profilaxiei dentare?

Prima și cea mai importantă componentă a profilaxiei dentare este igiena orală zilnică. Aceasta implică periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură pentru a elimina placa bacteriană. Placa bacteriană este o peliculă subțire, lipicioasă care se formează pe dinți și care, dacă nu este îndepărtată, poate duce la carii și boli gingivale.[4][5]

Vizitele regulate la medicul stomatolog reprezintă o altă componentă esențială a profilaxiei dentare. În cadrul acestor vizite, dentistul poate identifica și trata problemele dentare în stadii incipiente, cum ar fi cariile și gingivita. Se recomandă efectuarea a cel puțin două controale pe an.[4] Alimentația echilibrată joacă și ea un rol esențial în menținerea sănătății orale. Consumul excesiv de zaharuri și alimente acide favorizează apariția cariilor dentare. Pe de altă parte, o alimentație bogată în fructe, legume și fibre poate contribui la menținerea sănătății dinților și gingiilor.[3]

Necesară pentru o bună sănătate orală este și renunțarea la obiceiurile dăunătoare pentru dinți, cum ar fi fumatul, rosul unghiilor, creioanelor sau pixurilor, scrâșnitul din dinți sau utilizarea acestora pentru a deschide diverse ambalaje.[1] O altă componentă foarte importantă este reprezentată de tratamentele profesionale de curățare. Acestea implică îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene care nu pot fi eliminate prin periajul zilnic și se recomandă a fi făcute cel puțin o dată la șase luni.[2]

Care sunt cele mai importante proceduri stomatologice de profilaxie dentară?

Există o serie de proceduri stomatologice menite să prevină problemele dentare și să mențină sănătatea orală. Printre cele mai importante proceduri se numără detartrajul profesional, periajul profesional și airflow-ul dentar.

Detartrajul profesional este o procedură esențială pentru îndepărtarea tartrului acumulat pe suprafața dinților, în zone inaccesibile periajului zilnic. Acesta este efectuat cu ajutorul ultrasunetelor și este o procedură nedureroasă. Tartrul favorizează apariția bolilor parodontale și a cariilor dentare, așadar detartrajul este un pas important în profilaxia dentară. Periajul profesional completează detartrajul, prin eliminarea plăcii bacteriene și a petelor de pe suprafața dinților. Se utilizează o periuță electrică rotativă și pastă de dinți cu proprietăți abrazive ușoare. Această procedură oferă o curățare mai profundă a dinților și gingiilor. Procedura de airflow presupune curățarea dinților cu ajutorul unui jet sub presiune de apă, aer și particule fine de bicarbonat ce îndepărtează eficient placa bacteriană, tartrul și petele dentare extrinseci, precum cele cauzate de cafea sau tutun.[2] Alege pachetul de profilaxie dentară de la Clinicile Dr. Ardeleanu și vei beneficia de toate aceste proceduri la un preț accesibil!

Alte proceduri stomatologice incluse în profilaxia dentară sunt sigilarea șanțurilor și fosetelor (este o procedură recomandată în special copiilor și adolescenților și oferă o protecție suplimentară împotriva cariilor) și fluorizarea (presupune aplicarea unei soluții de fluor pe suprafața dinților, după detartraj și periaj profesional, pentru a întări smalțul dinților).[2]

Beneficiile profilaxiei dentare

Profilaxia dentară are o serie de beneficii semnificative, dar poate că cel mai important este că aceasta ajută la prevenirea apariției cariilor și a altor probleme dentare. Un alt beneficiu major al profilaxiei dentare este depistarea precoce a problemelor dentare. Cu cât o problemă este identificată mai devreme, cu atât tratamentul este mai ușor și mai eficient. Acest lucru nu doar că ajută la menținerea sănătății orale, dar poate reduce și costurile cu tratamentele stomatologice pe termen lung. În plus, profilaxia dentare contribuie la obținerea unui zâmbet frumos și a unei respirații proaspete.[2][4]

Profilaxia dentară este esențială pentru un zâmbet sănătos și frumos și oferă multiple beneficii. Nu neglija importanța unei bune sănătăți orale și ia măsurile necesare pentru a-ți menține dinții și gingiile sănătoase!

Bibliografie:

  1. Doheny, Kathleen. „Do You Have These 5 Bad Dental Habits?”, WebMD, 20 Mar. 2023, www.webmd.com/oral-health/do-you-have-these-5-bad-dental-habits. Accessed 16 Feb. 2024.
  2. „How Dental Cleanings Work”, Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/treatments/11187-dental-check-up. Accessed 16 Feb. 2024.
  3. „Oral Health”, The Nutrition Source, 19 Aug. 2022, www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/oral-health/. Accessed 16 Feb. 2024.
  4. Stubblefield, Heaven. „Preventative Dentistry”, Healthline, 2015, www.healthline.com/health/preventative-dentistry. Accessed 16 Feb. 2024.
  5. Villines, Zawn. „What Are the Differences between Plaque and Tartar?”, Medical News Today, 24 Nov. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/plaque-vs-tartar. Accessed 16 Feb. 2024.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker