vineri, 16 aprilie 2021

Ce „gaură“ a găsit auditul Consiliului Judeţean la Căminul de la Vintilă Vodă

Căminul de bătrâni de la Vintilă Vodă scapă de datorii până la sfârşitul anului. Consilierii judeţeni au aprobat, în şedinţa de joi, alocarea către Primăria Vintilă Vodă a 460.000 lei din fondul de rezervă bugetară a judeţului pentru plata datoriilor aşezământului social din localitate.

Printr-o hotărâre de luna trecută a Consiliului Judeţean Buzău, Căminul pentru persoane vârstnice din comuna Vintilă Vodă a fost preluat în structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Buzău.

Ulterior, s-a dispus o misiune de audit a Biroului de audit public intern al Consiliului judeţean Buzău în vederea stabilirii întinderii pasivului Căminului pentru persoane vârstnice Vintilă Vodă.

În urma verificărilor efectuate s-au stabilit datorii totale în sumă de 528.123 lei, înregistrate la data 30.11.2017.

Din cauza vechimii datoriilor înregistrate, U.A.T. Vintilă Vodă are conturile blocate şi ­ali­mentarea cu sume din unele venituri de la bugetul de stat ­sis­tată. Aceste sume sunt de aproximativ 70.000 lei, sume care se pierd dacă nu se folo­sesc în anul 2017.

Astfel, executiv Consiliului Judeţean a decis alocarea celor 4,6 miliarde lei vechi, urmând ca UAT Vintilă Vodă să participe la stingerea datoriilor cu suma de 68.123 lei după deblocarea conturilor.

Din cele peste 5,28 miliarde lei vechi reprezentând restanţe, datoriile către furnizori erau, la sfârşitul lunii noiembrie, în sumă de 1,04 miliarde lei vechi, iar salariile neachitate din luna august 2017 erau în sumă de 1,73 miliarde lei vechi.

De asemenea, datoriile către bugetul de stat (impozit pe veniturile din salarii) şi bugetele asigurărilor sociale de stat erau în sumă de 2,49 ­mi­liarde lei vechi.

Se estimează că, în luna decembrie, Căminul pentru persoane vârstnice Vintilă Vodă va mai înregistra datorii de apro­ximativ un miliard lei vechi, din care 774 milioane lei vechi cheltuieli de personal aferente lunii decembrie 2017, reprezentând salarii şi contribuţiile aferente.

În ultimii ani după ce finanţarea de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale a dispărut treptat, Consiliul Judeţean a fost cel care a alocat sumele de bani necesare funcţionării centrului. Anul acesta, CJ Buzău nu a mai putut aloca bani, iar căminul a fost la un pas să se închidă din cauza datoriilor acumulate. Însă salvarea a venit tot de la Consiliul Judeţean. Preluarea Centrului de către DGASPC s-a făcut atât cu clădiri şi teren cât şi cu datoriile existente.

Situaţia căminului, înfiinţat în anul 2011 după desfiinţarea spitalului din localitate de către Guvernul Boc, s-a înrăutăţit odată cu sistarea, de către Ministerul Muncii, a programului prin care finanţa astfel de ins­tituţii. Rămas în grija admi­nistraţiei locale, azilul a început să acumuleze datorii. Anul trecut, CJ a alocat 616.000 lei, iar în anul 2017 a alocat alţi 150.000 lei din fondul de rezervă  pentru a finanţa cheltuielile de funcţionare dar suma a fost insuficientă. Cei 24 de angajaţi de la cămin, mulţi dintre ei localnici, nu şi-au mai primit salariile de peste trei luni.

loading...