ActualitateCultură

„Ce-i de făcut?”, șase interviuri cu regretatul Ovidiu Cameliu Petrescu

Publicistul Viorel Frîncu semnalează apariția la editura „Editgraph” a a volumului „Ce-i de făcut?”, care cuprinde  un dialog între regretatul om politic și scriitor Ovidiu Cameliu Petrescu și publicistul Călin Gheţu. Mai exact, cartea cuprinde transcriptul a șase interviuri pe care publicistul Călin Gheţu le-a realizat, între anii 2010 și 2013, cu politicianul buzoian, la televiziunea locală TV-SAT.

În prefaţa cărţii, autorul menţionează: „Dialogurile cu Ovidiu Cameliu Petrescu au fost întotdeauna urmate de reacții vii, atât din partea susținătorilor săi, cât și din partea celor care-i contestau prestația. Nu mai era de mult în grațiile conducerii centrale a partidului la a cărui înființare și evoluție contribuise neobosit, între 1990 și 2004. Nici în plan local situația nu era alta. Am încercat, în câteva rânduri, să-l fac să-mi dezvăluie care au fost motivele care au contribuit la această marginalizare a sa. Cu modestia și cu delicatețea, care-l caracterizau, a evitat de fiecare dată un răspuns tranșant, în a acuza pe unul sau pe altul dintre foștii săi camarazi de luptă politică, în cei aproape 15 ani de prezență în prima linie a celui mai important partid de stânga din România. (…) Ovidiu Cameliu Petrescu era nu doar un politician care se încăpățâna să-și respecte blazonul, dar era și un om cultivat, care nu făcea caz de această calitate, urmărind cu inteligență schimbările rapide produse în lumea contemporană, fie ele în relațiile dintre state, în dezvoltarea tehnologiei, în modificările politicilor geostrategice sau în apariția unor încâlcite și tulburătoare problematici ținând de mult trâmbițata Noua Ordine Mondială. Multe din aserțiunile susținute de invitatul meu au fost confirmate de cursul ulterior al istoriei noastre în ultimul deceniu. Altele, cum este și normal, au fost invalidate. Nu a fost și nu și-a asumat niciodată condiția de guru!”.

Viorel Frîncu amintește și de Asociația „Renașterea buzoiană”, înființată de intelectualul Ovidiu Cameliu Petrescu, asociație care își continuă activitatea și după dispariția prematură a acestuia, prin implicarea fiicei sale. „ Nu în ultimul rând, Ovidiu Cameliu Petrescu a fost un intelectual care a consimțit să se implice, înconjurat și susținut de o mână de oameni talentați și inimoși, într-o luptă epuizantă, pe alocuri donquijotescă, pentru păstrarea și promovarea tradiției, a creației literare buzoiene, prin intermediul unui ONG care își merită numele, „Renașterea buzoiană”. O asociație exemplară pentru societatea civilă a urbei noastre”, spune Viorel Frîncu.

Ovidiu Cameliu Petrescu

Un cavaler al politicii românești

Reamintim că Ovidiu Cameliu Petrescu are un CV impresionant, fiind realmente un cavaler al politicii. S-a născut pe 11 februarie 1953. A devenit deputat încă din prima legislatură liberă, 1990-1992, fiind ales atunci pe listele FSN, în județul Buzău. Petrescu a fost membru în grupurile parlamentare de prietenie cu statele Liban, Israel, Canada, China, Japonia si Spania. A fost reales și în legislaturile 1992-1996, 1996-2000 și 2000-2004 ca deputat de Buzău, succesiv pe listele PDSR și PSD. Între 1992-sept. 1993 a fost secretarul Comisiei de apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților. Din septembrie 1993 până la sfârșitul anului 1996 a fost secretar al Biroului permanent al Camerei Deputaților. Între 1993-1996 a fost membru în delegația Parlamentului României la Adunarea parlamentară a Atlanticului de Nord.

Între 1993 și 1994 a fost și președintele Comisiei speciale pentru întocmirea Regulamentului Camerei Deputaților. În legislatura 1996-2000 a fost vicepreședinte al Comisiei comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru controlul activității Serviciului Român de Informații și membru în Comitetul director al Grupului interparlamentar român. În legislatura 2000-2004 a fost trei ani vicepreședinte al Camerei Deputaților, iar între 1 septembrie 2004 și decembrie 2004 a fost secretar al Camerei Deputaților. Tot în legislatura 2000-2004 a fost președinte al delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară NATO și președinte al grupului de prietenie cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord din Parlamentul României. În 2002 a fost decorat de către președintele Ion Iliescu cu Ordinul Național „Pentru Merit”, în grad de Cavaler. Potrivit www.wikipedia.org din 2002 a înființat și a condus Asociația Culturală „Renașterea Buzoiană”.

A lăsat în urma sa și importante scrieri. A publicat articole politice în presa buzoiană, a publicat versuri în diverse reviste și în Almanahul „Renașterea buzoiană” și două cărți: „Parlamentarii și frizerii” -1998, „Politica între fascinație și repulsie”-2004. Din 2005 este consilier la Comisia pentru Regulament a Camerei Deputaților. Ovidiu Cameliu Petrescu a absolvit facultatea de filosofie și facultatea de drept de la Universitatea București.

Articole similare