Administrație

Ce clădiri importante din Râmnicu Sărat intră în reabilitare

Autoritățile râmnicene au planuri mari în ce privește reabilitarea unor clădiri importante din oraș, care găzduiesc atât școli, cât și instituții de cultură reprezentative pentru municipiu. Trei astfel de proiecte au fost votate în cadrul ședinței Consiliului Local Râmnicu Sărat de marțea trecută, urmând să fie finanțate, în mare parte, din fonduri europene.

Prima dintre construcțiile care vor beneficia de un nou aspect și nu numai este clădirea care găzduiește Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu”, valoarea renovărilor ridicându-se la 1.591.040 euro, bani proveniți din fonduri europene accesate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Imobilul va fi renovat în interior și în exterior, astfel încât să-i crească eficiența energetică. Din fericire, nu sunt probleme la structura de rezistență a clădirii construită între 1948-1958, iar autoritățile trebuie să lucreze doar la creșterea performanței energetice a imobilului. Printre îmbunătățirile care vor fi aduse, foarte multe dintre ele vizează termoizolarea, ventilația, montarea unor panouri fotovoltaice sau a sistemelor de iluminat economice, toate acestea fiind menite să reducă semnificativ costurile de întreținere ale clădirii.

Cealaltă clădire ca va beneficia de același tip de îmbunătățiri, țintite către eficientizarea economică, este cea care găzduiește Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare”, lucrări finanțate, de asemenea, prin PNRR și a căror valoare ajunge la 1.063.480 euro. Imobilul a fost construit în 1971, iar, în ciuda faptului că structura de rezistență nu pare a fi afectată, au fost constatate, totuși, anumite degradări ale finisajelor exterioare sau interioare, care necesită intervenție. Totodată, ca parte din proiectul de eficientizare economică, și clădirea liceului râmnicean va beneficia de o izolare termică realizată corespunzător, dar și de montarea unui boiler pentru obținerea apei calde, lucru inexistent la ora actuală. Proiectul de hotărâre mai vizează numeroase alte investiții, care vor scădea costurile anuale de întreținere, toate aținitite către economisirea energiei.

Și clădirea Școlii Gimnaziale nr. 1 din același municipiu va trece printr-un proces similar, inclusiv aici investiția depășind un milion de euro, mai exact 1.042.800 euro, bani proveniți tot din PNRR. Conform proiectului de hotărâre, construcția imobilului care găzduiește școala a fost finalizată în 1969 și nici aceasta nu beneficiază de apă caldă, având cam aceleași probleme ca și imobilul Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare”.

Primăria Râmnicu Sărat și-a propus să aducă cele trei clădiri la standardele de eficiență energetică cerute în prezent, iar pentru lucrările neeligibile spre a fi finanțare din bani europeni, municipalitatea s-a angajat să suporte integral costurile apărute.

Articole similare