Economic

Ce au mai inventat patronii buzoieni ca să nu plătească taxe la stat în pandemie

Autorităţile nu au luat prea multe măsuri anticriză pe piaţa muncii, dar angajatorii s-au dovedit inventivi în a ocoli legea. Mulţi angajatori şi-au trimis salariaţii în somaj tehnic doar în acte, aceştia venind la muncă, în unele cazuri, chiar full-time.

Neefectuarea triajului epidemiologic, lucrători neinstruiţi în ceea ce priveşte riscul contaminării cu virusul SARS COV-2, neacordarea de echipament individual de protecţie specific activităţii desfăşurate, nepurtarea echipamentului individual de protecţie de către lucrători, fişa de instruire individuală nu este păstrată de conducătorul locului de muncă, neefectuarea examenului medical periodic la termen, sunt principalele neconformităţi descoperite de inspectorii de muncă buzoieni în timpul controalelor efectuate timp de 4 zile. În perioada 20-24 iulie, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău au urmă­rit identificarea cazurilor de muncă nedeclarată, res­pectarea normelor de securitate şi sănătate în muncă, la angajatorii care desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor, suspendarea contractelor de muncă pentru şomaj tehnic şi combaterea infectării SARS-CoV2.

În cele patru zile au fost realizate 80 controale la agenţi economici din judeţul Buzău şi s-au aplicat 40 sancţiuni contravenţionale, din care 17 amenzi în cuantum de 291.000 lei şi 23 avertismente. Pentru remedierea neconformităţilor constatate de inspectorii de muncă  s-au dispus 115 măsuri cu termene precise de realizare.

Spre exemplu, şase agenţi economici foloseau la muncă 15 persoane fără contracte individuale de muncă sau cu contracte de muncă netransmise la ITM Buzău în ­re­gistrul general de evidenţa salariaţilor (REVISAL) sau au primit la muncă persoane în perioada în care contractele individuale de muncă erau suspendate, ceea ce înseamnă că angajaţii au fost trimişi de angajator în somaj tehnic mascat pentru a nu plăti ­taxele la stat.

Toţi aceşti patroni au fost sancţionaţi cu amenzi în ­va­loare de 260.000 lei.

Diferenţa până la 291.000 lei o reprezintă cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea timpului de muncă şi de odihnă, netransmiterea modificărilor intervenite în executarea contractelor de muncă în ­re­gistrul general de evidenţă a salariaţilor în termenul stabilit de lege, neîndeplinirea măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la controalele anterioare.

De altfel, aceste neconformităţi nu sunt o noutate pentru inspectorii de muncă. Primirea la muncă fără încheierea contractului individual anterior începerii activităţii, primirea la muncă a salariaţilor în perioada în care contractele individuale de muncă erau suspendate, neacordarea drepturilor salariale şi a sporului pentru repausul săptămânal, nerespectarea termenelor de transmitere a perioadei, cauzelor şi a datei de încetare a suspendării contractelor individuale de  muncă precum şi introducerea de date eronate în aplicaţia Revisal, neacordarea concediilor de odihnă şi a drepturilor salariale sunt probleme frecvent constatate de reprezentanţii ITM Buzău în timpul controalelor rea­lizate la agenţii economici din judeţ.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker