Actualitate

Ce citim în week-end? / Biblioteca de la miezul nopții, de Matt Haig

Andreea MOCANU
Librar Cărturești Buzău

Fie că e vorba de ficțiune – Umanii (2016), Cum să oprești timpul (2018), ­Bi­blioteca de la miezul nopții (2020) – sau de nonficțiune – Câteva motive să iubești viața (2018), Gânduri de pe o planetă nervoasă (2019), cărțile lui Matt Haig ne învață să iubim viața și să descoperim bucuriile ascunse pe care ni le oferă. Câștigă­toare a Goodreads Choice Awards în 2020 pentru cea mai bună carte de ficțiune, „Biblioteca de la miezul nopții” ne poartă într-o călă­torie magică, presărată cu cărți, universuri paralele, regrete și speranțe.

Încă de când era mică, Nora își făcea griji în privința viitorului său, iar cea care îi oferea de fiecare dată alinare era doamna Elm, bibliotecara școlii. Nouăsprezece ani mai târziu, când tot universul Norei se năruie și crede că a ratat toate șansele de a da un sens vieții sale, aceasta se hotărăște să moară. La miezul nopții ajunge într-o clădire cu ­ra­fturi pline de cărți și află curând că aceasta este ­bi­blioteca de vieți. Acum are șansa să călătorească prin toate, sperând că o să o găsească pe cea mai bună.

Dar lucrurile nu se desfășoară tocmai cum și le imaginează ea… pentru că, deși descoperă că există vieți bune, niciuna nu e cea pe care și-o dorește. Iar înainte să expire timpul, Nora trebuie să răspundă la o singură întrebare: care e cea mai bună cale de a-ți trăi viața?

,,Biblioteca de la miezul nopții” este o lectură plăcută, care te face să dai mereu pagina, să citești mai departe. Matt Haig ne învață să ne bucurăm de puterea de a face alegeri, pentru că depinde doar de noi să ne construim viața perfectă.

Articole similare