sâmbătă, 24 octombrie 2020

Ce au făcut anul trecut aleşii buzoienilor în Parlament

Cotidianul OPINIA reia rubrica prin care îşi propune să monitorizeze activitatea parlamentarilor buzoieni, după criteriile de apreciere a acti­vităţii puse la îndemâna oricui, pe cale oficială, pe site-urile Senatului şi Camerei Deputaţilor: iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări adresate membrilor Executivului, interpelări adresate membrilor Guvernului, interpelări adresa­te primului ­mi­nistru, luări de cuvânt în plen şi participarea la voturile finale. Pentru început redăm, pentru aleşii buzoienilor, în cifre, aceste criterii de apreciere a activităţii parlamentare, din momentul debutului actualei legislaturi şi până în prezent.

Judeţul Buzău are, în prezent, un număr de trei ­se­natori aleşi la 10 decembrie 2012: Lucian Romaşcanu (Partidul Social Democrat, în prezent ministru al Culturii), Liliana Sbîrnea (Partidul Social Democrat) şi Dorin Bădulescu (Partidul Mişcarea Populară). De asemenea, buzoienii sunt reprezentaţi în Camera Deputaţilor de şapte aleşi: Marcel Ciolacu, Sebastian Radu, Ionela Dobrică, Sorin Lazăr şi  Dănuţ Păle (toţi aparţinând Partidului Social Democrat), Cristinel Romanescu (Partidul Naţional Liberal) şi Adrian Mocanu (Partidul Mişcarea Populară).

Social-democratul Lucian Romaşcanu – membru în comisiile Senatului pentru cultură şi media şi în cea pentru afaceri europene, are la activ, la finalul anului 2017, un număr de 28 iniţiative legislative, 24 luări de cuvânt în plen şi este semnatar al moţiunii de cenzură care a condus la căderea guvernului Grindeanu.

Social-democrata Liliana Sbîrnea – membră în Comisia senatorială pentru învăţământ, ştiinţă şi sport, precum şi cea pentru afaceri europene – apare pe site-ul Senatului cu 51 iniţiative legislative, 11 declaraţii politice, 12 întrebări, patru interpelări, 36 luări de cuvânt în plen şi este semnatară a moţiunii de cenzură care a condus la căderea guvernului Grindeanu.

Popularul Dorin Bădulescu – membru în Comisia Senatului pentru apărare, ordine pu­blică şi siguranţă naţională, precum şi cea pentru muncă, familie şi protecţie socială -, liderul grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară din camera superioară a Parlamentului, figurează cu 37 iniţiative legislative, 14 declaraţii politice, 30 de întrebări, 12 interpelări, trei interpelări adresate primului ministru, 117 luări de cuvânt în plen şi două moţiuni semnate.

Social-democratul Marcel Ciolacu, fost lider al Grupului PSD din Camera Deputaţilor până la numirea sa ca vicepremier, membru în Comisia pentru afaceri europene, are la activ, până în acest moment, un număr de 15 iniţiative legislative – dintre care patru ­pro­mulgate legi -, a avut 26 de luări de cuvânt în plen şi 57 în Biroul Permanent al Camerei, a semnat moţiunea de cenzură care dus la căderea guvernului Grindeanu şi a participat la 527 voturi finale.

Social-democratul Sebas­tian Radu, membru al Comisiei pentru sănătate şi familie, precum şi al celei pentru comunităţile de români din afara graniţelor a semnat, până în prezent, un număr de 42 iniţiative legislative – dintre care una promulgată lege -, a adresat membrilor Executivului cinci întrebări şi interpelări, a avut trei declaraţii politice, a semnat o moţiune de cenzură, a avut nouă luări de cuvânt în plen şi a participat la 624 voturi finale.

Social-democrata Ionela Dobrică, membru în Comisia de muncă şi protecţie socială şi vicepreşedinte al celei pentru tehnologia informaţiilor şi telecomunicaţii, figurează, pe site-ul Camerei Deputaţilor, cu 40 iniţiative legislative – dintre care trei promulgate legi -, cu patru întrebări şi interpelări adresate membrilor Executivului şi cu cinci declaraţii politice, a semnat o moţiune de cenzură, a avut zece luări de cuvânt în plen şi a participat la 710 voturi finale.

Social-democratul Sorin Lazăr, vicepreşedinte al Comisiei pentru buget, finanţe, bănci, are la activ, până în acest moment, un număr de 51 iniţiative legislative – dintre care două promulgate legi -,  a semnat o moţiune de cenzură, a avut 34 de luări de cuvânt în plen şi a participat la 704 voturi finale.

Social-democratul Dănuţ Păle, secretar al Grupului PSD din Camera Deputaţilor, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, are la activ, până în acest moment, un număr de 68 iniţiative legislative – dintre care trei promulgate legi -, trei întrebări şi interpelări adresate membrilor Executivului, a semnat o moţiune de cenzură, a avut 11 luări de cuvânt în plen şi a participat la 659 voturi finale.

Liberalul Cristinel Romanescu, membru al Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, apare pe site-ul Camerei Deputaţilor, până în prezent, cu 28 iniţiative le­gislative, două declaraţii politice, cinci întrebări şi interpelări adresate membrilor Executivului, a semnat şase moţiuni, a avut nouă luări de cuvânt în plen şi a participat la 551 voturi finale.

Popularul Adrian Mocanu este contabilizat cu  un număr de 31 iniţiative legislative, a semnat două moţiuni, a avut o de luare de cuvânt în plen, la depunerea jurământului şi a participat la 395 voturi finale.

2 COMENTARII

  1. Bravoo domnule !! Peste trei sute de inițiative legilative, mii de participări la voturi, alte mii de interpelări și luări de cuvânt plus declarații politice!! O nelămurire am: cu ce mă încălzesc aceste fapte „de luptă!”pe mine care am pădure și nu pot tăia un lemn de foc? Simt din ce în ce mai mult povara inutilității activităților din parlament, lipsa de coerență și gâlceava permanentă. Mă rușinez când un semen de al meu mă întreabă „ce rost are parlamentul pentru noi, aici în văgăuna asta în care de 35 de ani nu s-a schimbat nimic?” De furia apăsătoare a impozitelor și taxelor, mulți nu mai pot vedea nimic nou și util pentru ei, căci drumuri nu avem, copiii ne pleacă în lume, porcii mistreți distrug totul ca într-o bătălie interminabilă, vulpile ne mănâncă păsările crescute cu trudă, iar prețurile la magazin se măresc cu un ban pe zi în medie…Hm, am început să nu mai am nici un interes pentru această democrație! Vax!

  2. Nu au facut decat sa anuleze independenta justitiei, sa – si puna ocolitii in functii cheie si sa faca trafic de influenta!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!